Erjavec meni, da imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča škoduje interesom Luke Koper in poudarja, da je treba preprečiti to
Erjavec meni, da imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča škoduje interesom Luke Koper in poudarja, da je treba preprečiti to "lobistično kadrovanje". Foto: BoBo

Luka Koper ni last politikov, lastnikov ali skrbnikov državnega premoženja, temveč je kot državno podjetje last slehernega državljana.

Gašpar Gašpar Mišič

On je bil politično kadrovan, ampak ne z voljo predsednikov strank koalicije, saj se vsi temu zelo upiramo. Treba je preprečiti lobistično kadrovanje. Tega je preveč v tej državi.

Karl Erjavec
Samo Omerzel
Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel pa je pred sejo vlade v zvezi z omenjeno kadrovsko potezo dejal: "Glede Gašparja Gašparja Mišiča sem pa brez komentarja." Foto: BoBo

Za prvaka DeSUS-a ni sprejemljivo, da bi bil Gašpar Gašpar Mišič v Luki Koper do konca leta, kolikor naj bi po neuradnih ocenah trajali postopki njegove "odstavitve", ker to "škoduje interesom Luke". "On je bil politično kadrovan, ampak ne z voljo predsednikov strank koalicije, saj se vsi temu zelo upiramo. Treba je preprečiti lobistično kadrovanje. Tega je preveč v tej državi," je bil odločen Erjavec. Ugotovil je, da ni nič narobe, če politično kadruješ, vendar morajo biti ljudje, ki so postavljeni, kompetentni, z ustreznimi kvalifikacijami in vizijami, kaj bodo delali na tistih mestih, kamor so napoteni.

"Ne slepimo se. Vedno se bo politika vtikala v te zadeve, dokler bomo imeli državno premoženje - da bomo brez njega v podjetjih, ne verjamem, zlasti v strateško pomembnih. Govoriti o tem, da ne bo političnega kadrovanja, je nesmiselno, vendar mora biti korektno in v okviru profesionalnih meril," je realen Erjavec.

Gašpar Mišič: Politika naj se ukvarja z izhodom iz krize
"Luka Koper ni last politikov, lastnikov ali skrbnikov državnega premoženja, temveč je kot državno podjetje last slehernega državljana," pa odgovarja Gašpar Gašpar Mišič. Za STA je poudaril, da je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec s tem, ko je javno usmerjal nadzornika Nikolaja Abrahamsberga, kako naj glasuje, samo pokazal, da je to dejansko politično kadrovanje. Prav tako je po njegovih besedah glasovanje narekoval predsednik SD-ja Igor Lukšič.

Namesto, da bi se prvaki strank ukvarjali z iskanjem ukrepov za izhod iz krize, to krizo s svojimi dejanji po oceni Gašparja Mišiča le še poglabljajo. Zahteva Slovenske odškodninske družbe za sklic skupščine Luke Koper in predlog zamenjave vseh predstavnikov kapitala v nadzornem svetu pa po njegovem prepričanju "ustvarja veliko nepotrebnih razprtij".

Popovič omenja "mafijo"
Na imenovanje Gašparja Mišiča se je odzval tudi koprski župan Boris Popovič, ki je prepričan, da je Sod sklic nove skupščine Luke Koper, na kateri želijo zamenjati nadzornike, zahteval zato, ker nadzorniki niso glasovali tako, kot je nekdo dejal. Popovič je za televizijo Kanal A dejal, da je "mafija v Sloveniji neprimerno močnejša in bolje organizirana kot v Italiji". Popovič in Gašpar Mišič naj bi sicer sklenila zavezo, da javnosti povesta, kam odteka denar iz Luke, pri čemer je koprski župan kot eno izmed imen izpostavil Mira Senico. Ta naj bi mesečno dobil 20.000 evrov pavšala, kar ima Popovič za "nerazumno". Dodal je še, da tega, da bi občini odvzeli "stol med nadzorniki", ne bo dovolil.

Ogorčen je tudi nad izjavo predsednika DL-ja Gregorja Viranta, ki je v sredo dejal, da ni šlo toliko za politično kadrovanje, ampak bolj za ene vrste mafijsko kadrovanje. "Visok politik, predsednik koalicijske stranke, minister v aktualni vladi, je delavce in Luko Koper označil za mafijo. Če v tej državi visoki politiki označujejo za mafijo delavce in lokalno skupnost, potem v slovenski politiki nimajo kaj iskati," je dejal. Gašpar Mišič meni, da bi Virant "zaradi tako grobega napada na delavstvo" lahko kvečjemu razmislil o odstopu z vseh političnih funkcij.
Omerzel: Cene vinjet še niso dorečene
Pred sejo vlade se je v zvezi s prodajo Telekoma Slovenije oglasil tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, ki je novinarjem pojasnil, da je prodaja v pristojnosti Soda, informacije, da naj bi se o prodaji pogovarjal s Hrvati, pa je zanikal. Po njegovih informacijah na petkovi skupščini Darsa na dnevnem redu ne bo zamenjave nadzornikov.
V zvezi z razširitvijo uprave Aerodoroma z Iztokom Podbregarjem je dejal, da je v pristojnosti nadzornega sveta, da pa osebno nima težav z njegovimi kompetencami, tudi na sodišču je vse rešeno v njegovo korist.
Omerzel se ni izrekel glede predloga, da bi iz prodaje Telekoma Slovenije izvzeli infrastrukturo. "Ključno je to, da se moramo odločiti, kaj bomo naredili z infrastrukturo in katera je pomembna za državo. Ključna je priprava podjetja na prodajo," je dodal.
Do konca meseca bodo na ministrstvu predstavili elektronsko cestninjenje, glede vinjet pa potekajo pogajanja s partnerji, ki jih bodo končali najpozneje sredi septembra. Omerzel ni hotel komentirati očitane črne gradnje Vitoslava Türka, ker to po njegovem mnenju ni higienično. "Vsekakor pripravljamo intenzivno politiko na tem področju," je napovedal.

Erjavec omenja odhod iz koalicije
Medtem pa je minister Erjavec znova napovedal, da DeSUS, če se bodo pokojnine znižale in bo ukinjen regres za tiste upokojence, ki prejemajo nižje pokojnine, ne bo več sodeloval v tej koaliciji. "To ni grožnja, a se ne moremo strinjati, da bi krizo in javne finance reševali na hrbtih tistih, ki tako ali drugače najtežje živijo. To stališče je usklajeno z Zvezo društev upokojencev in Zvezo svobodnih sindikatov. Ni nobenih razlik med nami in ta podpora za stranko DeSUS je izjemnega pomena," je nadaljeval Erjavec v pogovoru z novinarji pred sejo vlade.

Na dejstvo, da se v Državljanski listi s tem ne strinjajo, pa je Erjavec odgovoril, da pač Virantovi v ospredje postavljajo zlasti prodajo državnega premoženja, da pa ima SD tukaj drugačno stališče. "Mislim, da bomo morali v najkrajšem času najti ustrezno usklajeno rešitev, če bo želela ta koalicija nadaljevati svoje delo," je napovedal in dodal: "Če ne bomo sposobni pripraviti proračuna, ki bo imel javni finančni primanjkljaj triodstoten, se ta koalicija ne bo sposobna soočiti z izzivi krize."

Luka Koper ni last politikov, lastnikov ali skrbnikov državnega premoženja, temveč je kot državno podjetje last slehernega državljana.

Gašpar Gašpar Mišič

On je bil politično kadrovan, ampak ne z voljo predsednikov strank koalicije, saj se vsi temu zelo upiramo. Treba je preprečiti lobistično kadrovanje. Tega je preveč v tej državi.

Karl Erjavec