Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik vlade Robert Golob je ob odhodu z izredne seje DZ-ja povedal, da ga navdaja z upanjem, da ima kandidatka za novo ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel "izjemen sistemski pregled nad stanjem v javnem zdravstvenem sistemu" in je dobila podporo deležnikov v zdravstvu.

Poudaril je, da je bila Prevolnik Rupel kot aktualna državna sekretarka zadnje mesece sestavni del ministrstva, ki ga bo ob zeleni luči DZ-ja zdaj tudi vodila. "Zato vem, da se zdravstvena reforma, ki ostaja prva prioriteta te vlade, po odstopu Bešiča Loredana ni ustavila niti za dan," je dejal premier. Tako je prepričan, da je zdravstvo tisto področje, ki bo v naslednjih mesecih deležno največ sprememb, nadaljevali bodo sprejemanje zakonodaje za digitalizacijo zdravstva in sprememb Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pa tudi aktivni sistem vzpostavljanja kakovosti v zdravstvu.

Golob napoveduje tudi ukrepe za povečanje dostopnosti do osebnega zdravnika in skrajševanja čakalnih vrst pri tistih zdravstvenih storitvah, kjer je to nujno zaradi ogrožanja človeških življenj. Sveženj teh ukrepov bo po besedah predsednika vlade kandidatka za novo ministrico predstavila na torkovem zaslišanju pred odborom DZ-ja za zdravstvo.

Učinkovitejša popoplavna obnova

Učinkovitost in krepitev področja bo prav tako v ospredju delovanja ministrstva za naravne vire in prostor, ki ga bo po odstopu Uroša Brežana začasno vodila infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, zatrjuje Golob. Ob tem je spomnil, da vlada za popoplavno obnovo namenja 2,1 milijarde evrov v naslednjih treh letih. "Delovanje pri tako velikih sredstvih, ki jih bomo morali nameniti za odpravo posledic poplav, mora biti učinkovito in od tod potreba po krepitvi področja, ki se ukvarja s tem, in zamenjavi na ministrstvu za naravne vire in prostor," je poudaril Golob po tistem, ko se je z Brežanovim odstopom seznanil tudi DZ.

Premier je hkrati prepričan, da bo v naslednjih mesecih priprava načrtov in tudi izvedba same obnove ter koordinacija ekip na terenu bolj učinkovita. Z začasnim združevanjem ekip okoljskega in infrastrukturnega ministrstva želijo namreč po njegovih besedah povečati tudi učinkovitost na področju birokracije in postopkov izplačila sredstev ter obnove infrastrukture, kjer da so bili do zdaj najmanj učinkoviti.

Poslanci so se sicer danes seznanili tudi z odstopom ministrice za javno upravo Ajanović Hovnik, ki so jo po slabem letu in pol s položaja odnesli očitki o domnevno netransparentnem dodeljevanju sredstev nevladnim organizacijam ter visokih stroških službene poti v New York.

Imenovanje državnih sekretarjev

Vlada je na dopisni seji imenovala Mojco Ramšak Pešec in Jureta Trbiča za državna sekretarja na ministrstvu za javno upravo. Imenovanje je predlagal finančni minister Klemen Boštjančič, ki začasno vodi tudi ministrstvo za javno upravo.

Na ministrstvu za naravne vire in prostor za zdaj ne bo kadrovskih sprememb. Na položaju državnih sekretarjev naj bi ostala Matej Skočir in Lenka Kavčič, ki sta sicer
ob odstopu Brežana morala tudi sama podati odstopni izjavi.

Z današnjo seznanitvijo DZ-ja z odstopom ministrice je za Goloba "ta zgodba kadrovsko zaključena za en čas".

Strinja pa se, da je treba v celoti pregledati postopek omenjenega razpisa. Za zdaj ta ostaja zamrznjen, po omenjenem pregledu pa bodo lahko sprejeli nadaljnjo odločitev.
Goloba zdaj čaka iskanje treh kandidatov za izpraznjene ministrske stolčke, a kot je dejal, bodo nekateri novi ministri "znani zelo hitro".

Klemen Boštjančič, ki bo začasno prevzel vodenje ministrstva za javno upravo, je po srečanju s predstavniki gospodarstva ocenil, da je na ministrstvu za javno upravo kar nekaj odprtih zadev. Dodal je, da ceni delo, ki ga je opravila Sanja Ajanović Hovnik, tako na področju pogajanj s sindikati javnega sektorja kot pri izboljšavi učinkovitosti javne uprave. "Po svojih najboljših močeh se bom potrudil, da nadaljujemo dialog, neresno in nepošteno pa bi bilo napovedovati kakršnekoli rezultate," je dejal.

Nadaljevanje pogajanj v javnem sektorju

Za danes je namreč sklicano tudi nadaljevanje pogajanj med predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja. Vlada je kot namestnico glavne pogajalke, ki je bila do zdaj Ajanović Hovnik, imenovala državno sekretarko Mojco Ramšak. Pred pogajalci so še vedno odprta vprašanja glede predloga za odpravo plačnih nesorazmerij in hkratne prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico.

Premier in minister Brežan. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Premier in minister Brežan. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Brežan: Naredili smo vse, kar je bilo mogoče

"Že v odstopni izjavi sem obžaloval, da v času priprave zakona o obnovi in razvoju vladni resorji ne sodelujejo še bolj intenzivno in predvsem skupaj ne iščejo rešitev na prizadetih območjih, zato mi veliko pomenijo glasovi s terena, ki so povedali, da delamo dobro. Dovolite, da jasno zavrnem pojasnilo, ki je preteklo sredo pospremilo mojo odstopno izjavo, da namreč prek našega ministrstva občine niso dovolj hitro prejele sredstev za obnovo. Sredstva, za katera gre, smo namreč na račun ministrstva dobili šele v sredo, 4. oktobra," je poslancem pojasnil Brežan in poudaril, da ne morejo biti okrivljeni za nekaj, česar prej niti niso mogli storiti.

"Vsi tukaj prisotni pa veste, da so ovire za hitrejše procesiranje teh sredstev v resnici v predpisih in procesih zunaj našega ministrstva in se jih je zato treba lotiti tam," je dodal.

Novega ministra oz. ministrico mora premier predlagati najpozneje v treh mesecih.

Ministrico Šinko bo razrešil DZ

Predvidoma v petek pa bo DZ razrešil še ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko, v katero je premier prav tako izgubil zaupanje. Ministrica se namreč po njegovem mnenju ni ustrezno odzvala na položaj, ko uprava za varno hrano ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov ter ni zagotavljala pravočasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika. Šinko sama ni želela odstopiti in želi, da o njeni razrešitvi odloča DZ. Glede na razmerja v DZ-ju je pričakovati, da bo DZ razrešitev podprl. Resor bo začasno prevzel minister za obrambo Marjan Šarec.