Na napoved Aleša Primca, da se namerava aktivno vključiti v politiko, so se odzvale skoraj vse parlamentarne stranke. Foto: BoBo
Na napoved Aleša Primca, da se namerava aktivno vključiti v politiko, so se odzvale skoraj vse parlamentarne stranke. Foto: BoBo
Novak
Predsednica NSi-ja meni, da je konkurenca v političnem prostoru vedno dobrodošla, vendar upa, da zaradi tega ne bi bilo manj desnih strank v parlamentu. Foto: BoBo

V največji koalicijski stranki SMC menijo, da mora biti demokratični prostor vedno odprt za nove pobude in stranke, saj so si ne nazadnje tudi sami nedavno izborili svoj prostor v politiki. V SMC-ju zato pozdravljajo vsako pobudo, "če bo prispevala k dialogu in nadaljnjemu zmanjševanju polarizacije naše družbe".

Največja opozicijska stranka SDS je Primčevo odločitev o ustanovitvi nove stranke pozdravila. Podpredsednica SDS-a Jelka Godec je ob tem dejala, da je Primc poleg referendumske pobude aktiven tudi v Odboru 2014, ki je "opozarjal na kršitve pravic Janezu Janši v primeru Patria. Če bo boj proti krivicam vpeljal v slovenski politični prostor, je ustanovitev takšne stranke samo za pozdraviti."

Bo Primc konkurenca NSi-ju?
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je Primčevo napoved pospremil s trditvijo, da smo "v Sloveniji že navajeni, da se stranke ustanavljajo in po navadi potem tudi hitro ugasnejo". Po mnenju Erjavca bo Primčeva stranka konkurenčna predvsem NSi-ju, boji pa se, da "bi ta stranka imela radikalen program". Erjavec zato upa, da bo stranka zmerna.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak sicer meni, da je konkurenca vedno dobrodošla, a obenem upa, da zaradi nove stranke ne bo manj desnih strank v parlamentu. "Če morebitni novi stranki ne bo uspelo nagovoriti novih volivcev, njen obstoj ni smiseln." Novakova namreč meni, da mora stranka svojo dodano vrednost iskati pri nagovarjanju tistih ljudi, ki se niso prepoznali v desnem polu.

Čas za reforme na desnici
V Združeni levici niso presenečeni nad Primčevo napovedjo, saj menijo, da se je napovedovala že nekaj časa. "Predvsem pa upamo, da se ne bo proslavila s takim delovanjem, kot se je proslavila kampanja proti noveli zakona o zakonski zvezi, se pravi z diskriminacijami in uporabo sovražnega govora," je dejal poslanec ZL-ja Miha Kordiš.

Edina parlamentarna stranka, ki napovedane nove stranke še ne želi komentirati, je SD, njihov poslanec Matjaž Nemec pa je dejal, da se je desnica v zadnjih 25 letih malo reformirala, in dodal, da je čas za reformo tudi na desnem političnem polu.