Poslanec SDS-a je bil obsojen zaradi razžalitve profesorice mariborske filozofske fakultete in nekdanje predsednice Solidarnosti Marine Tavčar Krajnc v času, ko je bil urednik portala Politikis. Foto: MMC RTV SLO
Poslanec SDS-a je bil obsojen zaradi razžalitve profesorice mariborske filozofske fakultete in nekdanje predsednice Solidarnosti Marine Tavčar Krajnc v času, ko je bil urednik portala Politikis. Foto: MMC RTV SLO
Ministre bo nadomestilo pet novih poslancev

S potrditvijo ministrske ekipe premierja Šarca je namreč iz poslanskih klopi odšlo pet poslancev, ki so zasedli ministrska nesta. Če je poslanec izvoljen za predsednika vlade, imenovan za ministra ali državnega sekretarja, pa v času, dokler opravlja te naloge, ne more biti poslanec. V tem času opravlja funkcijo poslanca tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki je prevzel katero od omenjenih funkcij.

DZ bo to predvidoma storil na izredni seji v sredo, 26. septembra. V poslanske klopi se bo vrnil Jani Möderndorfer, ki je bil poslanec SMC-ja že v preteklem mandatu, nadomestil pa bo predsednika SMC-ja Mira Cerarja, ki je prevzel vodenje ministrstva za zunanje zadeve.

Ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška bo nadomestil nekdanji nogometaš Gregor Židan, ministra za javno upravo Rudija Medveda bo nadomestila novinarka, producentka in urednica Nina Maurovič, ministra brez resorja za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika bo nadomestila nekdanja poslanka Maša Kociper. Marka Bandellija, ki kot minister brez listnice skrbi za področje razvoja in kohezijske politike, pa bo nadomestil gimnazijski profesor biologije Andrej Šušmelj.

Mandatno-volilna komisija je na predlog predsednika DZ-ja Dejana Židana imenovala Darjo Kapš za vodjo njegovega kabineta. Kapševa prihaja z ministrstva za kmetijstvo, kjer je bila vodja kabineta v času, ko je ministrstvo vodil Židan. Še prej je bila svetovalka v kabinetu predsednika vlade.

Kaloh brez imunitete
Na zaprtem delu seje je MVK DZ-ju predlagal, da poslancu SDS-a Dejanu Kalohu, ki je v kazenskem postopku, ne prizna poslanske imunitete. Kaloh je bil sicer na prvi stopnji obsojen na pogojno kazen zaradi kaznivega dejanja razžalitve, na odločitev sodišča pa se je pritožil. Tako je zdaj Višje sodišče v Mariboru DZ pozvalo k odločitvi, ali mu bodo priznali imuniteto ali ne.

Poslanec SDS-a je bil obsojen zaradi razžalitve profesorice mariborske filozofske fakultete in nekdanje predsednice Solidarnosti Marine Tavčar Krajnc v času, ko je bil urednik portala Politikis. Kaloh se sicer, kot je zapisal na družbenem omrežju Twitter, na imuniteto ni skliceval.

Ministre bo nadomestilo pet novih poslancev