Vrhovni sodnik Branko Masleša. Foto: BoBo
Vrhovni sodnik Branko Masleša. Foto: BoBo

Spletni portal Siol.net, eden od medijev, ki so pred meseci pisali, da naj vrhovni sodnik Branko Masleša ne bi imel ustrezne pravne izobrazbe, ni bil uspešen s prijavo etični komisiji. Prijavili so ga, ker so njegovo napoved tožbe razumeli kot grožnjo in ustrahovanje novinarjev.

Etična komisija pa je odgovorila, da se je imel "sodnik, ki zase ve, da ima pogoje za opravljanje sodniške funkcije, pravico odzvati, da bi ustavil širjenje – za njegov ugled in ugled sodstva – škodljivih posledic", poroča časopis Dnevnik.

Prijava se je nanašala na objavo na Twitter računu vrhovnega sodišča 6. decembra lani. V njej je pisalo, da je glede na zakonsko predpisan postopek presoje izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta vprašanje obstoja diplom sodnikov odvečno ter da bo Masleša glede zapisanih neresnic vložil tožbo, znesek odškodnine pa nakazal v dobrodelne namene.

Sodni svet je že 16. decembra na seji obravnaval novinarsko vprašanje o omenjeni objavi na Twitter računu vrhovnega sodišča ter takšen način komunikacije sodne uprave vrhovnega sodišča ocenil kot neustrezen in neprimeren.