"Mandat se da človeku, ki pride k predsedniku in pove, da ima zagotovljeno večino ter prosi za mandat," pravi Gantar. Peterle pa meni, da je treba koalicijo sestaviti čim prej. Foto: BoBo
Zoran Janković
Janković v prvem glasovanju v državnem zboru ni uspel. Ga po predsednik predlagal še drugič in ali bo on to sprejel? Foto: BoBo
Janez Janša
Janša pravi, da osnutek pogodbe, ki jo je pred prazniki poslal drugim stranka, še velja. Vsebinsko je usklajena že s štirimi strankami. Foto: BoBo

Sreda, 11. januar, je bila že druga po vrsti, ko predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću v parlamentu ni uspelo zbrati zadostne podpore. Potem ko decembra na konstitutivni seji njegova kanidatka za predsednico državnega zbora ni prepričala drugih poslancev kot strankarske kolege in po umiku Boruta Pahorja še SD-jeve, na koncu pa je bil izvoljen Gregor Virant, zdaj še sam ni 'preživel' glasovanja. Da bi postal mandatar in začel sestavljati vlado, je potreboval vsaj 46 glasov, dobil pa jih je le 42. Pogovori o mandatarstvu se tako začenjajo znova.

Gantar: Nisem pričakoval podpore Jankoviću
"Janković ni imel dovolj glasov za koalicijo, in tudi ni bilo pričakovati, da bi jih dobil," je za MMC po glasovanju dejal nekdanji poslanec Zaresa in predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Izid ga zato ni presenetil, sam pa tudi že od konstitutivne seje zatrjuje, da bo koalicija, ki je izvolila Viranta za predsednika parlamenta, izvolila tudi novega predsednika vlade. "Slovenija ima koalicijo 52 poslancev," pravi.

Za Viranta so namreč glasovali poslanci Državljanske liste, DeSUS-a, SLS-a, NSi-ja in SDS-a. In če bodo ti odločali tudi o novem voditeju vlade, potem bo to po Gantarjevem mnenju predsednik druga največje stranke Janez Janša.

Peterle: Ni časa za reševanje levice
Da ni časa za čakanje, poudarja evropski poslanec in član NSi-ja Lojze Peterle. "Treba je prenehati reševati levico, reševati je treba Slovenijo." Zato naj tisti, ki so sposobni oziroma ki hočejo sestaviti koalicijo, to čim prej naredijo, ker se položaj iz dneva v dan slabša, meni.

Janković je po njegovih besedah že drugič videl, da ne gre. Ima pa vtis, da predsednik republike Danilo Türk tega vidi, zato se ne bi čudil, če bi predsednik še enkrat predlagal istega kandidata za mandatarja.

Tudi Gantar je prepričan, da bi predsednik Türk, ki bo zdaj znova začel pogovore s strankami, moral predlagati kandidata, ki mu pove, da ima 46 glasov. "Tako je bilo vedno, razen morda enkrat v slovenski politični zgodovini. Sicer preveč tvegate." Da je Türk tokrat ravnal drugače, Gantar pripisuje pritiskom, ki se izvajajo nad predsednikom.

Neprevzemanje glasovnic je "skrajno neresno"
Sicer pa je nekdanji predsednik DZ-ja ogorčen nad obnašanjem poslancev SLS-a, DLGV-ja, NSi-ja in SDS-a, ki niso prevzeli glasovnic za volitve mandatarja: "Poslanci morajo prevzeti glasovnice, in če ne želijo glasovati ne 'za' in ne 'proti', oddajo neveljavne glasovnice. Če ne gredo na glasovanje, pa je to enako, kot da so neopravičeno odsotni. To se mi zdi skrajno neresno, neodgovorno in hud dan za parlament."

Prav tako ne podpira pozivov, naj se spremeni ustava in naj se glasovanje o mandatarju določi kot javno. Za to se je zavzel Virant, saj njegovi poslanci glasovnic niso prevzeli, da jim ne bi bilo mogoče očitati drugačnega glasovanja, kot so napovedali. Gantar pojasnjuje, da je v omikanih demokracijah pravilo, da o ljudeh glasujejo tajno. To pa zato, da človeku, ki glasuje proti, ni treba razlagati, zakaj je proti, ali kritizirati osebnosti, imena, profila posameznika, ki ga ne želi podpreti. "Če ima Virant težave s svojimi poslanci, ne vem, zakaj je zato treba spreminjati ustavo," dodaja.