Kmetje niso zadovoljni s poznimi izplačili. Foto: RTV SLO
Kmetje niso zadovoljni s poznimi izplačili. Foto: RTV SLO
Marija Lukačič
Ministrica zagotavlja, da bodo kmetje večino denarja prejeli do sredine leta 2007. Foto: RTV SLO
Kmetje bodo ves denar dobili šele leta 2008

Po trditvah ministrstva bo 10 odstotkov prav tako plačanih v letu 2007, za preostalih 10 odstotkov pa se še išče rešitev za izplačilo v letu 2007.

Sindikat kmetov Slovenije je namreč opozoril na zaplete pri izdajanju odločb, ki se nanašajo na izvajanje standardov EU-ja. Menijo tudi, da je načrtovan dvoletni zamik pri izplačilih ukrepov "Slovenskega kmetijsko okoljskega programa (SKOP)" in ukrepov za območja z omejenimi dejavniki nesprejemljiv.

Izdali bodo še 30.000 odločb
Kmetijska ministrica je sporočila, da je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja izdala 70.000 odločb kmetom za ukrepe kmetijske politike za leto 2006, nadaljnjih 30.000 odločb pa bo izdala do konca letošnjega leta. Skupna vrednost izplačil bo po trditvah ministrstva 45 milijard tolarjev.

Ministrstvo predvideva, da bo večina teh sredstev (ukrepi, EU-standardi in odločbe za živalske premije) izplačanih v letu 2007, medtem ko bo polovica sredstev iz SKOP-programa, tj. okoli 5,3 milijarde tolarjev, izplačanih leta 2008.

Ministrica za kmetijstvo je še posebej opozorila, da je dinamika plačil v skladu s predpisi Evropske unije. Po njenih trditvah torej "ne gre za nikakršno zamujanje rokov, ampak izvajanje ukrepov skupne kmetijske politike v zakonitih rokih".

Sindikat kmetov zahteva vsa izplačila do srede leta 2007
Nad zamikom so v sindikatu presenečeni, ker je ministrstvo ob sprejetju proračuna 2007-2008 jasno zagotovilo, da proračun zagotavlja in omogoča vsa izplačila za nazaj in tudi vsa tekoča izplačila za tekoče leto. Sindikat zahteva, da morajo biti vsa tekoča izplačila za letos izplačana do 30. junija 2007.

Po trditvah sindikata naj bi skupna vsota izplačil znašala 14 milijard tolarjev za izplačila v zvezi z EU-standardi za leti 2004 in 2005, še okoli 20 milijard tolarjev pa mora ministrstvo izplačati za tekoče leto za območja z omejenimi dejavniki in ukrepe SKOP-a, trdi sindikat.

Sindikat še izpostavlja, da odločbe, ki prihajajo od 1. decembra naprej in bodo izplačane v naslednjem letu, niso predmet dohodnine, medtem ko to ne velja za tiste, izplačane letos.

Kmetje bodo ves denar dobili šele leta 2008