Odločitev SDS-a o podpori Kranjcu bo znana v sredo dopoldan. Foto: RTV SLO
Odločitev SDS-a o podpori Kranjcu bo znana v sredo dopoldan. Foto: RTV SLO
Jože Tanko
Poslanska skupina SDS-a meni, da je Kranjec neodvisen kandidat, kar je dobra popotnica za morebitno podporo v državnem zboru. Foto: RTV SLO
Kranjec bo kandidiral

Marko Kranjec je po ločenih pogovorih s poslanskima skupinama NSi in SDS povedal, da bo dal soglasje h kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije. Iz SDS-a so sporočili, da so z že tretjim Drnovškovim kandidatom opravili izčrpen pogovor, odločitev o morebitni podpori v državnem zboru pa bodo sporočili v sredo dopoldne. "Kranjec se doslej ni bistveno politično udejstvoval v nobeni politični stranki in mislim, da ga lahko cenimo kot neodvisnega kandidata," je po pogovorih povedal vodja SDS-ovih poslancev Jože Tanko. Svojo odločitev pa je že sporočila Nova Slovenija; zaradi podobnih pogledov na vodenje osrednje finančne slovenske institucije bo Kranjčevo kandidaturo podprla.

Vodja SDS-ovih poslancev je povedal, da je imel Kranjec dober nastop in da je na postavljena vprašanja odgovarjal zelo neposredno. Kljub temu bo največja koalicijska stranka skušala pridobiti dodatne podatke o njegovih pogledih na vodenje centralne banke. Zanimajo jih predvsem vprašanje sodelovanja banke z državnim zborom, delovanje Agencije za bančni nadzor, privatizacija bančnega sistema in odgovornost Banke Slovenije za nekatera dejanja v preteklosti.

Nova Slovenija podprla Kranjca
SDS-ova koalicijska partnerica NSi je kandidaturo Marka Kranjca podprla. Po pogovoru z novim guvernerskim kandidatom je devet poslancev NSi-ja sporočilo, da so njegovi pogledi na gospodarski in finančni sektor zelo podobni pogledom poslanske skupine.

Kranjec bi se po navedbah Nove Slovenije zavzemal za okrepitev konkurenčnosti gospodarstva, skupaj z redukcijo stroškov javnega sektorja in varčevanjem. Zlasti so bili zadovoljni z njegovim pogledom na močnejšo nadzorno funkcijo centralne banke. Vodja poslanske skupine Jožef Horvat je spomnil tudi na izjemne zasluge Kranjca pri osamosvajanju in pri vodenju delovne skupine, ki je v letu 2005 pripravljala predloge za davčno reformo.

Bo Kranjec novi guverner?
Predsednik države Janez Drnovšek kandidature uradno še ni poslal državnemu zboru, opravil pa je posvete z vsemi poslanskimi skupinami. Podporo Kranjcu so do zdaj napovedali SD, LDS, DeSUS, SLS, skupina nepovezanih poslancev, po novem pa tudi Nova Slovenija, ki imajo skupno veliko večino poslanskih glasov, tako da je njegovo imenovanje vse bolj verjetno.

Za imenovanje guvernerja je sicer potrebnih 46 glasov poslancev, glasovanje pa poteka tajno.

Kranjec bo kandidiral