Silvestrovo na ljubljanskem Prešernovem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Silvestrovo na ljubljanskem Prešernovem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Praznična Ljubljana 2010
Množica ljudi že tradicionalno pričaka novo leto na prostem. Letos je hladneje, kot je bilo lani. Foto: MMC RTV SLO
Silvestrovo
Okrašena Slovenija je pripravljena pričakala na novo leto. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Prešernov trg

Silvestrovanje z nastopi domačih in tujih glasbenikov v Ljubljani letos poteka na petih prizoriščih, in sicer na Prešernovem, Novem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter na Trgu francoske revolucije. Osrednja prireditev na Prešernovem trgu se je začela ob 20. uri. Minuto po polnoči je vstop v novo leto oznanil petminutni ognjemet z ljubljanskega gradu.

Silvestrska noč bo jasna in hladna. Temperature bodo večinoma pod lediščem, razen na Primorskem, kjer bodo nekoliko višje. Ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do -10, v krajih s snežno odejo do -13, ob morju okoli -1, najvišje dnevne od -3 do 2, na Primorskem do 8 stopinj C.


Prireditve tudi na Štajerskem in v Prekmurju
V Mariboru se je osrednje silvestrovanje na Trgu svobode začelo ob 21. uri in se končalo z velikim ognjemetom. V štajerski prestolnici pričakujejo okoli 20.000 ljudi. V Celju organizirajo otroško silvestrovanje na prostem, osrednje prizorišče, namenjeno otrokom, bo Pravljična dežela. Silvestrovanje poteka tudi na Trgu celjskih knezov, kjer je nebo opolnoči razsvetlil ognjemet.
V Murski Soboti je silvestrovanje na prostem v središču mesta, ob polnoči je nebo razsvetlil ognjemet.

Na Ptuju so že pred dvema tednoma odprli pravljično deželo, kjer so obiskovalcem še na voljo cirkuški program, otroške delavnice in zabaviščni park. V Slovenj Gradcu sta ob prehodu iz starega v novo leto dogajanje popestrila ognjena predstava in neonski šov.

Vabimo vas, da nam pošljete slike iz vašega silvestrsko okrašenega kraja na naslov mmc-uredniki@rtvslo.si ali na Moj splet.


Slavja na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju
Številne prireditve so bile v decembrskem času organizirane na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Osrednja prednovoletna prireditev v novomeški občini, kjer letos niso imeli ognjemeta, je na Glavnem trgu.

Veselo v Kranju, Kamniku in Domžalah
V Kranju je silvestrovanje letos na Slovenskem trgu, Kranjčani pa so v novo leto tradicionalno vstopili z dunajskim valčkom in ognjemetom. Tradicionalno 21. velenjsko silvestrovanje je na Titovem trgu. Zadnji decembrski večer so lahko Velenjčani preživeli tudi ob ogledu gledališke predstave Hamlet v pikantni omaki, ki jo v tamkajšnjem kulturnem domu pripravljata Gledališče Velenje in Festival Velenje.

Na prostem silvestrujejo tudi v Kamniku, in sicer poleg drsališča v mestnem jedru, in v Domžalah, kjer je veselo v Športnem parku.

Tudi na Primorskem na prostem v novo leto
Praznične prireditve v Novi Gorici potekajo pod ogrevanim šotorom na Kidričevi ulici in na prostem na Bevkovem trgu, po polnoči pa je nebo razsvetlil ognjemet. Silvestrovanja na prostem so tudi v Ajdovščini, Idriji, Tolminu in Bovcu. V Piranu je silvestrovanje na prostem na Tartinijevem trgu, v Kopru pa letu 2011 nazdraviljajo v Taverni v družbi glasbe in sija ognjemeta.

Oglejte si silvestrsko vzdušje v Ljubljani:

Prešernov trg