Foto:
Foto:

Poročilo vršilca dolžnosti generalnega direktorja KC-ja Sergeja Hojkerja je sicer nakazalo zgrešenost strokovne odločitve za nakup, ni pa izpostavilo krivcev.

Zato so Hojkerja zadolžili, naj imenuje posebno komisijo, ki bo v mesecu dni ugotovila objektivno in materialno odgovornost posameznikov, ki so pripravili posel. Svetniki so sprejeli tudi odstop predstojnika Kirurških klinik, doktorja Bojana Tršinarja, ki je odstopil iz osebnih razlogov in ob tem zavrnil vsako krivdo za zgrešen posel.

Strokovna in poslovna napaka
Svet je na seji ocenil, da je šlo pri poslu za strokovno in poslovno napačno odločitev, zato mora v.d. direktorja predlagati komisijo, ki bo opredelila odgovornost posameznikov pri izvedbi posla, je za Radio Slovenija povedal predsedujoči Borut Miklavčič. Medtem pa strokovni direktor KC Zoran Arnež od komisije ne pričakuje, da bo kdo drug ugotovil, da je strokovni svet sprejel napačno strokovno odločitev.

Kot je povedala podpredsednica sveta Biserka Marolt Meden, so bili številni svetniki nad poročilom začasnega direktorja razočarani. Medenova je namreč pričakovala, da bo vsebovalo tudi poročilo o tem, ali so nabavljene mize ustrezne. Predvsem pa je pričakovala tudi aneks k pogodbi o nakupu spornih operacijskih miz, ki bi že narejeno škodo poskušal zmanjšati.