Zoran Janković je policistom obljubil iskanje sistemskih rešitev Foto: BoBo
Zoran Janković je policistom obljubil iskanje sistemskih rešitev Foto: BoBo

Zoran Janković se je danes sestal s predstavniki Sindikata policistov Slovenije (SPS), so potrdili v Pozitivni Sloveniji. S sindikatom policistov se je dogovoril, da bodo v času veljave interventnega zakona, torej od 1. januarja prihodnje leto do 30. junija prihodnje leto, poskusili najti sistemske rešitve.
Predsednik SPS-a Zoran Petrovič je pojasnil, da sta danes z Jankovićem podpisala pisni dogovor o sistemskem reševanju trenutno najbolj perečega vprašanja vračila potnih stroškov. Povedal je še, da je to potrebno rešiti s korekcijo pravnega akta.

Poleg sistemskega reševanja odprtih vprašanj, med katere spada vračilo potnih stroškov, v SPS pričakujejo tudi, da bo v prihodnje socialni dialog potekal v dogovarjanju z vsemi socialnimi partnerji in ne z grožnjami.
Sindikat zakonu očita nepravičnost
V sindikatu interventnemu zakonu nasprotujejo predvsem zaradi dejstva, da je zamrznitev napredovanj "nepravična v smislu enakomerne porazdelitve bremena krize med posamezne kategorije javnih uslužbencev". Z zamrznitvijo so po njihovi oceni najbolj prizadeti javni uslužbenci z najmanj delovnega staža ali pa strokovno tehnični delavci, ki imajo že tako ali tako najnižje plače.

Ker predstavniki parlamentarnih strank po oceni SPS niso hoteli prisluhniti njihovim rešitvam za bolj enakomerno porazdelitev bremena med javne uslužbence, so javno izrazili namero, da takoj po sprejetju interventnega zakona pristopijo k zbiranju podpisov za začetek referendumskega postopka, s čimer bi izvajanje zakona prestavili na čas po 1. januarju 2012. V Pozitivni Sloveniji sicer niso vedeli, ali dosežen dogovor pomeni, da sindikat podpisov ne bo začel zbirati.