Slovenija
Zastava na vrhu Triglava
21 alpinistov na najvišjem vrhu Slovenije. Foto: RTV SLO
Zastava na vrhu Triglava
"Aljažev stolp smo morali odkopati, da se je videl napis 1895. Bil je čudovit dan. Razvili smo zastavo, ki pa še ni imela grba, bila je le trobojnica," pravi Klavdij Mlekuž. Foto: RTV SLO
Na Triglavu so bili Janko Ažman, Mitja Brajnik, Jernej Brežan, Janez Brojan, Janez Dovžan, Jože Gostiša, Senad Halilovič, Izidor Kofler, Janez Kunstelj, Andrej Kolenc, Cveto Kemperle, Kristjan Langus, Franci Lešnjak, Rajko Lotrič, Jože Martinjak, Klavdij Mlekuž, Dušan Polajnar, Aleš Robič, Miha Smolej, Stane Šmid, Franci Teraž, novinar Mirko Kunšič, pilota Jože Brodar in Rajko Špitaler, operater helikopterja Marjan Rebolj, fotograf Joco Žnidaršič in avtor posnetka – snemalec RTV Slovenija Janez Kališnik.
Dvig slovenske zastave
Dvig slovenske zastave ob slovesni razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 na Trgu republike pred slovenskim parlamentom. Foto: Bobo

Ko je na Triglavu prvič zaplapolala slovenska zastava

22 let samostojnosti
25. junij 2013 ob 06:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Če bi bili tako zagnani kot takrat, bi bila Slovenija drugje, kot je danes," po 22 letih samostojne države pravi gorski reševalec Janez Brojan, ki je s kolegi leta 1991 ponesel slovensko zastavo na Triglav.

25. junija 1991 je Slovenija postala samostojna država, ko je slovenska skupščina sprejela deklaracijo neodvisnosti. Naslednji večer, 26. junija 1991, je na Trgu republike v Ljubljani potekala slovesnost, na kateri je bila prvič dvignjena nova slovenska zastava.

Ob predstavitvi simbola novo nastale države so tisti, ki so dogajanje v glavnem mestu spremljali prek televizijskih zaslonov, lahko videli tudi posnetke plapolanja zastave na našem najvišjem vrhu Triglavu. Tja jo je ponesla skupina 21 gorskih reševalcev iz Gorenjske. Razobesili so zgolj trobojnico, saj v skupščini do tedaj še niso potrdili novega grba.

Vreme se je uredilo šele 12. junija
V MMC-ju smo ob tem spominskem dnevu govorili z gornikoma Janezom Brojanom in Klavdijem Mlekužem, ki sta takrat stala na vrhu Triglava.

"Več kot dva meseca pred osamosvojitvijo sem dobil klic iz Ljubljane iz Vile Podrožnik, če bi hotel prevzeti organizacijo izobešanja zastave na Triglavu. Takoj sem pristal. Televizija je potrebovala posnetke, da so jih lahko uporabili na proslavi v Ljubljani. Čas je mineval, a vreme se ni hotelo urediti. Pogovori so se stopnjevali, odločali smo se vsak dan in na koncu smo 12. junija sklenili, da bomo poskusili srečo. Helikopter je gorske reševalce, ki sem jih povabil, zastavo in bakle prepeljal na Kredarico. Mojstranski alpinisti in reševalci smo načrtovali, da bomo na kresni večer na Triglavu prižgali kres, zato smo s sabo odnesli še vejevje. To nam je prišlo zelo prav pri nočnih posnetkih ob izobešanju zastave, saj bakle niso delovale.

Okoli 15. ure smo prišli na vrh Triglava, pripravili potrebno, postavili drog. Zastava je bila dolga kar devet metrov, zato smo se bali, da jo bo odtrgal veter. Sam vrh Triglava je bil takrat precej višji kot običajno, saj se Aljaževega stolpa iz snega sploh ni videlo, zato smo odkopali delček strehe stolpa. Okoli 17. ure smo ob krasnem soncu posneli dnevne posnetke, potem pa smo do 22. ure čakali na temo, vmes pripravili bakle in nato praznovali skorajšnjo osamosvojitev naše države ob ognju, zastavi in nočnih posnetkih," se je dogodkov dva tedna pred razglasitvijo neodvisnosti spominjal vodja odprave Janez Brojan.

Njihov vzpon je potekal v precejšnji tajnosti. S sabo so vzeli tudi smuči, ker so vedeli, da je v gorah še veliko snega, in naslednji dan so se s Kredarice na smučeh spustili v dolino.

Zakurili uniforme nekdanje vojske
24. junija, na kresno noč in na predvečer razglasitve samostojnosti, so se vrnili po slovenski smeri čez Severno steno na Triglav. Snega je bilo manj, zato so lahko na vrhu zakurili velik kres. "Za gorivo smo porabili svoje stare vojaške uniforme iz bivše vojske. Ko smo se vrnili čez Prag v dolino, je kres še vedno gorel in se videl iz daljave." Po desetih letih so znova obudili spomine in se istega dne in ob isti uri dobili na Triglavu. "Ob osamosvojitvi nas je bilo sicer 21 gorskih reševalcev, leta 2001 pa deset. Razvili smo večmetrsko zastavo. Enako smo mislili ponoviti ob 20. obletnici države, a nam je zagodlo vreme," poln zanosa pove Brojan.

Danes ostaja grenak priokus
Veselje pa ga zapusti ob vprašanju, kako gleda na teh zadnjih 22 let samostojnosti: "Če bi bili tako zagnani kot takrat, bi bila Slovenija drugje, kot je danes. Žal pa imamo take politike, ki delajo vse prej kot skrbijo za ljudi. Obstaja grenak priokus, gledamo, kako je iz pomembnih ljudi pri osamosvojitvi nastala vrsta tajkunov. Kljub vsemu bi se še enkrat odločil za pohod na Triglav v tistem času."

Tudi Klavdij Mlekuž se vzpona na Triglav leta 1991 spominja s pozitivno nostalgijo: "Bil je čudovit dan. Pričakovali smo, da bomo svobodni in se rešili Jugoslavije. Pričakovali smo, da bo vse boljše. A zdaj je videti, da smo zapadli v nekakšno temo. Po 22 letih je slabo, ne vidim pozitivnih razgledov. Vračamo se nazaj, razočaran sem nad tem, kar se dogaja. Na proslavah ponekod govorijo ljudje, ki so bili proti osamosvojitvi. Vseeno bi se še enkrat povzpel na Triglav s slovensko zastavo, ki jo tudi zmeraj izobesim."

VIDEO
Zastava na vrhu Triglava
Ana Svenšek
Prijavi napako
Komentarji
pici.poki
# 25.06.2013 ob 07:17
Šele, ko bomo bomo spoznali, da je osnova naše kulture in zgodovine obdobje krepko pred 1940, bomo lahko iskali tudi Sloveniji primerno prihodnost.
Obdobje po 1940 nas še samo deli...
virgino
# 25.06.2013 ob 07:04
narod ki ne pozna svoje lastne zgodovine in še vedno opeva kliko ki ga je uničevala si kaj boljšega niti ne zasluži...
m.z
# 25.06.2013 ob 07:24
Krivi smo si ljudje sami, ker Slovenci samo čakamo pa čakamo, drugi nas pa molzejo. Če bi 15-let nazaj ljudje mal znorel po ulicah bi blo dons drugače, ampak za nas je samo važn, da vsak gleda samo na svojo rit, vse to bodo pa plačeval naši otroci, zato ker mi nismo imel jajc.
Kradejo še zadnje denarje pa mi kar gledamo... Predlagam vstajo v naši firmi, ker nam vse prevzemajo zunanji izvajalci, pa se vsi poserjejo,pravijo da imajo rajši 500 eur kot borzo. Noro!!!!
krecco
# 25.06.2013 ob 07:26
ce nebi veljaki kradli bi bilo drugace!
Ori
# 25.06.2013 ob 07:03
Tudi moj oče, ki se je boril pri teritorjalcih, in katerih vodje so ga nesramno parkrat postavili v prve vrste z neveljavnimi čini, ki so jih samo za te priložnosti menjavali, je rekel, če bi vedel kje bomo kočali, bi odložil orožje in dezertiral. In po vsej verjetnosti bi danes dobil še odškodnino za izbris.
mušica
# 25.06.2013 ob 08:55
Ljudje ni tako slabo ,vsaj na materialni osnovi ne. So res socialni primeri ,ko nimajo za kruh, take imajo tudi v Ameriki mimogrede. Vendarle povprečen Slovenec ima več kot je imel 30 let nazaj. Danes lahko avto kupi vsak smrkavec in tvezi z novim ipodom v žepu kako slovenci danes nimajo za kruh ter ne služb. Služb ni tudi zato ker je število izobraženih znatno več in tak pač ne bo šel delat v firmo. Ustreznih delovnih mest pa jasno ni za vse izobražene.
Je pa res ,da bi lahko bilo še boljše , če ne bi direktorčki in politiki kradli, ter se dajali med sabo ,seveda se te stvar medijsko precej posplošuje in dela in z muhe slona. Prav na ta isti način se preživljajo zdraharski politiki ter delajo zdraho med narodom.
Mi te poltične konflikte in medijske pompe požiramo ter nasedamo. Posledično smo slabe volje ter se še med samo prepiramo.
Največji problem je torej kriza moralnih vrednot. V vseh pogledih. Navaden slovenec po večini ni nič drugačen kot politik ,ki ga tako zaničujemo.Verjamem ,da bi po večini tisti Slovenci ,ki danes jamrajo čez politike sami ne bi bili nič drugačni. Delam z ljudmi in vidim. Ne vsi jasno, toda večina je takih.
povžek
# 25.06.2013 ob 08:56
Eno vojsko smo pregnali, pa dobili tujerodce za vladarje - zato je tako, kot je! Kje si Karantanija, Osti jarej Slovenia!
Modelar
# 25.06.2013 ob 09:25
Slovenec sem! Slovenec sem!
Tako je mati d’jala,
Ko me je dete pestovala,
ko me je dete pestovala.
Zatorej dobro vem:
Slovenec sem! Slovenec sem!

Slovenec sem! Slovenec sem!
Od zibeli do groba
Ne gane moja se zvestoba,
ne gane moja se zvestoba!
S ponosom reči smem:
Slovenec sem, slovenec sem!
espero
# 25.06.2013 ob 09:22
Bilo je veličastno.! Le s koliko ponosa smo gledali ta posnetek.! Osamosvojitev in dogodki povezani z njo ne bi smeli mešati z trenutnimi gospodarskimi težavami. Vsi smo razočarani z sedanjim stanjem , vendar pa nam sanje o samostojnosti nihče ne more vzeti. Ker to je dejstvo.!
Superiorni
# 25.06.2013 ob 08:44
Slovenci vi se kar kregajte med seboj, papki. Kar pojdite nazaj v Jugoslavijo, da boste spet "svojim bratom nesli" denar in kruh. Niste ponosni na nič, na svojo zgodovino ne, na zastavo ne, na nič. Vse kar je tuje je boljše. Nikjer na svetu ni korupcije, nikjer ni krize, samo v Slovenijo je kriza. Ajde vsi tisti, ki nista zadovoljni v naši državi... meje so odprte in pojdite kamor vas volje odnesa, lahko tudi v center sceta - Beograd. Loleki.
HiTech3
# 25.06.2013 ob 10:19
MIRNČAN
# 25.06.2013 ob 10:15
Men se pa zdi da se mnogo preveč jamra. Nimamo vojne, nimamo naravnih nesreč ne totalitarizmov. Imamo pa pamet ki jo zaenkrat še ne znamo uporabljat. Ni nam hudega sam mal se moramo zbuditi.
zms
# 25.06.2013 ob 08:44
Ja, in komunisti si lastijo vse zasluge za osamosvojitev. :( :( :(
kučan, stanovnik, zemljarič, pa njihov zvesti pokvarjeni (ni več vajenec)mafijski župan Ljubljanski.............................
........................................
......................
levak
# 25.06.2013 ob 09:06
Za osamosvojitev je najbolj zaslužna enotnotnost Slovencev, ki so leta 1990:
- skoraj 100% podprli samostojnost na referendumu,
- se aktivno vključili v borbo za samostojnost,
- se niso skrivali v varnih bunkerjih, ko so leteli avioni, vozili tanki, ...,

ker preprosto nismo pristali na vedno večje pritiske Srbije in srbizacije države.

Za delitve po letu 1991 pa so krivi:
- vsi polilitiki, tajkuni, RKC, ki so direktno in indirektno omogočili krajo SLO premoženja.
- vse krivice, ki se nam dogajajo. S krajami milijard smo ob socialo in še plačujemo vsi nič krivi za dokapitalizacije bank, slabo banko,...
- (namerno) neučinkovito pravosodje in pravna država le za kurje tatove,..

Dejstvo je, da je duh iz leta 1990 le še spomin.
SLOVEN
# 25.06.2013 ob 11:29
Žal mi je, ko berem vaše žalostne komentarje, ki vsi po vrsti kažejo na vdanost v usodo... Sloveni, še vedno verjamem v rek, da si bo narod usodo pisal sam. Res je, vlada je skorumpirana, voditelji ujeti v lasten sistem spletk in korupcije. Levi in desni. Obremenjeni so s preteklostjo. Zahvalimo se jim za to, da so nam omogočili lastno državo, sedaj pa je čas za njihov odhod. Čas je za menjavo generacij. Čas za ljudi, ki niso obremenjeni s preteklostjo ampak pogumno zrejo v prihodnost. Menim, da Slovenska trma, poštenje in vztrajnost še vedno živita v narodu. Zatorej storite raje nekaj dobrega, kot pa da se ukvarjate s propadlimi. Ne podpirajte jih več. Podprite mlade, izobražene in svobodomiselne. In pa kar je najpomembnejše. Volite vsak dan. S pravimi volilnimi listki. Tistimi v vaših denarnicah. Podpirajte slovenske izdelke, slovenske kmete, slovensko gospodarstvo. Pomagajte sami sebi.
zuco
# 25.06.2013 ob 11:04
Jaz vam pa čisto po pravici povem da sem generalno gledano zadovoljen z našo državo. Mirnčan tudi naju je stisnila včerajšnja zgodba v Tedniku, sva takoj odpovedala počitnice in namenila denar drugam. Jaz bom takole rekel. Imamo svoje probleme, učimo se še demokracije, kriza je razgalila vse naše težave. Ampak ne zamenjam Slovenije in Slovencev za nikogar na svetu. Nič ti ne more nadomestiti, ko se zjutraj zbudiš in zadihaš svež zrak, bil sem v Pekingu in vem kako nagravžen je smog. Nič ne nadomesti tega, da se mirno sprehajaš po ulici in veš da te en norec ne bo ustrelili. Nič ne nadomesti tega, da daš otroka v šolo in veš da se nekomu ne bo strgalo in pobil vse otroke. Rad jo imam Slovenijo, z vsemi prednostmi in slabosti, preprosto zato ker je naša. Vse lepo ob prazniku, pa malo manj jamranja. Sej bo bolje, ozrite se okoli sebe pa pomagajte komu, če seveda imate s čim. Samo skupinska povezanost nas bo rešila. Pa lep pozdrav
scipio
# 25.06.2013 ob 09:27
Triglav smo dobili po koncu 1. svetovne vojne, ko je Srbski veleum Mihajlo Pupin insistiral pri tedanjem ameriškem predsedniku Wilsonu. Rotil ga je, naj mejo z Italijo postavijo bolj zahodno od Triglava, saj da je simbol Slovenskega naroda. Tako je tudi bilo. Kasneje je Janša hotel ukiniti ulico Mihajla Pupina na Bledu čemer so Blejci odločno nasprotovali.
Samo, da veste.
renzl
# 25.06.2013 ob 09:41
Včeraj je bilo sramotno gledat prireditev in prvo vrsto gledalcev. Vse v đuzo. Poglejte kaj so naredili iz zelo obetajoče dežele in to v 22 letih. Gamad pokvarjena!
pixelbitch
# 25.06.2013 ob 09:35
Vse najboljše Slovenija!
RedChili
# 25.06.2013 ob 09:34
domovina daje, država jemlje...kljub vsem težavam ljubim svojo domovino Slovenijo!
donkey
# 25.06.2013 ob 09:23
15 let so nas filali z zgodbami o uspehu, tako da nekako ni bilo pravega razloga za nezadovoljstvo. Ko je udarila kriza, so končno prišle na plan nekatere svinjarije, ki bi morale že pre leti. Tako kot smo 15 let imeli občutek, kot da vse uspeva, pa je sedaj ravno kontra občutek, kot da vse propada, čeprav to ni res ...
Caetano
# 25.06.2013 ob 08:26
24. junija, na kresno noč in na predvečer razglasitve samostojnosti, so se vrnili po slovenski smeri čez Severno steno na Triglav. Snega je bilo manj, zato so lahko na vrhu zakurili velik kres. "Za gorivo smo porabili svoje stare vojaške uniforme iz bivše vojske. Ko smo se vrnili čez Prag v dolino, je kres še vedno gorel in se videl iz daljave."

Simbolično bi bilo tudi danes potrebno zažgati uniforme JLA in jugoslovansko zastavo. Lahko tudi na Triglavu za večji učinek. Bi delovalo poučno.
MIRNČAN
# 25.06.2013 ob 11:09
Janša je dobro povedal, katera država časti simbole svojih napadalcev??

Ah dej no. Zvezde pa trenutno niso naše največje težave. To je sam provociranje.
vojnaslo91
# 25.06.2013 ob 10:50
KosmataPazduha # 25.06.2013 ob 10:46

In kaj bomo obžalovali? Da v Sloveniji ni prišlo do klanja?
Predlog o bolj ohlapni konfederaciji je bil v Jugoslaviji gladko zavrnjen.
DirtyHarry
# 25.06.2013 ob 09:46
a danes je dela prost dan? sory ker ne vem, sem brezposelen
Gravesen
# 25.06.2013 ob 09:45
"Če bi bili tako zagnani kot takrat, bi bila Slovenija drugje, kot je danes"

Saj smo tud dandanes zagnani, ampak nič več za skupno dobro, le za svoj žep in koristi ...
pikador2000
# 25.06.2013 ob 11:22
Pomirja me le dejstvo, da nas bo Domovina vse preživela. Na pravo mesto pa bo stvari postavila šele zgodovina. Do takrat pa...veselo tranziciovanje.
kumara
# 25.06.2013 ob 10:20
Tudi danes bi mogli zažgat stare uniforme, simbole in pozabit zgodovino. Pogledat naprej in stopit skupaj!
bori
# 25.06.2013 ob 14:08
@kozorog1973

Mihajlo Pupin (1858–1935)

V resnici je bil inkarnacija Janeza Janše. Nihče drugi ni nikoli nič naredil za Slovenijo razen Janez Janša. (Kar se tiče zdrah in samohvale to drži 10+100%)
cairns
# 25.06.2013 ob 11:17
Spiritus
Upam, da čim prej strohnijo levo-desno delilci in da ta dan na Triglavu zaplapola končno naša zastava.

Delilec in zdrahar je samo eden. Janez Ivan Janša. Ostali kot so Grims, Tanko, Gorenak ipd so le izpolnjevalci ukazov. Ko njega več ne bo tišina.

K zastavi ki so jo razvili na Triglavu pa gre ta himna.

http://www.youtube.com/watch?v=zGCQl90zx
oI
Superiorni
# 25.06.2013 ob 09:15
Penzic je napisal tole: Prepričan sem, da takšnih socialnih stisk ljudi ni bilo niti takoj po letu 1945. In če primerjam življenje prej in sedaj, potem ni dvoma, da je bilo življenje veliko bolj kvalitetno prej.

Hahahahahahahah, ne me smejat. Pa kaj je danes s tem folkom, a imajo že čipe v glavah? Ne morem verjeti, da živijo med nami takšni tipi ljudi, ki imajo psihotične privide in prisluhe o preteklosti.
radioaktiven.si
# 25.06.2013 ob 15:00
@stefana...

hehe... glede na to da navajas "kolikor jaz vem", ne ves kaj dosti.

Žrtve komunizma = 106 milijonov ljudi. Nacizem za primerjavo 35 milijonov ljudi.

Cerkev seveda v dvatisočletni zgodovini ne pride niti blizu prav tako pa je umrlo bistveno več kristjanov pod takšno in drugačno tiranijo. Za primer je bilo v drugi svetovni vojni umorjenih 20 milijonov kristjanov oz. večina vseh žrtev.

Mao ZeDong je v 10 letih pobil 60 milijonov pod rdeco zvezdo.
Stalin je pobil 40 milijonov ljudi, od tega 10 milijonov ukrajincev v enem letu. Tako imenovali Holodomor, ki je bistveno hujši kot holokavst.

Pol Pot, Ho Chi Ming, itd.. in ne nazadnje Josip Broz Tito, ki je dal ubiti 570.000 političnih nasprotnikov.

Kot vsi totalirarni režimi pa je plus v "splošni blaginji Jugoslavije" začasno prišel na račun tega, da so žrtvam pokradli vso premoženje in ga raztalali tistim, ki so kričali Živel Tito, vsakič ko je ta masovni morilec prdnil.

Tako da, zato da je bilo tebi v komunizmu bojše, je bilo umorjenih kar nekaj SLovencev, otroci umorjenih pa so ostali brez vsega.

To je resnica tvojega komunizma.
soci
# 25.06.2013 ob 11:09
Teorija zarote: ali je (bil) možen naslednji scenarij!??
Svetovni centri moči ocenijo okoli leta 1980 (priprave tečejo seveda že preje) , da je napočil čas, da razbijejo tvorbo , ki vtika prste tam, kjer je konkurenca najmočnejša. Imajo dve možnosti: da je napadejo (zmislijo si neke notranje nedemokratične rabote) in krenejo ( like Irak, Libija, Afganistan.....), ali pa zakuhajo notranje probleme in vzpodbudijo notranjo „opozicijo“ ali t.i. unutrašnjeg neprijatelja. (like afriške države, Egipt, Sirija, Iran-ups, prehitevam, tu se še ni začelo..). Zakaj!? Komunizem je vedar FUJ, poleg tega pa ta subjekt obvladuje pol sveta preko neuvrščenih (nafta, orožje, strateške surovine...) in te nedemokratične države pod njihovimi „nedemokratičnimi“ pogoji trgujejo brez demokratičnih posrednikov. NE to ni mogoče, „demokracija“ mora biti prisotna pri tem!! Kaj storiti? Scenarij je jasen: to nedemokratično tvorbo je potrebno razbiti in obvladovanje delov tega ni več problematično. Kako? Najde se osebek, ki je demokratično šolan in specializiran nekaj let v demokratični državi, vrne se ga na že pripravljen in iformacijsko obdelan teren, obljubi se mu oblast, ta skliče mitinge in naredil rusvaj. Tu se ne more več živeti, proces se začne... Delitev je narejena: sever-ve se, sredina: treba je zakuhat, da se med sabo pobijejo v meri kot je treba, potem nastopijo mirovniki, ki naredijo red in mir, uporabljeni subjekti se odvržejo, pa še ponižajo na sodišču in proces je uspešno zaključen: mali toda najmočnejši delčki se še dodatno ponižajo in malo zbombardirajo, pokaže se jim kdo je kdo in stvar je jasna: demokratično se jim odkupi vse kar je kaj vredno in se jih dokončno prevzgoji in vsi evforični novi individuumi z obema rokama privzamejo novo pomoč in demokracijo, saj druge možnosti nimajo...
Vsaka podobnost z bivšo Yu je zgolj naključna. Tudi stvar je samo o teoriji...
Penzic
# 25.06.2013 ob 09:29
@Superiorni: verjetno si se rodil dosti kasneje, ko se začela že velika propaganda proti jugi in si podlegel zgodbam o diktatorstvu in ne vem čemu še. Sam sem živel tisti čas, nisem bil član partije, le povprečen državljan in govorim iz svojih izkušenj in izkušenj svojih staršev.
Caetano
# 25.06.2013 ob 20:47
ah pa ja...komunisti ne bi nikoli smeli "kandidirat"...praksa izpred vojne...
v bistvu so komunisti samo "vrnili",mar ne ?


Pred vojno se komunisti seveda niso niti želeli resno ukvarjati s parlamentarno politiko, ampak so hoteli izvesti nasilno sovjetizacijo.
Dust
# 25.06.2013 ob 14:00
p.s.: drugače pa sem izredno ponosen na svojo domovino Slovenijo in mislim,da mi tega ne bo mogel nobeden politik in nihče drug kdaj vzeti :)
virgino
# 25.06.2013 ob 12:48
.Ko boste spoznali,da je večina prebivalcev v Sloveniji Slovanov in ne Germanov-potem boste prenehali zlivati gnojnico po bratih Srbih-ki so vam omogočili preživetje izpod Germanskega škornja

slovenci s srbi nismo bili nikoli bratje in nikoli ne bomo... vsi komunajzarski miti so se razbilinili ko so horde v srbiji klicale k orožju in klanju nas, slovencev...

jugoslavija je grobnica narodov. srbov, hrvatov in slovencev, ter ostalih...
skuggi
# 25.06.2013 ob 12:41
seb123
pa se kako prav ima Mirncan. Le malo kdaj se z njim strinjam, ker sva pac na razlicnih ideoloskih straneh, a ko gre za razmisljanje s svojo glavo, sva se kako blizu. Ce se gre nekdo kritiziranje ideologije, potem pac naj bo nacelen. Niti priblizno ne povelicujem neke rdece zvezde in prav nic se ne bi sekiral, ce je na taksnih proslavah ne bi bilo, a delati iz nje ideoloski problem, ki ga prej 20 let ni bilo, je pac oslarija in vsak normalen clovek se bo s tem strinjal
MIRNČAN
# 25.06.2013 ob 11:47
Mirnčan, daj razloži v čem so isti kot Janša. Ti, ki imaš 100 miljonov komentarjev na tem forumu s takimi izjavami na žalost tudi dokazuješ, da nič ne razumeš. Tudi ti si padel na ideološki "štos" - če si proti komunizmu, si bad guy. Kako ne razumeš: če si proti komunizmu, si good guy - v celotni zahodni civilazaciji velja to vse od Lenina naprej, po padcu Berlinskega zidu pa tudi v Vshodni Evropi, razen v sveh državah, v Belorusiji in Sloveniji.

A si vidu kakšno zvezdo na proslavi? itak da sem proti komunizmu, ampak ta ideološki boj je totalno prizadet. In da zaradi petih zvezd ki so jih imel praporščaki ne prideš na proslavo potem si milo rečeno prizadet. Proti komunizmu si če ne podpiraš zatiranja človekovih pravic pa ekstremnih stališč. Takrat pa si proti komunizmu. To da pa drekaš zaradi ene boge zvezde je pa naravnost absurdno. Kot je absurdno teženje zaradi Oče naš v pesmi, in prav da je Čopi to zavrnil. Poznam zborovodjo in je zelo načelen človek.
seb123
# 25.06.2013 ob 11:35
Delo poroča: Po ideološkem sporu na državni slovesnosti ob dnevu državnosti, kjer bo zaradi »protiustavne prisotnosti simbolov komunističnega režima,« kot menijo v SDS, manjkal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša, se je zapletlo tudi pri slavnostni seji državnega zbora.
Težava je izvedba pesmi »Očenaš hlapca Jerneja«, ki so jo povabljeni umetniški gostje pevskega zbora Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana želeli izvesti na tradicionalni parlamentarni svečanosti. Gre za pesem, ki so jo v omenjenem zboru priredili po povesti Hlapec Jernej in njegova pravica Ivana Cankarja in se z njo med drugim minuli mesec predstavili na evropskem tekmovanju pevskih zborov v Mariboru.
A vodilni v hramu demokracije, ki mu trenutno predseduje Janko Veber (SD), izvedbe Očenaša - po naših informacijah - niso dovolili, češ da pesem ni primerna praznovanju osamosvojitve Slovenije. V DZ so gostujoče pevce prosili, naj poleg državne himne zapojejo še drugo tematsko sorodno pesem. Ko so slišali za njihov izbor, so zborovodjo Ambroža Čopija menda najprej prosili, naj pesem zamenja, kar je ta odklonil. Tako bo na današnji slavnostni seji v veliki dvorani državnega zbora odmevala le Prešernova Zdravljica.
»Ja, kam smo prišli! Cankar ni ustrezen!?,« je nad stopnjo demokratičnosti v državnem zboru razočaran naš vir.

Jaz pa pravim: Saj ni res pa je ... Edina država Eu, ki ji vlada ideologija komunizma ... in kar je najbolj tragično - zaslepljena in neuka raja, ki tej ideologiji naseda ... Vključno z dvema tretjinama komentatorjev na MMC-ju, ki mislijo, da so "cool", v resnici pa so samo opranoglavci, ki dokazujejo pomanjkanje inteligence in smisla za logično sklepanje.
vojnaslo91
# 25.06.2013 ob 10:34
MIRNČAN # 25.06.2013 ob 10:15

To si pa dobro povedal. To nam manjka. Pamet!
modelCHECK
# 25.06.2013 ob 19:48
@stefana

"kaj janša in bratuškova so bila izvoljena po demokratični poti???"

Seveda sta bila, popolnoma demokratično sta bila izvoljena, tako v parlament kot na mesto predsednikov vlad.

Ti se pritožuješ nad volilnim sistemom, ki je zgrešen, saj volitve pravzaprav še nič ne povedo, predvsem v primeru tesnih izidov, kar pa je ravno slovenska značilnost. Tako imajo pravzaprav največji vpliv na sestavo vlade stranke z najmanj glasovi, ki prevesijo tehtnico na eno ali drugo stran. Ponavadi ta dogovarjanja ne prinesejo nič dobrega, čeprav je bilo to mišljeno.

Dodatno pa se lahko poslanci kadarkoli poljubno prefarbajo in nemoteno naprej sedijo v parlamentu - tako da itak že v štartu voliš mačka v žaklju.
vojnaslo91
# 25.06.2013 ob 19:35
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_Ca
ritas

Caritas je službeno djelovao do 1946. kada ga je zabranio komunistički režim nove države Jugoslavije. No njegovo djelovanje je nastavljeno u pojedinim župama u obliku pomoći najpotrebnijima preko "Kruha sv. Antuna za siromahe". Nakon II. vatikanskog sabora, počeli su neformalno djelovati Caritasovi uredi u nekim hrvatskim biskupijama. Zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Šeper je 1966. osnovao u Zagrebu karitativnu ustanovu u sastavu "Caritas Internationalis", sa svrhom da pomaže siromasima, beskućnicima, napuštenoj djeci i majkama u nevoljama diljem nekadašnje Jugoslavije. U prosincu 1989., hrvatski su biskupi osnovali Središnji odbor Caritasa Biskupske konferencije, da na nacionalnom planu organizira djelovanje Caritasa u svakoj biskupiji. U listopadu 1992. godine, nakon osnivanja Hrvatske Biskupske konferencije, Caritas u Hrvatskoj dobiva novi statut i ime Hrvatski Caritas.
stefana
# 25.06.2013 ob 17:57
virgino

....pokaži mi post, da sem ti osebno podtaknila boga in domobrance????skopiraj in prilepi mi, prosim!!!!!!
stefana
# 25.06.2013 ob 17:43
virgino

to je tvoje mnenje...a jaz sem na jugoslavijo še vedno ponosna....pa če se razpočiš od laži!!!!!

verjemi...tudi ti prideš na svoje...nič se bati...morebiti se boš kdaj spomnil na moje poste.....????
tudi bogovi niso vsemogočni......
stefana
# 25.06.2013 ob 17:39
ASUSfan

zato se nam pa danes pretakata med in mleko.....!!!!
stefana
# 25.06.2013 ob 17:38
virgino

kako moreš tako lagati...te ni sram????pa kdaj si rojen, da si živel v takšnem pomanjkanju....jaz nisem vedela da bi v jugi bili tako lačni otroci, kot so danes v janševi sloveniji...v jugi nisem slišala za rdeči križ in karitas...in nikoli nisem videla ljudi v vrstah, da bi stali za hrano.....kot danes...morebiti so pa bile dve jugoslavije ena komunajzerska druga domobranska!!!!
pacifist71
# 25.06.2013 ob 17:00
Če ne obstaja prava alternativa temu, kar si napisal, je po mojem mnenju na volitvah še vedno boljše obkrožiti manjše zlo. Se pravi Kavčičevo opcijo, ki jo predstavlja Janša.
_____________
đizs krajst
jarovit
# 25.06.2013 ob 16:07
Afterburner
# 25.06.2013 ob 16:01
Prijavi neprimerno vsebino Razlog prijave --Izberite razlog -- Sovražni govor Neprimerno Izven tematike Drugo @bori
# 25.06.2013 ob 15:50

Slišal sem celo to, da ste v yugi bili vsi nekaj časa bilionarji, pa to komunistom ni pasalo in so začeli na dinarjih rezati ničle. Je bilo tako? Hehehe.
------------------
Ja. z vozičkom dnarja smo šli v trgovino. Iz trgovine pa brez denarja in s štruco kruha.
modelCHECK
# 25.06.2013 ob 15:33
Zamujena lustracija - to je tisto, kar nas preganja vse od osamosvojitve, in nas očitno še precej časa bo. Osamosvojili smo se, demokratizirali pa le navidezno.
Kazalo