Poslanec SD-ja Gregor Židan je po mnenju mandatno-volilne komisije državnega zbora kršil zakon o poslancih. Foto: BoBo
Poslanec SD-ja Gregor Židan je po mnenju mandatno-volilne komisije državnega zbora kršil zakon o poslancih. Foto: BoBo

To, da je poslanec Židan kršil zakon o poslancih, je za POP TV dejal predsednik parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK) in poslanec DeSUS-a Ivan Hršak.

Židan je opravljal vlogo trenerja na marčevskem evropskem prvenstvu za mlade kot eden izmed trenerjev v reprezentanci do 21 let, pri čemer z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) ni imel sklenjene pogodbe o zaposlitvi, pač pa je dobival dnevno nadomestilo.

MVK je zato poslanca pozval k razjasnitvi dohodkov, saj je Židan o tem ni obvestil. Poslanec je nato pisno pojasnil, da tega ni storil, ker da ni šlo za redno in pridobitno dejavnost. Pojasnil je še, da je za 13-dnevno delo trenerja prejel skupno 1300 evrov dnevnega nadomestila in 65 evrov potnih stroškov, od česar je bil obračunan DDV.

Nadomestilo, ki ga je od NZS-ja prejel poslanec Židan, se šteje kot dohodek, nakazuje Furs

Ker Židanovi funkciji nista nezdružljivi, niso izpolnjeni pogoji za odvzem mandata

Hršak pa je danes za POP TV dejal, da je komisija ugotovila, da je Židan kršil zakon o poslancih, saj ni imel dovoljenja delodajalca, torej državnega zbora, za opravljanje dopolnilne dejavnosti. "Poslanci smo drugim državljanom za zgled in bi se morali držati zakonov, ki jih tudi sami sprejemamo. V tem primeru je to Gregor Židan naredil čisto narobe," je dejal Hršak.

Račune za opravljeno storitev pa je NZS izstavil prek svojega gostinskega podjetja Gregorino, kar je po mnenju Hršaka narobe, saj je Židan delo opravljal kot fizična oseba.

MVK ugotavlja še to, da trenersko delo spada v okvir izjem splošne prepovedi dodatnih dejavnosti poslancev. Ker Židanovi funkciji nista nezdružljivi, niso izpolnjeni pogoji za odvzem mandata, je še dejal Hršak.