Predstavniki Civilne iniciative za družino in pravice otrok so se zbrali pred državnim zborom. Aleš Primc, vodja iniciative, je čestital vsem,
Predstavniki Civilne iniciative za družino in pravice otrok so se zbrali pred državnim zborom. Aleš Primc, vodja iniciative, je čestital vsem, "ki so glasovali proti". Foto: BoBo
Zakonik
V Gibanju za družinski zakonik so izpostavili predvsem premik v javnem mnenju v zadnjih dveh letih in napovedali, da jih referendum ne bo ustavil. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
referendum, volišče, volitve
Proti družinskemu zakoniku je glasovalo 54,63 odstotka volivcev, za pa 45,37 odstotka. Foto: BoBo

Tako določata zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter ustava. Rajko Pirnat meni, da je določba relativno jasna, čeprav je zapis v omenjenem zakonu, da DZ eno leto ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev, lahko tudi predmet različnih razlag.

"Sam tako menim, da DZ vsaj eno leto ne sme sprejeti zakona, ki bi uzakonil bistvene določbe, zaradi katerih je družinski zakonik na referendumu padel. Te pa so se izkristalizirale v kampanji," je pojasnil Pirnat.

Bo DZ lahko sprejel nesporne določbe?
Z njim se strinja tudi Miro Cerar. Prepričan je, da DZ zdaj vsaj eno leto ne sme sprejeti rešitev, ki jih je vseboval družinski zakonik. Slednje po njegovih besedah velja tudi za določbe, ki niso sporne za nobeno izmed strani.

Kljub temu pa bi bilo po Pirnatovem mnenju mogoče sprejeti rešitev, s katero bi DZ uresničil odločbo ustavnega sodišča, s katero je slednje zakonodajalcu naložilo, da mora partnerjem v istospolni skupnosti omogočiti enake medsebojne pravice, kot jih imajo zakonci v zakonski zvezi (medsebojno dedovanje in podobno). Določbe, ki bi odpravile omenjeno neskladje z ustavo, je namreč DZ zapisal v družinski zakonik, ki pa je zdaj na referendumu padel.

O družinskem zakoniku po referendumu bodo govorili v oddaji Studio ob 17h na Prvem programu Radia Slovenija, pa tudi v večerni oddaji Televizije Slovenija Studio City.

Zakonik so najodločneje zavrnili na Ptuju
Politika in civilna družba pa menita, da bo treba kmalu pristopiti k oblikovanju novega, kompromisnega zakonika.

Zdaj so sicer preštete že skoraj vse glasovnice z glasovanja, po pošti pa je iz Slovenije prispelo še 632 veljavnih glasovnic. PROTI je glasovalo 325 in ZA 307 volivcev. Zakonik so večinsko zavrnili v sedmih volilnih enotah, nekaj več kot polovično so ga podprli le volivci v volilni enoti Ljubljana Center. Najodločneje so proti zakoniku nastopili volivci v volilni enoti Ptuj, kjer je proti glasovalo dobrih 64 odstotkov volivcev.

Volilna enotaUdeležbaPROTIZA
Kranj30,25 %56,65 %43,35 %
Postojna27,48 %52,95 %47,05 %
Ljubljana Center41,53 %45,28 %54,72 %
Ljubljana Bežigrad37,35 %51,09 %48,91 %
Celje27,80 %59,21 %40,79 %
Novo mesto26,86 %60,95 %39,35 %
Maribor24,37 %54,94 %45,06 %
Ptuj23,80 %64,52 %35,48 %

Vizjak: Pripravili bomo kompromisne rešitve
Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki je bila tudi pobudnica referenduma, Aleš Primc je z izidom referenduma zadovoljen. Po njegovih besedah pa smo lahko vsi zadovoljni, "da so se ubranile temeljne vrednote in da smo zavarovali koristi otrok".

V Gibanju za družinski zakonik zavrnitev zakonika obžalujejo. Kljub temu koordinator gibanja Miha Lobnik meni, da so v gibanju za zakonik opravili izjemno delo, kar da je dobra popotnica za nadaljnje konstruktivno delo na tem področju.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je napovedal, da bo ministrstvo za delo čez leto dni pripravilo kompromisne rešitve, ki bodo upoštevale voljo ljudi. Pri tem nameravajo v zakonsko materijo vključiti številne dobre rešitve, ki jih je vseboval zavrnjeni družinski zakonik, in poiskati ustrezne rešitve za določbe, zoper katere je imela civilna družba največ pripomb.