Tanja Fajon med izjavo za javnost. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Tanja Fajon med izjavo za javnost. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Gospodarski minister Matjaž Han je po sestanku za TV Slovenija povedal, da so se dogovorili o viziji za prihodnost. "S predsednico Tanjo Fajon sva predlagala, da predsednik vlade prevzame vodenje ministrstva za neko obdobje po Dominiki Švarc Pipan. S tem se je premier strinjal. Nato pa bomo skupaj iskali kompetentnega, javnosti in tudi koaliciji sprejemljivega kandidata ter da začnemo reševati težave, ki so se nakopičile na pravosodnem ministrstvu glede sodnikov, tožilcev in tako naprej."

Han se je po sestanku dotaknil tudi razmer v njihovi stranki. "Predsedstva SD-ja ne gre podcenjevati, tam so ljudje, ki svoje vrednote izkazujejo skozi delovanje stranke. Za to niso plačani in sam vsako njihovo mnenje resno vzamem. Vsi pa vemo, da je treba v tem trenutku državi pomagati." Zato bodo po njegovih besedah v ponedeljek opravili razpravo in s "trdim delom skušali povrniti zaupanje državljanov".

Prepričan je, da bodo v SD-ju znali strniti vrste in rešiti stvari znotraj stranke. "Vodstvo stranke opravlja težko nalogo v zahtevnih časih," je še dodal.

Fajon: Najtežji trenutek za SD. Kaj so govorili s premierjem?

Tanja Fajon: Pogovarjali smo se precej iskreno

Predsednica SD-ja Tanja Fajon je po sestanku dejala, da je bil konstruktiven in da so se pogovarjali precej iskreno, poroča Slovenska tiskovna agencija. Koalicija je načeta, kar se zaupanja tiče, je priznala, a misli, da bodo našli pot tudi za rešitev teh težav. Odgovorili so si na vprašanje, ali še želijo delati skupaj naprej. "In odgovor je da," je povedala medijem.

Njene besede je potrdil tudi podpredsednik vlade in finančni minister Klemen Boštjančič. Kot je dejal, bo za to, da spet zgradijo odnose, "potrebne kar veliko energije z obeh strani, to je mogoče samo, če smo res odkriti". Potrdil je, da sta obe strani pokazali interes, "da se koalicija obdrži, da delamo naprej". "Upam, da je bil ta današnji odkriti pogovor dober temelj za nadaljnje dneve in tedne," je dejal minister.

Potrdila je Hanove besede, da so se dogovorili, da bodo kandidata za novega pravosodnega ministra s polnimi pooblastili iskali skupaj. Ali to pomeni, da vodenje resorja ostaja v rokah SD-ja, pa je Fajon odgovorila, da se o tem niso dogovorili, a naj bi po njenih besedah razrez in število resorjev glede na stranke ostalo enako.

Dodala je, da je to "zelo zahteven resor, ki je ta hip pod hudim pritiskom zaradi nakupa sodne stavbe".

Minister Boštjančič pa je za POP TV dodatno pojasnil, da so se dogovorili, da se za vodenje resorja najde čim boljšega strokovnjaka. "To je prva prioriteta in na podlagi tega bomo potem videli, ali bo to vplivalo na, recimo temu koalicijsko matematiko, kar se tiče ministrstev," je pojasnil.

Predsednik vlade jih je seznanil, da je sklical neodvisno komisijo, ki danes tudi pregleduje prostore same, kaj narediti z njimi, tudi prostorsko stisko sodišč, je še dejala Fajon po poročanju Slovenske tiskovne agencije.

"Na sestanek grem s pričakovanjem, da lahko s to koalicijo delamo naprej"

Sorodna novica Po odstopu Žiberta kot sekretarja SD-ja v stranki tudi zahteve po odstopu vodstva

Že pred sestankom je na popoldanski novinarski konferenci dejala, da verjame, da politične alternative aktualni koaliciji ni. Ocenila je, da je bilo v zadnjem času morda "malce preveč neiskrenosti".

"Stranka SD je v zadnjem času pod hudim pritiskom, vse od negospodarnega nakupa sodne palače, ve se, da letijo obtožbe, kritike na račun z imeni in priimki mnogih ljudi, da se odpirajo mnoga vprašanja, da so tu pristojni organi, ki raziskujejo. Lahko samo rečem, da terja ta negospodarni nakup sodne palače vrsto odgovorov. Tudi jaz si želim odgovore in vsi tisti, ki so bili ali politično ali krivdno vpleteni v ta nakup, verjamem, da bodo odgovarjali," je izjavila.

Sorodna novica Prednik (SD): Šlamastika in površnost ministrice Emilije Stojmenove Duh

Nadaljevala je z besedami, da kot predsednica SD-ja ne bo privolila v to, da kdor koli blati članice in člane stranke. "Takšno blatenje ni na mestu, če ima kdor koli, javno pozivam, kar koli povedati za koga od naših članov, naj to sporoči, predvsem pa naj to prijavi pristojnim organom," je nadaljevala Tanja Fajon.

Zahvala Žibertu za odstop

"Klemen Žibert je včeraj sporočil nepreklicni odstop z mesta glavnega tajnika naše stranke, pojasnil je, zakaj, pritiski nanj so se v zadnjem času močno stopnjevali, na stranko, na njegovo družino. Odstopil je, da razbremeni stranko, na tem mestu se mu za to zahvaljujem," je dodala.

Kdo naj išče krivdo

Stranka SD je že pred časom, tako Tanja Fajon, sprejela odločitev, da s položaja razreši pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan zaradi objektivne odgovornosti pri nakupu sporne stavbe za potrebe sodišč na Litijski. "Ministrica je sama sprejela odgovornost, ponudila odstop, premier ga je sprejel. Ne stranka SD ne jaz, najmanj pravosodna ministrica in tudi ne predsednik vlade, niso tu, da raziskujejo in iščejo krivdno odgovornost," je ponovila, da so za iskanje krivcev za afero Litijska odgovorni za to pristojni državni organi.

Kaj bo prinesel ponedeljkov kongres stranke?

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tanja Fajon je spomnila, da je za ponedeljek sklicana konferenca SD-ja, na kateri pričakuje iskren in odkrit pogovor. "Razumem pozive vodstvu, naj prevzame odgovornost, tudi meni osebno, a za to imamo v stranki pristojne in poklicane organe, ki odločajo. Ne bodo nam drugi delali agende," je komentirala pozive k odstopu vodstva stranke.

"Nisem stranke prevzela zato, da bi jo vodila samo v dobrih časih, lepih časih za nas, ampak tudi takrat, ko je najtežje, in priznam, da je danes, odkar vodim stranko, verjetno najtežji trenutek," je poudarila Tanja Fajon in dodala, da ni nekdo, ki vzame rešilni jopič, ko se barka potaplja. Po njenih besedah imajo zdaj veliko odgovornost, da najdejo pot naprej in ljudem povrnejo zaupanje.

Del članstva SD-ja je v pismu že zahteval, naj bo kongres volilni, kar pomeni, da je negotova tudi usoda predsednice stranke Tanje Fajon. Marca pa je predviden kongres stranke.

Izjava Tanje Fajon o aktualnem dogajanju

Napeto v koaliciji in v SD-ju

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in koalicijska stranka SD se v zadnjih dneh otepata očitkov o odgovornosti za negospodarni nakup sodnih prostorov. Afera je sicer po večdnevnem razčiščevanju med ministrico in njeno matično stranko, pa tudi predsednikom vlade že terjala prve politične posledice, a končnega epiloga še ni.

Sorodna novica "SD plačuje tudi račun za odsotnost samorefleksije – drugo je le prerivanje za položaje"

Dominika Švarc Pipan je tako prevzela objektivno odgovornost in po izgubi zaupanja vodstva stranke in več pozivih k odstopu tega v ponedeljek ponudila premierju Golobu. Predsednik vlade ga bo sprejel, a sta se z ministrico dogovorila, da ga predvidoma v tednu dni seznani z njenimi končnimi ugotovitvami glede spornega nakupa.

Napeto je ob tem tudi v ministričinem SD-ju. Zaradi očitkov o domnevnem vmešavanju v posel je v torek s funkcije generalnega sekretarja SD-ja odstopil Žibert. Žiberta bo začasno do kongresa stranke nadomeščal Zvezdan Mikič, ki je več kot 10 let vodil Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS).

Tanja Fajon in Robert Golob. Foto: BoBo
Tanja Fajon in Robert Golob. Foto: BoBo

Vežnaver o poznanstvu z Žibertom

Za portal Preiskovalno.si je o svojem odnosu z Žibertom spregovoril prodajalec stavbe na Litijski, koprski podjetnik Sebastjan Vežnaver. "Klemna Žiberta sem pred leti enkrat srečal, preden je bil generalni sekretar SD-ja. Sva se rokovala, ampak med nama ni bilo kemije in dejansko sva ostala pri tem srečanju."

Sestanek lokalnih odborov: "Najbolj sem jezen na Tanjo"

Sorodna novica Golob napovedal, da bo sprejel odstop Švarc Pipan, predvidoma v tednu dni

V stranki zaradi dogajanja v preteklih dneh vre, pojasnila so od Žiberta na torkovem sestanku terjali tudi predstavniki občinskih organizacij SD-ja, sestanka se predsednica stranke sicer ni udeležila.

"Premalo so zaščitili Dominiko, prej so jo vsi tolkli, zdaj jo pa nazaj vlečejo, to mi ni všeč," je povedal udeleženec in član lokalnega odbora SD-ja Andrej Sivec.

"Zdi se mi, da je ta sestanek najmanj en teden prepozno, moral bi biti prej. Imam občutek, da se vedemo kot otroci v vrtcu, ker preprosto ne znamo sprejemati pravih odločitev in to nam bo škodovalo. Najbolj sem pa jezen na Tanjo, ona je vendarle vodja diplomacije in njene izjave niso bile popolnoma nič v zvezi s kakršno koli diplomacijo," pa je povedal član odbora Ivo Gajič.

V SD-ju vre, prvič spregovoril Vežnaver