Vlada je novembra z mesta direktorja Apeka razrešila Tomaža Simoniča, sodišče pa je pet mesecev pozneje odločilo, da je bila razrešitev nezakonita. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je novembra z mesta direktorja Apeka razrešila Tomaža Simoniča, sodišče pa je pet mesecev pozneje odločilo, da je bila razrešitev nezakonita. Foto: MMC RTV SLO

Vlada je Tomaža Simoniča z mesta direktorja Agencije za pošto in elektronske komunikacije na predlog ministra Gregorja Golobiča razrešila novembra lani ter za v. d. direktorja imenovala Dušana Schustra. Sodišče je aprila ugotovilo, da je bila razrešitev Simoniča nezakonita, saj bi morala vlada Simoniču pred razrešitvijo omogočiti zagovor, zato bi morala po nalogu sodišča odločati še enkrat.

Schuster odšel v Švico in se ni vrnil
Od kod torej takšna zmeda? Zdajšnji v. d. direktorja Apeka Schuster (ki je kot direktor še vedno zapisan tudi na spletni strani agencije) je aprila odšel v Švico in se ni več vrnil. Po nekaterih informacijah naj bi se to zgodilo dan po tem, ko ga je na agenciji obiskal prejšnji direktor Simonič, poročajo Finance.

Simonič se je na Apeku oglasil 9. aprila, ko je Schustra osebno obvestil o razsodbi sodišča. O sodbi so bili sicer pisno obveščeni še vlada, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter minister Golobič, je povedala Simoničeva odvetnica Maja Guštin. Na vprašanje, ali to pomeni, da je Simonič samodejno spet postal direktor Apeka, pa je odgovorila, da je odločitev sodišča eno, pravnoformalno stanje pa drugo.

Simonič: Za kaj takšnega bi moral prejeti kakšen papir
Drugačno mnenje ima, kot kaže, minister Golobič, ki je novinarki po telefonu zagotovil, da Apek ima direktorja in da je od 2. aprila to spet Simonič. "Kolikor ve, se je tam tudi oglasil, ali prihaja v službo, pa ne vem." Iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu pa so predtem sporočili, da ministrstvo odločitev sodišča še preučuje in v skladu s svojimi pristojnostmi izvaja ustrezne postopke, ki še niso končani, ko bodo, pa bodo obravnavani na vladi. V službi za odnose z javnostmi so po tem, ko so jih Finance seznanile z Golobičevo izjavo, da je direktor Apeka Simonič, dejali še, da od Schustra niso prejeli ničesar. Vlada je sicer 8. aprila ministra Golobiča pooblastila za izvedbo razrešitve direktorja Apeka v skladu z napotki iz odločitve sodišča.

Simonič pa je o tem, da naj bi spet vodil Apek dejal, da bi za kaj takšnega moral prejeti kakšen papir, ne samo sodbo, ter dodal, da nima sam nobenih ambicij, da bi spet prišel na čelo agencije. Prav tako pa je za medije nedostopen Schuster.