Janez Janša je poleg hiše v bližini Velenja kupil tudi 2,5 hektarja zemljišča. Foto: BoBo
Janez Janša je poleg hiše v bližini Velenja kupil tudi 2,5 hektarja zemljišča. Foto: BoBo
Premoženje Janeza Janše,

Potem ko so se nekateri časopisi razpisali o tem, kako je do svojih nepremičnin prišel prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša, so mu vprašanja v povezavi z nakupom in financiranjem dveh stanovanj v središču Ljubljane, počitniške hišice v Bovcu in financiranjem družinske hiše ter pripadajočega zemljišča v Šentilju pri Velenju poslali tudi iz TV Dnevnika, je poročala Mojca Š. Pašek.

Prispevek, ki ga berete, je povod za zahtevo po sklicu izredne seje programskega sveta RTV SLO. Preberite več.

Iz SDS-a so odgovorili, da je Janez Janša svoje premoženje objavil na njihovi spletni strani in da je vse prijavil protikorupcijski komisiji. Kako je zaprl finančno konstrukcijo za nakupe nepremičnin, pa ne pojasnjuje.

Kako si je privoščil nepremičnine?
Prvaka SDS-a je novinarka spraševala o financiranju hišice v Bovcu in o 80 kvadratnih metrov velikem stanovanju na Komenskega na elitni lokaciji v Ljubljani. Poleg tega je stranko spraševala tudi, kako je financiral 162,9 kvadratnega metra stanovanjske površine na Mesarski v Ljubljani, ki je Janša sicer še ni vpisal v zemljiško knjigo.

To stanovanje naj bi bilo vredno 325.000 evrov, je za Finance 12. junija 2009 pojasnil Janša in dodal, da sta s partnerico kot predujem plačala desetino, torej 32.500 evrov. Čez eno leto - ko naj bilo stanovanje vseljivo - pa preostanek.

Stanovanje plačala po obrokih
Iz SDS-a so glede stanovanja na Mesarski odgovorili, da Janez Janša nikjer ni trdil, da je desetino vrednosti stanovanja plačal ob sklenitvi posla, da pa o tem govori predpogodba, ki naj bi do RTV-ja menda prišla nezakonito, in da sta stanovanje z ženo v obrokih plačala prek bančnih nakazil oziroma transakcijskega računa.
Čeprav je prvaka SDS-a vprašala o obrokih mesečnih posojil in ali je posojilo za stanovanje na Mesarski najela tudi njegova žena, odgovora iz stranke niso posredovali.

Knjige so se dobro prodajale
V SDS-u tudi odgovarjajo, da je Janša do prvih nepremičnin - enosobnega stanovanja v Ljubljani, parcel v Trenti in v Bovcu - prišel s posojili ter honorarji od svojih knjig. Toda vprašanje, kako je zaprl svojo finančno konstrukcijo s stanovanjem na Mesarski, potem ko se je z družino, kot so 14. julija letos pisale Finance, preselil v Šentilj pri Velenju, kjer je kupil obnovljeno hišo in 2,5 hektarja zemljišča, ostaja odprto.

Vrednost posla naj bi znašala 300.000 evrov, je za Finance julija pojasnjeval Janša in dodal, da ga je financiral z zamenjavo stanovanja s Komenskega, za razliko pa najel hipotekarno posojilo. Janša je ob začetku kampanje za Delo navedel, da je vrednost hiše pri Velenju 180.000 evrov, da ima v lasti zemljišče, je zamolčal.
V Financah 25. novembra navajajo naslednji izračun - vrednost hiše 270.000 evrov in zemljišča 256.000. Na vprašanje, kolikšna je dejanska vrednost te nepremičnine in zakaj zemljišča Delu ni omenil, odgovora niso prejeli.

Premoženje Janeza Janše,