Foto:
Foto:

Ta je nadomestil odredbo o višini stroškov preizkusa znanja predpisov o varnosti cestnega prometa in preverjanja vozniškega znanja iz leta 1995.

Po novem pravilniku bo tako za opravljanje teoretičnega preizkusa znanja predpisov o varnosti cestnega prometa treba odšteti 3.300 tolarjev, ne glede na kategorijo, za katero bodoči voznik opravlja preizkus znanja.

Sprememba cen za vse kategorije
Za teoretični del izpita za kategorijo B bo treba plačati 800 tolarjev več kot do sedaj. Na podlagi odredbe iz leta 1995 je bilo namreč za opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita treba odšteti 2.500 tolarjev.

Za praktični del vozniškega izpita za kategorije A, B, EkB oz. B + E pa bo treba po novem plačati 3.700 tolarjev, za kategorije C, EkC oz. C + E 5.500 tolarjev, za kategorije D, EkD oz. D + E 11.000 tolarjev in za kategoriji F ter H 2.400 tolarjev.

Nova klasifikacija stroškov
Poleg spremenjenih stroškov pa pravilnik uvaja tudi spremenjeno klasifikacijo stroškov. V skladu s pravilnikom je strošek za opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita enak za vse kategorije, medtem ko je zamenjani sistem stroškov cenovno ločil opravljanje izpita za kategorije A, B, C, D, E in F ter kategoriji G in H.

Spremembe pa je doživel tudi sistem stroškov za praktični del izpita. Ti so razdeljeni na več razredov. V prvega sodijo kategorije A, B, EkB oz. B + E, v naslednjem so C, EkC oz. C + E, sledi razred s kategorijami D, EkD oz. D + E in nazadnje kategoriji F in H.