Protikorupcijska komisija je končala preiskavo proti nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec o njenih družinskih obiskih na Obali in Krasu. Foto: BoBo
Protikorupcijska komisija je končala preiskavo proti nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec o njenih družinskih obiskih na Obali in Krasu. Foto: BoBo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je končala preiskavo proti nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec v aferi Vinakras in Izola v letih 2019 in 2020, poroča Radio Slovenija. Ugotovitve so za zdaj še tajne, je pa KPK razkril, da so bile ugotovljene kršitve etike in integritete javnega sektorja in prepovedi glede sprejemanja daril.

Pivčeva se je morala jeseni po številnih očitkih v javnosti glede plačil njenih gostovanj po Sloveniji posloviti tako z mesta predsednice stranke DeSUS kot ministrice za kmetijstvo. Sprva je napovedala ponovno kandidaturo za predsednico stranke, a je pozneje stranko zapustila. Nato je napovedala, da bo ustanovila čisto novo stranko.

Aleksandra Pivec se je na ugotovitve KPK-ja odzvala na družbenem omrežju. Foto: BoBo
Aleksandra Pivec se je na ugotovitve KPK-ja odzvala na družbenem omrežju. Foto: BoBo

Odziv Pivčeve

Pivčeva ugotovitev preiskave ni želela razkriti, je pa povedala, da se bo na Upravno sodišče zagotovo pritožila v roku, do konca januarja. Po njenih besedah bo pritožba osredotočena na prenočitve v Izoli, saj da v primeru Vinakras nepravilnosti niso bile ugotovljene.

"Preiskava KPK-ja je na podlagi dokazil in pojasnil v drugem osnutku poročila ugotovila, da sem stroške prenočitev v Hotelu Marina v Izoli v celoti poravnala sama. Kljub temu KPK zavrača, da bi to nesporno dejstvo, ki ga je pri preiskavi ugotovil sam, vključil v izrek svojih ugotovitev. KPK je pri preiskavi primerov, ki so me tri mesece z negativnim medijskim poročanjem diskreditirali, ugotovil, da iz tega naslova nisem pridobila nobenih koristi," pa je Pivčeva ugotovitve poročila komentirala na svojem profilu na Facebooku. "Ob tem je najbolj zanimivo, da sta obrazložitev ugotovitev in sam izrek komisije v nasprotju, in to na račun ustavno zajamčenih osebnostnih pravic slehernega posameznika. Zato bom prav z namenom zaščite ustavnih pravic v zakonskem roku vložila tožbo," je še napovedala.

Tudi po navedbah ekipe, ki Pivčevo podpira, komisija glede primera Vinakras ne ugotavlja nobenih kršitev, glede primera Hotel Marina Izola pa ugotavlja, da je Pivčeva vse stroške nočitev plačala sama, česar pa ni navedeno v izreku ugotovitev. Glede na to se bo Pivčeva pritožila, so zapisali.

KPK je objavo Pivčeve na družbenih omrežjih označil za
KPK je objavo Pivčeve na družbenih omrežjih označil za "selektivno podajanje informacij". Foto: BoBo

KPK: Pivčeva ugotovitve predstavila "selektivno"

Na KPK-ju zaradi Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK-C) ne smejo objaviti ugotovitev o konkretnem primeru glede Pivčeve niti ne smejo razkrivati dejanskega stanja, ki ga je ugotovila v postopku in je zapisano v ugotovitvah. Trenutno namreč še teče rok, v katerem lahko obravnavana oseba vloži zahtevo za upravni spor zoper ugotovitve, so pojasnili. To pa po njihovih besedah ne predstavlja nikakršnih zadržkov, da celotne ugotovitve KPK-ja o konkretnem primeru javno objavi Pivčeva sama.

Iz KPK-ja so medtem sporočili tudi, da ugotovitve komisije, ki so za zdaj še tajne, Pivčeva v javnosti predstavlja "selektivno". "V povezavi z navedbami v sporočilu, ki ga je o ugotovitvah komisije objavila Aleksandra Pivec, lahko pojasnimo, da gre za selektivno podajanje informacij glede ugotovitev komisije, ki ne odražajo celovitega dejanskega stanja," so zapisali pri KPK-ju in zavrnili tudi navedbe, da bi si bila izrek in obrazložitev ugotovitev v nasprotju. "Glede na to, da je Aleksandra Pivec napovedala vložitev tožbe zoper ugotovitve, pojasnjujemo, da je komisija v postopku ugotovila kršitev integritete, kot jo opredeljuje 3. točka 4. člena ZIntPK, in v dveh primerih kršitev prvega odstavka v povezavi s tretjim in petim odstavkom 30. člena ZIntPK, ki opredeljuje prepovedi in omejitve v zvezi s sprejemanjem daril," so še dodali v odzivu na zapis Pivčeve na Facebooku.

Pivčeva: KPK je z odzivom kršil zakon

Pivčeva je v odzivu na Twitterju ocenila, da je KPK s svojim odzivom kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, kar je po njenem mnenju nedopustno. Kot je zapisala, bo svojo ustavno pravico zaščitila na ustreznih sodnih institucijah. "Na dodatne pozive KPK se ne bom dodatno odzivala, saj je dolžnost nosilcev javnih funkcij, da spoštujejo zakonodajo in pravni red. Le tako bomo povrnili zaupanje v pravno državo," je zapisala.