Knovs je danes opravil nenapovedani nadzor na Sovi. Foto: BoBo
Knovs je danes opravil nenapovedani nadzor na Sovi. Foto: BoBo

Nenapovedanega nadzora so se udeležili člani komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec, Anja Bah Žibert, Jerca Korče, Primož Siter in Blaž Pavlin.

"V skladu s 25. členom zakona o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb je bil predmet omenjenega nadzora vpogled v dokumente, drugo gradivo in podatke, ki se nanašajo na pristojnosti komisije, glede dejavnosti Sove in njenega naznanila suma storitve kaznivega dejanja v zadevi Farrokh," so sporočili iz DZ.

Prav tako je skupina preiskovala morebitne notranje pritiske vodstva na zaposlene in morebitno vplivanje drugih organov oz. kabineta predsednika vlade na delovanje Sove v navedeni zadevi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Komisija je sicer na dnevnem redu današnje dopoldanske seje imela točko o vplivu ministrstva za notranje zadeve na delo nadzorovane varnostne službe pri izvajanju nadzorovanih ukrepov.

V minulih tednih opravili več nadzorov

Knovs je sicer v minulih tednih v okviru obravnave vpliva ministrstva za notranje zadeve Aleša Hojsa na delo nadzorovane varnostne službe pred časom že opravil nadzor na Generalni policijski upravi, na upravi kriminalistične policije in na Nacionalnem preiskovalnem uradu.

Ti nadzori so bili povezani z obveznimi navodili, ki jih je notranji minister konec julija izdal vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču. Šlo je za zahtevo za revizijo nekaterih primerov, zlasti s področja gospodarstva, korupcije in organiziranega kriminala, ki jih opravlja Nacionalni preiskovalni urad.

Poleg revizije preiskave v primeru lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh je Hojs odredil tudi revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic in primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.