Razdeljevanje hrane v nastanitvenem centru Dobova. Foto: Goran Rovan
Razdeljevanje hrane v nastanitvenem centru Dobova. Foto: Goran Rovan
false
Šotori imajo lesena tla in so ogrevani. Foto: Reuters
V Dobovi pripravljeni na zimo

Sprejemni center za prebežnike v Dobovi je pripravljen na zimo, čeprav je prvi sneg skopnel v nekaj urah, so pritisnile nizke temperature, okoli 4 stopinje Celzija je bilo tam danes sredi dne. Center so pred kratkim na novo uredili in asfaltirali. Center je urejen na površini štiri tisoč kvadratnih metrov, trije večji šotori so namenjeni do dva tisoč prebežnikom in imajo lesena tla ter so ogrevani na topli zrak. Namenjeni so le nekajurnemu zadrževanju tujcev, je za Radio Slovenija poročala Suzana Vahtarić.

Vodja sprejemnega centra Dobova Sandi Hervol je pojasnil, da bodo konec današnjega dne ali pa jutri prestopili številko 200.000 prebežnikov, ki so šli skozi Dobovo, 49 odstotkov je bilo Sircev, 28 odstotkov Afganistancev, 10 odstotkov Iračanov ter državljani drugih držav. Šotori so ogrevani in po zagotovilu proizvajalca primerni za zimske razmere, vendar niso namenjeni dolgotrajnemu bivanju. Prebežniki so v sprejemnem centru od tri do pet ur, nato pa jih z vlaki ali avtobusi pošljejo v notranjost Slovenije, je še dejal Hervol.
.

Hrvaška znova zavrnila vračanje ekonomskih migrantov iz Slovenije
Po navedbah hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića, ki se je mudil v začasnem nastanitvenem centru Slavonski Brod, so znova zavrnili zahtevo Slovenije za vrnitev skupine ekonomskih migrantov na Hrvaško. Minister je ob tem napovedal, da se bo odpravil v Makedonijo na pogovore o zaustavitvi ekonomskih migrantov na makedonsko-grški meji.

.
Vse pripravljeno za zimo
Šotorišče so uredili v lepem vremenu in namestili dodatne grelnike vode v sanitarnem delu. Deževje je pretekle dni skoraj zalilo ogrevalne naprave, vodja območne izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Zdenka Močnik, ki je dejala, da so se postavili dodatni šotori, predvsem tudi poseben šotor, ki bo služil kot delilnica hrane. Vsi šotori so ogrevani, dostavili pa so tudi dodatna grelna telesa za prostovoljce in predstavnike civilne zaščite.

V tem tednu vzpostavljajo tudi logistični center v neposredni bližini v obratu Beti. Zdravstvena oskrba poteka na mednarodni ravni, se pa pri zdravstveni obravnavi stanje umirja, številke pojenjajo, bolezni ostajajo enake, je naštel koordinator zdravstvene oskrbe Sebastjan Komočar. Statistika še vedno zaznava 40 odstotkov otrok in 60 odstotkov odraslih, ki potrebujejo zdravniško oskrbo.

Dnevno v dveh izmenah v centru v Dobovi in na tamkajšnji železniški postaji pri oskrbi prebežnikov sodeluje okoli 140 prostovoljcev ter pripadnikov civilne zaščite in dodatno na področju PP Brežice do 250 slovenskih in tujih policistov, vojakov in pripadnikov carine.

V Dobovi pripravljeni na zimo