Cerar in Berdimuhamedov sta se že srečala, sledi sestanek s Pahorjem. Foto: BoBo
Cerar in Berdimuhamedov sta se že srečala, sledi sestanek s Pahorjem. Foto: BoBo
Gurbanguli Berdimuhamedov, Miro Cerar
Blagovna menjava med državama je skromna, politična predstavnika pa sta razpravljala, kako bi jo lahko povečali. Foto: BoBo
Turkmenski predsednik v Sloveniji

Predsednik Borut Pahor bo visokega gosta sprejel na Brdu pri Kranju, kjer bo podpisanih tudi več meddržavnih sporazumov. Predsednika držav bosta ob tej priložnosti sprejela izjavo o okrepljenem sodelovanju med državama, napovedujejo v Pahorjevem uradu.

Z Berdimuhamedovom se je že srečal tudi predsednik vlade Miro Cerar, v četrtek pa bo obiskal še podjetje Iskratel v Kranju.

Gre za povratni obisk po uradnem obisku slovenskega predsednika v tej z naravnimi viri bogati srednjeazijski državi z dobrimi petimi milijoni prebivalcev julija lani. Pahorja je takrat spremljala tudi številčna gospodarska delegacija.

Obiskovanje zunanjih ministrov
Stiki med državama so v zadnjem času sicer dokaj pogosti. Januarja lani je bil v Turkmenistanu zunanji minister Karl Erjavec z gospodarsko delegacijo. Turkmenistanski zunanji minister Rašid Meredov mu je obisk vrnil januarja letos in takrat je potekalo tudi prvo zasedanje slovensko-turkmenistanske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje.

Blagovna menjava med državama je za zdaj skromna, se pa iz leta v leto povečuje; leta 2013 je znašala 13 milijonov evrov, lani pa se je v prvih desetih mesecih povečala za več kot 100 odstotkov in je znašala 25 milijonov evrov.

Državi vidita priložnosti za sodelovanje zlasti na področjih prometa, telekomunikacij in zvez, kmetijstva, skladiščenja, energetike, turizma, zdravstva in tekstila. Poleg tega je v Turkmenistanu v tem trenutku odprtih 3.000 projektov v vrednosti 60 milijard dolarjev, k sodelovanju pa so bila povabljena tudi slovenska podjetja.



Turkmenski predsednik v Sloveniji