Ni šlo za kadrovanje, zatrjuje Katičeva. Foto: BoBo
Ni šlo za kadrovanje, zatrjuje Katičeva. Foto: BoBo
false
Potrebovala je pojasnila, pravi ministrica. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Komisija in odbor na skupni nujni seji, ki so jo zahtevali v NSi-ju, tako nista podrla predlaganih sklepov, naj vladi priporočita, da začne slediti smernicam OECD-ja ter da se ne sme vmešavati v vsakodnevno vodenje družb v državni lasti in jim mora dovoljevati avtonomijo in spoštovati njihovo neodvisnost. Prav tako ni bil sprejet predlog, naj DZ na naslednji seji odloča o pozivu ministrici, naj DZ-ju poroča o sklepih sestanka s SDH-jem in HSE-jem.

Pri Andreji Katič, ministrici za obrambo, so se konec lanskega leta namreč sestali državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec, članica uprave SDH-ja Nada Drobne Popovič in prvi nadzornik Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Miloš Pantoš.

Katičeva: Šlo je za splošen sestanek
Ministrica je v zvezi z omenjenim sestankom na seji zavrnila očitke, da naj bi se vmešavala v poslovanje družbe ali v kadrovanje. Povedala je, da je bil sestanek sklican na Dragonjevo pobudo, saj na seji vlade, na kateri so obravnavali letošnji načrt upravljanja državnih naložb in kriterije za merjenje učinkovitosti upravljanja teh naložb, niso razčistili vseh njenih pomislekov.

Ministrica je v vladnem gradivu namreč pogrešala cilje in merila za merjenje uspešnosti pri kadrovanju - da bi se lahko presodilo, ali posamezni kadri dosegajo cilje - vprašanja pa je zastavljala, ker je kot del vlade soodgovorna za njene odločitve. Na sestanku so govorili na splošno, ne o konkretnem kadrovanju, tudi niso sprejemali nobenih sklepov, sestanek pa so prijavili KPK-ju kot lobistični stik, je še dejala.

Tudi Dragonja je zavrnil očitke, da bi šlo za kršenje smernic korporativnega upravljanja. To, da so omogočili vodstvu SDH-ja in prvemu nadzorniku HSE-ja članici vlade odgovoriti na vprašanja, razume kot nadgradnjo korporativnega upravljanja.

Opozicija se ne strinja
A v NSi-ju so sestanek videli ravno obratno. Jernej Vrtovec je ocenil, da je šlo za politično vmešavanje v delovanje HSE-ja in kadrovanje v to družbo. Ker je ministrica iz Velenja in je delala tudi na velenjski občini, je tudi menil, da je to "del zgodbe t. i. šaleškega lobija". Poudaril je, da so bile kmalu po sestanku že zamenjave v poslovodstvu HSE-ja.

Drobne Popovičeva ga je ob tem popravila, da ni šlo za zamenjavo, ampak popolnitev po novem tričlanskega poslovodstva, v katerega so kot tehničnega direktorja imenovali Gorazda Skubina.

Danijel Krivec (SDS) je menil, da bi morala vlada govoriti o odgovornosti pri vsem kadrovanju, ne da v energetiki to poudarja, pri npr. NLB-ju pa ne. Ljubu Žnidarju (SDS) pa se je zdelo nenavadno, da na sestanek niso povabili tudi ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, saj energetika spada v njegov resor. Dragonja je pojasnil, da so gradivo za vlado predhodno uskladili z infrastrukturnim ministrstvom.