Jure Leben se je takoj po odstopu zaposlil v stranki SMC. (Foto BoBo) Foto:
Jure Leben se je takoj po odstopu zaposlil v stranki SMC. (Foto BoBo) Foto:
SMC Cerar
Stranka Mira Cerarja je sekretarja po razkritju nečednosti postavila na svojo plačilno listo.

V veliki, daleč preveliki meri smo postali družba kraje in laži. Družba nezaupanja. Družba manipulacij.

Miro Cerar ob ustanovitvi stranke
SMC
Kaj počne SMC z 1,3 milijona proračunskega denarja, ne pojasnjuje. (Foto: BoBo)

Razkritje, da se je predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima, je lani jeseni s funkcije državnega sekretarja odneslo Jureta Lebna. Leben se je kot magister znanosti predstavljal večkrat, četudi je že leta 2010 pridobil odločbo ministrstva za visoko šolstvo, v kateri je navedeno, da se mu v tujini pridobljena izobrazba v Sloveniji prizna kot druga stopnja visokošolskega izobraževanja. Kot magister znanosti je kandidiral tudi na volitvah in bil imenovan za državnega sekretarja. Nato je septembra lani po razkritju nepravilne uporabe naziva odstopil.

Motnja iz vlade odstranjena - v stranko
Predsednik vlade Miro Cerar je presodil, da bi nadaljevanje njegovega dela "lahko na neki način pomenilo motnjo v delu ministrstva in vlade". Jure Leben se je tudi odpovedal nadomestilu v višini treh mesečnih plač, ki mu sicer pripadajo po zakonu, so tedaj še sporočili iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja. Zdaj je jasno, zakaj.

Stranka kljub financiranju iz proračuna ne govori o porabi
Kot je razvidno iz njegovega profila Linkedin, so mu takoj nato uredili službo pri novem proračunskem uporabniku. Postal je svetovalec stranke SMC, ki je - kot je razvidno iz podatkov Supervizorja - v zadnjem letu dobila iz proračuna 1,3 milijona evrov. To vsekakor ni nezakonito, je pa vprašljivo, saj pokaže, kakšen način vedenja stranka podpira.

SMC ne razkriva, koliko je plačevala Lebnu
Prav zato smo že pred desetimi dnevi prosili stranko SMC, naj pojasni, kakšno delovno mesto je imel in kakšna dela je opravljal za stranko, ter tudi za morebitno razkritje višine njegovih osebnih prihodkov. Namesto odgovorov smo prejeli samo vprašanje, “v kakšnem kontekstu potrebujemo te informacije”. Nato pa le potrditev, da je bil "Jure Leben v omenjenem obdobju zaposlen na sekretariatu stranke kot svetovalec, zadolžen za pripravo zahtevnejših analiz in poročil, za pripravo projektov in njihovo izvedbo, za organizacijo dogodkov in pripravo strokovnih gradiv zanje". Dodajajo, da je za svoje delo prejemal plačo, določeno v sistemizaciji del in nalog za delovno mesto svetovalca, primerljivo s plačami drugih strokovnih svetovalcev.

Spoštujejo zavezo o preglednosti, a ne razkrijejo svetovalcev

Kakšna je ta plača, pa porabniki izključno proračunskih sredstev niso želeli odgovoriti. Čeprav zakon o političnih strankah določa, da mora biti finančno in materialno poslovanje stranke javno, tega stranke ne razumejo kot razkrivanje svetovalcev. "SMC spoštuje zavezo o preglednosti in je zato v roku oddala letno poročilo o poslovanju v lanskem letu in med drugim tudi navedla natančen znesek, ki ga stranka namenja za plače in socialne prispevke zaposlenih," so sporočili iz stranke. Prav tako nam na vprašanje, kaj konkretno je počel, ni odgovoril Jure Leben, danes zaposlen kot pomočnik predsednika uprave podjetja Bernardin Group.

SMC nadaljuje prakso reševanja strankarskih ljudi
Reševanje padlih strankarskih kadrov ali njihovih sorodnikov ni novo. Poslanka SDS-a Alenka Koren Gomboc je kljub razkriti kriminalni preteklosti in ponarejanju ostala nekaj mesecev na položaju. Poslanec Ivan Simčič je lagal o izobrazbi na srednji šoli in zaradi tega tudi zapustil DeSUS, ostal pa je v DZ-ju kot nepovezani poslanec. O avtorstvu magistrskega dela je lagal poslanec Pozitivne Slovenije Borut Ambrožič. Univerza v Mariboru mu je naziv odvzela, Ambrožič pa je končal mandat kot nepovezani poslanec.

V veliki, daleč preveliki meri smo postali družba kraje in laži. Družba nezaupanja. Družba manipulacij.

Miro Cerar ob ustanovitvi stranke