Drnovšek: Ustavni zakon o izbrisanih je sprejemljiva osnova za dogovor. Foto: RTV SLO
Drnovšek: Ustavni zakon o izbrisanih je sprejemljiva osnova za dogovor. Foto: RTV SLO
Pogovori pri predsedniku
Novembra so se pri predsedniku strokovnjaki pogovarjali o podnebnih spremembah. Foto: RTV SLO

Kot je Drnovšek zapisal v pismu predsednikom vlade, državnega zbora in parlamentarnih strank, je čas za dogovor, ki ga Slovenija kot pravna država potrebuje. Po njegovem gre pri izbrisanih za vprašanje nacionalnega interesa, zato bi bilo prav, da stranke pozabijo siceršnja nasprotja.

Vlada za uskladitev z opozicijo
Kot je znano, je vlada 14. decembra prekinila obravnavo predloga dopolnitve ustavnega zakona, s katerim želi urediti položaj izbrisanih, saj je predlog pred sprejetjem ustavnega zakona želela uskladiti z opozicijskimi strankami. Za njegov sprejem je namreč potrebna dvotretjinska večina poslancev.

Decembra so sicer ustavni zakon podprli v SNS-u, medtem ko mu v največjih opozicijskih strankah LDS-u in SD-ju nasprotujejo. Poslanci najmanjše koalicijske stranke DeSUS pa še niso poenotili stališča do predloga, zato ni zanesljivo, da ga bodo podprli vsi štirje njihovi poslanci.

Odziv ministrstva za notranje zadeve
Na Drnovškovo pismo se je že odzvalo ministrstvo za notranje zadeve, ki je s pobudo predsednika države zadovoljno. Drnovšek je podprl prizadevanja vlade za sprejem ustavnega zakona, meni MNZ.

Nevarnost podnebnih sprememb
Predsednik države je premierja Janšo opomnil tudi na nevarnosti podnebnih sprememb. Spomnil ga je na opozorila strokovnjakov, ki so jih predstavili na pogovorih pri predsedniku novembra lani. Pri tem je izpostavil dva predloga; ustanovitev posebne institucije, ki bi se ukvarjala s problemom sprememb, ter ukrepe za zmanjšanje nevarnosti poplav v JV delu Ljubljane in okolice.

Kaj se dogaja z delavci Feroterma?
Drnovšek je premierja tudi prosil, naj ustreznim institucijam naroči preiskavo primera Feroterm in izpeljavo ukrepov, potrebnih za rešitev težav delavcev v tem podjetju. Nanj se obrača, ker je od delavcev prejel pismo, iz katerega je mogoče sklepati, da so lastniki nepošteno in nezakonito izigrali delavce.