Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iniciativa zavoda Vozim Heroji furajo v pižamah je začela s svojo šesto sezono. V njej se bodo lotili problematike vožnje pod vplivom alkohola z vidika nesreč ob petkih in sobotah v nočnem času med 20. in 6. uro. Po besedah direktorja zavoda Davida Razborška se 46 odstotkov prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola zgodi v nočnem času.

Poleg tega opozarjajo, da se kar dve tretjini vseh žrtev prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola zgodita v nesrečah, ki so se zgodile med 20. in 6. uro.

Mladi vozniki medtem po Razborškovih besedah delajo pomembne korake pri izboljšanju stanja, saj se je število prometnih nesreč, ki so jih povzročili mladi vozniki pod vplivom alkohola, prepolovilo.

V zavodu kot orodje za manj voženj pod vplivom alkohola predlagajo herojski vavčer, ki je na voljo na spletni strani www.heroji.si z namenom, da svojim bližnjim podarimo varen prevoz, kadar koli bi ga potrebovali.

Na okrogli mizi, ki je sledila, je Matjaž Leskovar z Generalne policijske uprave poudaril, da voznikom v Sloveniji še vedno ni prišlo v zavest, da morajo voziti varno zaradi sebe in drugih udeležencev v prometu, ne pa zato, da jih policist ne bo oglobil.

Po njegovem svarilu je treba upoštevati, da alkohola ni mogoče spraviti iz organizma denimo s telesno dejavnostjo. Kdor pa je veliko pil zvečer, mora vedeti, da je lahko po prespani noči zjutraj še vedno pijan, je opomnil.

Vsak drugi Slovenec pije čezmerno

Karmen Henigsman z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opozorila, da vsaka druga oseba v Sloveniji pije čezmerno. Prej ko mladostnik začne piti alkohol, večje je tveganje, da bo pil tudi pozneje, je povedala.

Na inštitutu si po njenih besedah prizadevajo za spremembo odnosa do alkohola ne le v povezavi s prometno varnostjo, ampak tudi sicer. V projektu SOPA, ki se je končal lani, so se zavzeli za odgovoren odnos do pitja alkohola, ponekod, denimo v centrih za krepitev zdravja, pa so uvedli individualno svetovanje ljudem s težavami zaradi alkohola.

Na podatek, da je prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi vozniki pod vplivom alkohola, manj, pa se je navezal antropolog Dan Podjed z Inštituta za slovensko narodopisje Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. V mladih, ki ozaveščajo tudi svoje starše, vidi upanje, da se bomo izvili iz slabih navad 20. stoletja, je dejal.

Na varnost v prometu v predprazničnem času pa je danes opozorila tudi Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), ki se je pridružila akciji mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija Spoštujmo drug drugega (I drive with care). Z njo želijo spodbujati zavedanje, da si prometne površine delimo z različnimi udeleženci v prometu, zato je za zmanjšanje števila prometnih nesreč in izboljšanje prometne varnosti poleg upoštevanja prometnih pravil pomembna krepitev medsebojnega spoštovanja vseh udeležencev v prometu. Skrbnost drug do drugega lahko pokažemo tudi na način, da se ob (pred)prazničnih druženjih dogovorimo, kdo bo vozil in bo zato trezen, ali da pokličemo taksi. "Da bo veseli december vesel – za vse!" so zapisali v sporočilu za javnost. Kampanji Spoštujmo drug drugega so se sicer pridružili avtomobilski klubi iz 21 držav, prevedena pa je v 23 jezikov, so še dodali.