Samo Hribar Milič z GZS-ja je za MMC dejal, da so poročila sindikatov o dramatičnosti stavke pretirana, in jih označuje za zavajanje javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Samo Hribar Milič z GZS-ja je za MMC dejal, da so poročila sindikatov o dramatičnosti stavke pretirana, in jih označuje za zavajanje javnosti. Foto: MMC RTV SLO
Ni znano, kdaj bodo socialni partnerji spet sedli za pogajalsko mizo. Samo Hribar Milič je prepričan, da je njihova obveza, da z dialogom za pogajalsko mizo najdejo kompromis. Foto: MMC RTV SLO

Podjetja nimajo toliko celotnega dobička, kot ga zahtevajo sindikati za plače. Dejstvo je, da so tista podjetja, ki si to lahko privoščijo, plače že dvignila.

Samo hribar Milič
Delodajalske organizacije so prek svojih organov odločanja dobile zelo jasen mandat, do kam se smejo pogajati, pojasnjuje Samo Hribar Milič. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije je za MMC komentiral stavkovna dogajanja in možnosti za nadaljevanje pogajanj med socialnimi partnerji.

Kako komentirate sredino stavko v gospodarskem sektorju?
Po trditvah sindikatov naj bi prišlo tudi do večurnih prekinitev procesa dela. Informacije smo preverili pri vodilnih slovenskih podjetjih po terenu. V večini podjetij prekinitev, če je sploh obstajala, ni potekala na tako dramatičen način, kot nam želijo to prikazati sindikati. Na GZS-ju smo zato ogorčeni. Sindikati skušajo s svojimi izjavami zavajati javnost in podobno kot v primeru napačnega navajanja rasti plač še povečati konflikt med socialnimi partnerji. To pa ne koristi nikomur in bo možnosti za nadaljnje dogovarjanje precej otežilo.

Sindikati trdijo, da so nadaljnja pogajanja odvisna od delodajalcev, delodajalci izjavljajo, da se ne bodo več pogajali o plačah za leto 2007. Je to začarani krog? Kdaj boste spet sedli za pogajalsko mizo?
Pogajanja so potekala v torek do poznih ur, in vendar niso privedla do kompromisa. Dejstvo je, da smo delodajalske organizacije prek svojih organov odločanja dobile zelo jasen mandat, do kam se smemo pogajati. V torek sem na novinarski konferenci poudaril, da če do uskladitve glede KP plač za leto 2007 ne pride, skratka, da pogajalski skupini ne bosta našli kompromisa, predstavniki delodajalskih organizacij ne bomo prejeli novega mandata, da nadaljujemo pogajanja za uskladitev plač za leto 2007. Kdaj bomo ponovno sedli za pogajalsko mizo, ta trenutek še ni dogovorjeno.

Zdi se, da so pogajanja na mrtvi točki, saj ne eni ne drugi ne popuščate. Nekateri analitiki omenjajo možnost uporabe mediatorja, ki bi stranema pomagal do rešitve vprašanja. Kaj menite o tej možnosti in kdo bi bil za to vlogo primeren?
Nepodpis kolektivne pogodbe je neuspeh tako za sindikate kot tudi za delodajalske organizacije. Res pa je, da smo že 25. januarja 2008 podpisali Dogovor o izredni uskladitvi plač za leto 2007 zaradi visoke inflacije v letu 2007. Večina delodajalcev je plače v skladu s tem dogovorom že dvignila ali pa celo več, kot je bilo dogovorjeno. Če bi sindikalne zahteve sprejeli, bi to imelo katastrofalne posledice. Podjetja nimajo toliko celotnega dobička, kot ga zahtevajo sindikati za plače. Dejstvo je, da so tista podjetja, ki si to lahko privoščijo, plače že dvignila. Realizacija zahtev sindikatov bi pomenila od 400 do 600 milijonov evrov na letni ravni, poleg siceršnje škode, ki bo povzročena gospodarstvu, in dodatnih 15 milijonov evrov iz naslova višje minimalne plače.

V tem trenutku mislim, da stabilnosti na področju socialnega dialoga skorajda ni. Vprašanje je, če bi mediator tu lahko kaj spremenil. Prepričan sem, da imajo socialni partnerji obvezo, da z dialogom za pogajalsko mizo najdejo kompromis.

Poročalo se je o številnih pritiskih delodajalcev na delavce , sindikati so med drugim omenjali zbiranje seznamov stavkajočih, snemanje stavkajočih, grožnje, da je stavka nezakonita, da bodo odpuščeni ipd. Kako komentirate te prijave?
To sem slišal le iz medijev. Dejstvo je, da na GZS nismo bili seznanjeni s takimi pritiski. Tudi na delodajalski strani tako ravnanje, če je do njega v konkretnih primerih prišlo, ocenjujemo kot nedopustno.

Aleksandra K. Kovač

Podjetja nimajo toliko celotnega dobička, kot ga zahtevajo sindikati za plače. Dejstvo je, da so tista podjetja, ki si to lahko privoščijo, plače že dvignila.

Samo hribar Milič