Kupnino za Janševo zemljišče mora kupec še plačati (slika je simbolična). Foto: BoBo
Kupnino za Janševo zemljišče mora kupec še plačati (slika je simbolična). Foto: BoBo
Janez Janša, Odbor 2014
Po oceni tožilstva in Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so Janševe nepremičnine vredne precej manj, kot je bila cena, po kateri jih je prodal. Foto: BoBo

Po poročanju portala Finance.si je družbo Nepremičnine zastopal Damjan Podjed. Družba je imela lani po poročanju omenjenega portala pol milijona evrov prihodkov in dobrih 10.000 evrov čistega dobička.

Na dražbo se je na Twitterju že odzval Janša in zapisal: "Sta Klemenčič in Majhenič že odstopila?"

Na dražbi je bilo sicer v paketu prodanih osem parcel s tremi stavbami, ki so v ruševinah. Po poročanju nekaterih medijev je bilo na dražbi 18 dražiteljev, večina med njimi pa naj bi jih odstopila pri ceni 30.000 evrov.

Gre za nepremičnine, zaradi katerih je bila zoper Janšo pred časom uvedena sodna preiskava. Poleg njega sodišče v tej zadevi preiskuje še nekdanjega predsednika uprave Imosa Branka Kastelica in nekdanjega direktorja Eurogradenj Klemna Gantarja.

Zgodba sega v marec 2005, ko je Imos za dobrih 236.000 evrov takratnemu premierju Janši prodal trisobno stanovanje. Pri tem naj bi Janša del kupnine dobil tako, da je Eurogradnjam, ki jih je zastopal Gantar, prodal svoje parcele v Trenti.

Po pogodbi iz julija 2005 so bile parcele prodane za 131.200 evrov, Eurogradnje pa so jih nato naprej prodale Imosu. Ta naj bi v tej verigi vrednost Janševih zemljišč preplačal in tako Janši omogočil za 100.000 evrov premoženjske koristi.

Po oceni tožilstva in Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so namreč Janševe nepremičnine vredne precej manj, kot je bila cena, po kateri jih je prodal.

Po oceni, ki jo je po nalogu sodišča za potrebe kazenskega postopka februarja lani naredil sodni izvedenec in cenilec gradbene stroke Franc Nahtigal, naj bi bile nepremičnine pred 10 leti vredne 110.000 evrov. Povsem drugačna je cenitev Brede Zorko, ki je bila narejena za potrebe stečaja. Ocenila je namreč, da so nepremičnine danes vredne 17.655 evrov.