Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovensko javnost razburjajo nenavadno nizke in med trgovci usklajene cene živil. Kot je pokazal popis živil ministrstva za kmetijstvo, lahko kupimo kilogram kruha za 19 centov in kilogram govejih zrezkov za manj kot tri evre.

Ministrstvo zavrača očitke nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča o nenavadno nizkih cenah košarice osnovnih živil, ki po njegovih besedah vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. Ministrstvo meni, da gre za nerazumevanje tematike. Izpostavljajo tudi, da bi lahko Hrovatič vložil prijavo na agencijo za varstvo konkurence.

Hrovatič, ki mu je mandat potekel prejšnjo sredo, a vlada še ni imenovala njegovega naslednika, je v ponedeljkovem sporočilu za javnost zapisal, da so cene živil iz spremljane košarice nenavadno nizke in vzbujajo sum nedovoljenih ravnanj. Navedene maloprodajne cene so po njegovih besedah nižje od dobavnih cen primarnih proizvodov.

"Potrošniki niso zaznali znižanja maloprodajnih cen, zato obstaja tudi sum, da so trgovske verige samo za namen popisa cen za zelo kratek čas znižale cene, po popisu pa jih vrnile na staro ali celo višjo raven. Zanimivo je tudi to, da takšne cene niso bile niti oglaševane prek oglaševalskih kanalov trgovskih verig niti niso bile objavljene v njihovih akcijskih katalogih," je zapisal.

Odziv ministrstva za kmetijstvo

Sorodna novica Ali gre pri cenah v košarici živil, ki jo spremlja kmetijsko ministrstvo, za kartelni dogovor?

Na ministrstvu pa so navedli: "Namen spremljanja cen 15 osnovnih skupin živil je zagotoviti, da se spremljata gibanje cen in ponudba pri osnovnih skupinah živil in zagotavlja ustrezna informacija najranljivejšim skupinam. Menimo, da je osnovni cilj košarice dosežen, saj omogoča omenjeni skupini prebivalstva koristne informacije in dostop do osnovnih živil po sprejemljivi oziroma najnižji ceni. Težko razumemo očitke, ki so se v zadnjem času pojavljali v javnosti. Ti na podlagi popolnoma razumljive tabele posplošujejo podatke in pišejo o splošnem gibanju cen hrane. Tabela povzema konkretne izdelke, katerih cena je v trgovinah preverljiva. Na podlagi naše strokovnosti in profesionalnosti si morebitnega prilagajanja podatkov ali napačne interpretacije ne bi privoščili."

Po mnenju ministrstva je skrb vzbujajoča tudi izjava nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča, ki je med drugim omenjal sum kartelnega dogovarjanja.

"Iz izjave nekdanjega varuha predpostavljamo, da gre za določeno nerazumevanje. Nizke cene same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja. Trgovci imajo svoje strategije, s katerimi določajo cene proizvodom in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na to nima neposrednega vpliva. Bi pa pričakovali od nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, da v času svojega delovanja izvede postopke za preveritev svojih navedb," so poudarili in opomnili, da se projekt košarice živil izvaja že od septembra leta 2022 in nekdanji varuh je imel vsa pooblastila, da izpelje vsebinske pogovore med trgovci in po potrebi vloži prijavo na agencijo za varstvo konkurence (AVK).

Ministrstvo je tudi pojasnilo, da so ob očitkih, da trgovci znižujejo cene zgolj v času izvedbe fizičnega popisa, v sodelovanju s tržnim inšpektoratom izvedli dve nenapovedani inšpekcijski akciji, med katerima niso bile ugotovljene nepravilnosti. Ob opozorilu na morebitno kartelno dogovarjanje pa se bomo obrnili tudi na resorno ministrstvo in AVK s prošnjo, da preverijo te navedbe, so še navedli.

"Mi smo se tudi glede teh očitkov obrnili na AVK, ki kategorično zanika, da gre v tem primeru za kakršno koli kartelno dogovarjanje," je po poročanju STA-ja dejala direktorica direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu za kmetijstvo Ana Le Marechal.

Po njenih pojasnilih lahko trgovci sproti spremljajo ponudbo pri drugih trgovcih in se temu prilagajajo, kar so vedno delali. "Tega ne počnejo zgolj zaradi košarice, to so vedno delali in bodo tudi v prihodnje. Tu ne gre za kartelno dogovarjanje," je poudarila.

Mercator Foto: BoBo
Mercator Foto: BoBo

TZS: Košarice so zgolj dodatno breme

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so zavrnili očitke nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča glede domnevno spornih praks pri oblikovanju cen živil iz spremljane košarice. Če Hrovatič utemeljeno sumi, da je v okviru spremljanja cen prišlo do nedovoljenih ravnanj, bi moral o tem obvestiti AVK.

Ob tem se ne strinjajo se z mnenjem vlade, da je bilo spremljanje cen živil koristno. "Vse košarice, spletno popisovanje cen in sporočanje cen za deležnike v verigi preskrbe s hrano predstavljajo zgolj in samo dodatno administrativno, finančno in organizacijsko breme," so prepričani.

Vlado so pozvali, naj ne obljublja zniževanja cen hrane. "Tudi po mnenju agrarnih ekonomistov namreč na takšni ravni, kot so bile pred zdravstveno, energetsko, prehransko in drugimi krizami, ne bodo več. Tudi zato je skrajni čas, da v Sloveniji naredimo odločnejše korake v smeri večje samooskrbe," so dodali.

Kaj je narobe s ceno košarice živil
Na popisu sumljivo nizke in podobne cene