Polovica okoljskih subvencij bo izplačana leta 2007, polovica pa leta 2008. Foto: EPA
Polovica okoljskih subvencij bo izplačana leta 2007, polovica pa leta 2008. Foto: EPA
Kmetje do l. 2008 brez subvencij?

Gre za 5 milijard SIT izplačil subvencij za sonaravo reje živine, košnjo strmih travnikov in ekološko kmetovanje. Ker v proračunu za to ni denarja, ga Agencija za kmetijske trge in regionalni razvoj ne more izplačati, je pojasnil njen direktor Franc Kobe.

V Kmetijsko-gozdarski zbornici zamiku izplačila ostro nasprotujejo, saj so kmetje, ki so letos vložili vloge, pričakovali, da bodo subvencije dobili izplačane najkasneje leta 2007.

Kmetom se zdi najbolj sporno to, da bo o tistih, ki bodo subvencije dobili izplačane najkasneje prihodnje leto, in tistih, ki jih bodo dobili leta 2008, odločal računalniški žreb. Predsednik Sindikata kmetov Roman Žveglič je dejal, da se agencija ne more iti loterije, postopki izplačil pa morajo biti jasni in transparentni.

Razlog za zamik izplačil pa naj bi bilo po poročanju TV Slovenija slabo načrtovanje kmetijskega ministrstva in stari dolgovi. Dobrih 14 milijard SIT mora biti prihodnje leto izplačanih kmetom za izvanjanje nitratne direktive oziroma za gradnjo gnojišč in gnojnih jam.

Kmetje do l. 2008 brez subvencij?