Harij Furlan je vodja Nacionalnega preiskovalnega urada. Foto: MMC RTV SLO
Harij Furlan je vodja Nacionalnega preiskovalnega urada. Foto: MMC RTV SLO

Poleg Furlana se je na razpis za zasedbo mesta vodje novega, že 12. specializiranega državnega tožilstva prijavila tudi zdajšnja začasna vodja tožilstva Blanka Žgajnar. Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar, naj bi kot kandidata predlagal Furlana.

Ministrstvo je potrdilo, da so predlog že posredovali obema kandidatoma in generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju. Vsi trije imajo zdaj osem dni časa, da podajo pripombe, na podlagi katerih bo minister oblikoval dokončni predlog in ga, skupaj z razpisnim gradivom o vseh kandidatih, posredoval državnotožilskemu svetu. Zalar bo po oblikovanju dokončnega predloga z njem seznanil tudi javnost.

Vodjo specializiranega tožilstva v skladu z zakonom na predlog ministra za pravosodje in po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca za dobo šestih let imenuje državnotožilski svet, ki pa mu pri imenovanju ni treba upoštevati ne predloga ministra, ne mnenja državnega generalnega tožilca.

Dva kandidata, ki sta že vodila skupino
Na razpis sta se prijavila le dva kandidata: Harij Furlan in Blanka Žgajnar. Žgajnarjeva omenjeno tožilstvo zdaj vodi kot začasni vodja, predtem pa je bila vodja skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala. To skupino je med letoma 2004 in 2008 vodil Harij Furlan, ki je položaj predčasno zapustil zaradi spora s takratno generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

Omenjena skupina se je po zakonu o državnem tožilstvu preoblikovala v specializirano državno tožilstvo, ki je pristojno za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj, pri raziskovanju katerih sta nujna posebna organiziranost in usposobljenost tožilcev.