Janez Janša je bil gost na TV Slovenija 3. Foto: EPA
Janez Janša je bil gost na TV Slovenija 3. Foto: EPA

Ko smo sestavljali vlado, smo naredili to napako, da nismo prebrali zelo močnega znamenja, ki je bilo že takrat na slovenskem nebu in ki je nakazovalo, da se to lahko zgodi. In to je bil odpor gospoda Viranta, da gre v vlado.

Gregor Virant
"Virantovanje" je odgnalo vlagatelje, pravi Janša. Foto: BoBo

Edina izjema prihaja s strani DeSUS-a. Gospod Erjavec je za nekega veleposlanika, ki bi moral priti nazaj, predlagal, da se ga imenuje na neko drugo mesto, ker je njegov oče pomemben funkcionar v DeSUS-u in bi to pomagalo pri bitki za predsedniško mesto.

SDS
Premier je zanikal, da bi zaposloval člane stranke v Sovi. Foto: BoBo

Dodal je, da je o zaposlitvi njegove hčerke že pred meseci pisal Dnevnik. "Bilo bi veliko presenečenje, če bi se stališče korupcijske komisije razlikovalo od stališča uredništva časopisa Dnevnik," je pripomnil.

O svojem premoženju je povedal, da lahko dokaže vsak evro. "Tudi Janez Janša ima pravico do dedovanja," je dejal in se obregnil ob to, da je KPK z oddajo letnega poročila za štiri mesece prekoračil zakonski rok, "pa se nihče ne razburja". Z oddajo poročila je zamudil tudi sam, in "če je treba zaradi teh zamud in napačne številke pri nakupu avtomobila odstaviti predsednika vlade in tvegati vse posledice, naj kar izvoli".

"Že kakšnih 30 let se mi skuša nekaj podtakniti in to poročilo korupcijske komisije je ena izmed teh stvari v nizu. Lahko bi pojasnjeval 100 let, pa to gospoda Klemenčiča in Praprotnika, ki sta bila na to mesto postavljena s strani gospoda Türka, da bi se ukvarjala z mano, ne bi zadovoljilo," je povedal premier Janša.

KPK v službi vnaprej pripravljenega scenarija?
Meni, da KPK služi le temu, da se uresničijo besede nekdanjega predsednika države Danila Türka, in sicer da je treba narediti konec politiki SDS-ja in z njim. Po njegovih besedah je od takrat naprej Dnevnik vse natančno opisal, kar mu daje vedeti, da gre za vnaprej pripravljen scenarij.
O očitkih pritiskov na tožilstvo je pojasnil, da je še odhajajoča Pahorjeva vlada generalnega sekretarja na tožilstvu imenovala po napačnem postopku, kar je ugotovilo tudi sodišče. "Generalni državni tožilec pa to preprečuje in označuje za pritisk. To je smešno," je dejal premier. Kot smešne je zavrnil tudi očitke o zaposlitvi "polovice stranke" v obveščevalno-varnostno agencijo.
Je pa potrdil, da so zamenjali nekatere kadre, kjer so po njegovih besedah prevladovali ostanki nekdanje Službe državne varnosti in ki niso pripuščali zraven kadrov "iz teh logov". Hkrati pa vpijejo, da gre za politizacijo, če pridejo ljudje, ki s tem niso obremenjeni, je prepričan premier.
"Ni bilo političnih pritiskov"
Premierju se zdi tudi povsem neodgovorno, da je Karl Erjavec ustavil imenovanja novih veleposlanikov, zaradi česar so nekatera veleposlaništva, npr. berlinsko, že nekaj mesecev brez veleposlanikov. Zatrdil je, da ni bilo nobenih političnih pritiskov na imenovanje veleposlanikov.
"Edina izjema prihaja s strani DeSUS-a. Gospod Erjavec je za nekega veleposlanika, ki bi moral priti nazaj, predlagal, da se ga imenuje na neko drugo mesto, ker je njegov oče pomemben funkcionar v DeSUS-u in bi to pomagalo pri bitki za predsedniško mesto," je izpostavil.
O političnih razmerah v Sloveniji je Janša dejal, da levica že več let dokazuje, da nima pozitivnega programa in da za vladanje vedno potrebuje nekega zunanjega sovražnika. Ne združuje ljudi okoli nečesa pozitivnega, meni. "Niti zdaj, ko so načeli koalicijo in se je začel ta čas 'virantovanja', niso sposobni sestaviti alternative. Vse to, kar se ponuja, je smešno in Slovenijo potiska proti položaju, kakršen je bil v Grčiji pred zadnjimi volitvami," je dejal.
Predčasnih volitev ne bo
Po ustavi ima po Janševih besedah vlada večino v parlamentu, dokler ne pride nekdo drug s konstruktivno nezaupnico. "In do takrat bomo mi menili, da ima ta vlada vsa pooblastila … In žal smo očitno edini, ki jim je mar za državo," je dodal. "Ko smo sestavljali vlado, smo naredili to napako, da nismo prebrali zelo močnega znamenja, ki je bilo že takrat na slovenskem nebu in ki je nakazovalo, da se to lahko zgodi. In to je bil odpor gospoda Viranta, da gre v vlado," je povedal Janša.
Po njegovih besedah je bil dogovor tak, da gredo vsi predsedniki strank v vlado, a je Gregor Virant vztrajal, da želi mesto predsednika DZ-ja, če ne, gre v koalicijo s PS-jem. "Takrat bi mu moral reči: Izvoli," se je z obžalovanjem spomnil Janša.
Banke med ljudi
Pri sanaciji slovenskih bank želijo po premierjevih besedah zagotoviti, da te ne bodo več potrebne. To nameravajo storiti tako, da bi delnice očiščenih in vrednejših bank podelili med davkoplačevalce, ki bodo svoj delež prodali, ko jim bo to ustrezalo.
Opozoril je tudi, da ima Slovenija samo še dva realna vira za naložbe v prihodnjih letih. To so evropska sredstva in neposredne tuje naložbe. Čeprav so tuji vlagatelji po stabilizaciji razmer izrazili interes za vlaganje, jih je "virantovanje" odgnalo. Hkrati je dodal, da bodo ob morebitni zunanji upravi ukrepi veliko bolj boleči – znižanje plač ne bo sedemodstotno, ampak 27-odstotno in tudi odpuščanje bo veliko obsežnejše. Zato zdaj poskušajo položaj rešiti z mehkimi ukrepi in iskanjem rezerv, je poudaril.
V zadnjem delu intervjuja je beseda nanesla tudi na neučinkovito sodstvo. Tu je Janša izpostavil, da ima Slovenija vse zakone, ki omogočajo obsodbo, a je težava v njihovi izvedbi. Zdaj že nekdanji minister Senko Pličanič je predlagal nekaj preprostih in poceni sprememb, ki bi prihranile milijone in na stotisoče delovnih ur, a ga je blokirala lastna stranka, je opomnil. "In potem bodo v sodstvu spet jamrali, da nimajo denarja," je bil piker.
Levi fašizem - neostra, neskrajna besedna zveza
V besedni zvezi levi fašizem premier ne vidi ničesar skrajnega ali ostrega, saj po Habermasu obstaja natančna definicija – ko se nekdo želi povzpeti na oblast brez institucij parlamentarne demokracije, s terorizmom, z ustrahovanjem, s pohodi na mestne hiše in vlade.
Gre za prijeme značilne za 30. leta 20. stoletja, in kar se je dogajalo v zadnjih nekaj mesecih, je po njegovem mnenju neposredna preslikava nekaterih dogodkov (obešanje lutk, grožnje z likvidacijo, zvonjenje na domovih svetnikov, pozivi h gverili v Mariboru).
Čudež se mu zdi, da se protesti niso zgodili že prej. Opomnil je, da se je pred borzo proti finančni oligarhiji zbralo 30, 40 ljudi, na protivladnih protestih pa je na tisoče ljudi. "Na transparentih so ljudje, ki so morda ukradli nekaj evrov, kar je vsega obsojanja vredno, niso pa tisti, ki so ukradli milijarde. S tem denarjem financirajo spine, da preusmerijo pozornost. Vlade pa so strelovod," je opozoril in dodal, da imajo pravico protestirati tudi tisti, ki menijo, da vlada ni slaba. Za konec je še povedal, da se s politiko ne misli ukvarjati za vsako ceno, saj ga je vanjo bolj pripeljal splet okoliščin.

Ko smo sestavljali vlado, smo naredili to napako, da nismo prebrali zelo močnega znamenja, ki je bilo že takrat na slovenskem nebu in ki je nakazovalo, da se to lahko zgodi. In to je bil odpor gospoda Viranta, da gre v vlado.

Edina izjema prihaja s strani DeSUS-a. Gospod Erjavec je za nekega veleposlanika, ki bi moral priti nazaj, predlagal, da se ga imenuje na neko drugo mesto, ker je njegov oče pomemben funkcionar v DeSUS-u in bi to pomagalo pri bitki za predsedniško mesto.

Pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo
Pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo