Premier Janša je prepričan, da so se v KUL-u
Premier Janša je prepričan, da so se v KUL-u "zaplezali". Foto: MMC RTV SLO

Vlada bo najprej počakala na glasovanje o konstruktivni nezaupnici. "Včeraj je imela koalicija plenarni sestanek, podrobno smo ocenili delo v preteklem letu, kar je bilo narejeno, in tisto, česar zaradi epidemioloških razmer ni bilo mogoče niti začeti, je pa zapisano v koalicijski pogodbi. Na podlagi vsega tega bodo organi vseh treh koalicijskih strank približno do 15. februarja analizirali stanje," je na četrtkovi novinarski konferenci premier Janez Janša pojasnil, kaj so se dogovorili na Brdu pri Kranju v sredo, in dodal, da bo novi zdravstveni minister predlagan v roku, a prej bodo počakali na glasovanje o nezaupnici.

"Večina programskih vsebin se ustrezno izvaja. Nekaj točk bomo morali pospešiti, ker se zaradi epidemije odvijajo počasneje. Tudi kot predsednik SMC-ja sem glede izvajanja našega programa zadovoljen. S svežnji ukrepov smo ohranili delovna mesta, zagotovili socialno stabilnost in pripravili progam gospodarskega okrevanja," je delovanje vlade ocenil predsednik SMC-ja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

"Glede situacije v koaliciji nas v NSi-ju skrbi radikalizacija opozicije, neprimeren in zelo oster diskurz v parlamentu, ki se odraža v dejanjih v družbi. To, kar se dogaja z napadi na zavode, z mazaškimi akcijami. To pelje na stranpota, ki za demokratično družbo niso primerna, nekateri nastopi parlamentarnih skupin v parlamentu so dobesedna grožnja za demokracijo, zato si v NSi-ju prizadevamo, da bi znotraj DZ-ja vzpostavili evropske standarde nekega primernega delovanja v parlamentu," pa je izpostavil prvak NSi-ja Matej Tonin.

Sorodna novica Jurša: DeSUS ne bo ekstremna opozicija; Erjavec: Nezaupnica v sredo

Konstruktivna nezaupnica vladi

Glede "destruktivne nezaupnice", kot je dejal Janša, ki jo Koalicija ustavnega loka (KUL) napoveduje že lep čas in ki naj bi bila zdaj po napovedi mandatarskega kandidata Karla Erjavca drugič vložena, je premier Janša dejal, da to "po našem mnenju ne sme zavirati našega dela, dela koalicije, ker bi bilo to neodgovorno. Razumemo, da morajo tisti, ki so se tukaj zaplezali, na neki način ta postopek končati, v situaciji, kakršna je, je na neki način tudi prav, da se preštejemo. Jasno je, da iz tega ne bo nič. Da bo tudi po tem glasovanju, ki, kar zadeva želje predlagateljev, ne bo uspešno, imela Slovenija še vedno iste težave," je nadaljeval in dodal, da bomo še vedno sredi epidemije, še vedno v položaju, ko bi bilo treba združiti moči in s temi združenimi močmi skupaj pripraviti izhodno strategijo iz koronakrize.

Počivalšek je dejal, da SMC ne podpira projekta KUL: "SMC je stranka liberalnega centra in lahko sodeluje z levimi in desnimi. V vsaki koaliciji smo delovali kot korektor za ravnotežje in motor za razvoj. Želimo premagati razkol v slovenski politiki z dialogom in sodelovanjem. Absolutno smo zadovoljni z odnosi in operativnostjo v koaliciji. Ker imamo sveže izkušnje s trenutno levo opozicijo, vanjo nimamo zaupanja. Poleg tega se trenutno borimo z največjo krizo našega časa, zato SMC ne podpira projekta KUL. Me pa veseli, da se bomo končno prešteli in to sago ali farso, ki traja od lanske pomladi, na neki način zaključili. Čas je, da se preseka umetno ustvarjanje vladne krize. Verjamem, da bo vlada ohranila večino."

"Veseli smo, da bo čim prej prišlo do konstruktivne brezupnice, da se vendarle preštejemo in da se kot koalicija konsolidiramo. Najprej se je dolžna konsolidirati koalicija, nato pa k sodelovanju povabiti celotno konstruktivno opozicijo. Verjamem, da nam bo uspelo podpisati še kakšen sporazum o sodelovanju. Je pa ta čas primeren tudi za rekonstrukcijo vlade, kjer bi se bremena pravično razporedila in kjer bi lahko naše delovanje naredili še učinkovitejše," pa je dejal Tonin.

Tonin je dejal, da je radikalizacija opozicije skrb vzbujajoča. Foto: MMC RTV SLO
Tonin je dejal, da je radikalizacija opozicije skrb vzbujajoča. Foto: MMC RTV SLO

Janša: Opozicijo znova vabimo k sodelovanju

Premier je povedal, da so se na vladi odločili znova k sodelovanju z vlado povabiti vse parlamentarne stranke, saj da je treba najti skupne rešitve. "Na začetku prihodnjega tedna bodo vsi predsedniki oz. predsednice prejeli mogoče deloma noveliran predlog iz maja. Ne želimo, da se kakor koli čas zapravlja. V drugi polovici leta nas čaka pomemben projekt, vodenje Sveta EU-ja. Kakršna koli nestabilnost, ne samo v času predsedovanja, ampak tudi v času priprav, ki so vse bolj urgentne, bi predstavljala neodgovorno početje države. Vsakih 12 let vsaka država prevzame takšno odgovornost, ko skrbi tudi za druge," je dodal.

Maja lani je bil predlog sodelovanja z opozicijo po Janševih besedah v glavnem zavrnjen. Za podpis sporazuma so se odločili le predstavnika narodnosti in SNS. "Če njih vprašate, imajo dobre izkušnje s sodelovanjem. Morda bo to napeljalo k ponovnemu premisleku še koga iz opozicije," je navedel Janša.

"Čakajo nas odgovorne naloge, za nas so prioritete zajezitev širjenja covida, da vsem zagotovimo javno zdravstvo, da sprejmemo ustrezne ukrepe za okrevanje gospodarstva. To so ključni cilji do predsedovanja EU-ju," je dodal Tonin.

KUL bo nezaupnico Janševi vladi ponovno vložila prihodnji teden, je napovedal mandatarski kandidat Karl Erjavec. Foto: BoBo
KUL bo nezaupnico Janševi vladi ponovno vložila prihodnji teden, je napovedal mandatarski kandidat Karl Erjavec. Foto: BoBo

KUL zavrača sodelovanje

Stranke KUL-a so se negativno odzvale na novo vabilo vlade k sodelovanju. "Bili ste na zabavi, zdaj pa sami pomijte posodo," na Twitterju pravi prvak LMŠ-ja Marjan Šarec. "Ne pustite se preslepiti," sporoča Luka Mesec (Levica). Tudi po mnenju Matjaža Nemca (SD) je vabilo pesek v oči. Alenka Bratušek (SAB) pa meni, da je najbolje, da se vlada poslovi.

Šarec: Škodljiva vlada mora oditi

Spomladi je bilo po Šarčevih navedbah rečeno, da je za prepozno ukrepanje kriva njegova vlada, zdaj pa imamo vsak dan toliko mrtvih, kot je bilo takrat okuženih. "Po vsem tem, ko so Janši stvari povsem ušle iz rok, čeprav je še marca 2020 vse vedel, bi zdaj, tudi s pomočjo predsednika republike in 'kvazi' uglednih strokovnjakov (...) podpisoval sporazum o sodelovanju," je ugotavljal. Zato je po Šarčevih besedah več kot očitno, čemu je namenjeno povabilo k sodelovanju: da bo Janez Janša soodgovornost za slabo stanje v državi lahko prevalil na vse. Spomnil je, da bodo v KUL-u prihodnjo sredo vložili konstruktivno nezaupnico, ker verjamejo, "da mora ta škodljiva vlada oditi". "Podpisovati sporazum o sodelovanju z nekom, ki je sinonim za nesodelovanje in ki za vse svoje napake vedno krivi druge, bi bilo milo rečeno nenavadno, smešno. Zato v LMŠ-ju tega ne bomo storili," je še navedel Šarec.

Nemec: Trenutno možnosti za sodelovanje ni

Podpredsednik SD-ja Matjaž Nemec je v odzivu za STA ugotavljal, da je sodelovanje političnih strank za blaginjo Slovenije potrebno. A dokler "bo SDS prek svojih medijev širil lažne novice, ignoriral predloge opozicije, diskreditiral drugače misleče, si podrejal institucije in medije, možnosti za sodelovanje ni".

"Zaradi njihovega delovanja smo prvi po številu smrti, grozijo nam propadi podjetij, visoka brezposelnost in zadolženost države. Klic na pomoč opoziciji prihaja v času, ko je SDS dojel, da ima manjšinsko vlado in da ne zmore imenovati niti ministrov. Zato je tako povabilo žal le pesek v oči," je dejal Nemec.

Mesec: Ne pustite se preslepiti

"Deset mesecev sejejo razdor, nato pa tik pred nezaupnico v enem tednu dobimo dve vabili k 'pogovoru'. Ne pustite se preslepiti, ta vabila prihajajo samo zato, ker vedo, da jih bomo zavrnili, in da bodo lahko rekli: poglejte, opozicija je tista, ki razdvaja in polarizira," je na Twitterju ugotavljal tudi koordinator Levice Luka Mesec.

Bratušek: Vlada naj se poslovi

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek pa je v pisnem sporočilu izrazila prepričanje, da je vlada v zadnjem letu za državo naredila nepopravljivo škodo, saj je bitko s covidom-19 popolnoma zavozila. "Največje žrtve njihovih napak so upokojenci, otroci in mladi. Poleg najvišjega števila umrlih, še posebej v domovih za starejše, smo država, ki ima v Evropi najdlje zaprte šole. To bo za otroke in mladostnike imelo dolgoročne posledice," je navedla. Če vlada naši državi in ljudem želi dobro, je po njenem mnenju najbolje, da se poslovi. "Čas bi že bil, da to ugotovi," je dodala.

Kje stoji DeSUS?

"DeSUS je suverena stranka, poslanci so suvereni in glasujejo po vesti. Kakšna bodo glasovanja, prepuščamo poslancem. Kar zadeva odziv strank, ki doslej niso sprejele vabila za sodelovanje v partnerstvu za razvoj ali kakor koli to imenujemo, bomo o odzivih sodili po tem, ko bodo. Naša roka, ki je ponujena, je dobronamerna, kot je bila tista spomladi," je na novinarski konferenci med drugim pojasnil Janša in dodal, da so poslanci DeSUS-a nakazali, kje stojijo, ko so glasovali za protikoronski sveženj ukrepov (PKP) 8.

Počivalšek je ponovil, da SMC projekta KUL ne podpira. Foto: MMC RTV SLO
Počivalšek je ponovil, da SMC projekta KUL ne podpira. Foto: MMC RTV SLO

Počivalšek: Imamo dobro izhodišče za izhod iz krize

"Naše javne finance so stabilne, banke so likvidne in imamo dobra izhodišča za izhod iz krize. V SMC-ju med glavnimi temami izpostavljamo enakomeren razvoj vseh regij, saj želimo povsod ustvariti pogoje za dobro življenje. Zato se pospešeno izvajajo investicije v infrastrukturo. Za SMC je pomembno nadaljevanje debirokratizacije, zato pričakujemo pospešitev sprejetja ukrepov, ki jih je pripravila skupina Ivana Simića. S tem bomo ustvarili pogoje za lažje delovanje našega gospodarstva," je bil na konferenci optimističen Počivalšek.

Gospodarstvo je po Počivalškovih besedah treba počasi začeti odpirati. "To je nujno zaradi ekonomsko-socialne situacije. Čeprav je gospodarstvo stabilno, želimo odpreti tiste panoge, ki so najbolj prizadete in so že dolgo zaprte," je dejal.

Menjave v SMC-ju?

Na novinarsko vprašanje, kaj se dogaja z menjavami v SMC-ju in ali bo Janja Sluga ostala vodja poslanske skupine, je Počivalšek odgovoril: "SMC je in bo enotna stranka, ki bo vse svoje sile namenila za napredek države skozi delo v vladi, da realiziramo koalicijsko pogodbo. Ne morem razumeti te vztrajnosti, ki išče neke razlike."

Bi lahko zdravstveni resor prevzel NSi?

"Rekonstrukcije vlade so bile sestavni del v vseh vladah, v katerih smo sodelovali, mi razumemo rekonstrukcijo kot priložnost za osvežitev vladne ekipe, mi jo razumemo kot nogometno ekipo. Če želimo s polno energijo pričakati tudi konec tekme, tako kot v nogometni ekipi, pridejo lahko kakšne zamenjave. Tako mislimo tako za NSi kot tudi za vse druge partnerje, to sem tudi povedal na zadnjem koalicijskem srečanju – da kot koalicija, celota pregledamo stvari in ocenimo, kje nam ne gre najboljše, in na teh mestih podamo osvežitve," je odgovoril novinarjem Tonin.