Lahovnik je prepričan, da je država nujno potrebuje reforme, ki pa jih ni od nikoder. Foto: EPA
Lahovnik je prepričan, da je država nujno potrebuje reforme, ki pa jih ni od nikoder. Foto: EPA

Upam, da nisem bil preveč odkrit, da mi ne bodo jutri vdrli v hišo in zaplenili računlnikov.

Matej Lahovnik
Rado Pezdir
Rado Pezdir opozarja, da se moramo državljani zbuditi iz apatije. Foto: BoBo
Marko Pavliha v odgovoru na vprašanje, ali je že prejel priznanje za naziv pravnika leta
"Resetirati" Slovenijo?

V Centru Evropa je potekala razprava z naslovom Resetirati Slovenijo, katere organizator je Inštitut dr. Jožeta Pučnika, na njej pa sodelujejo nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, pravnik Marko Pavliha ter ekonomista Rado Pezdir in Janez Šušteršič.

Lahovnik, ki je v razpravi sodeloval iz Škotske prek videokonference, je uvodoma povedal, da Slovenija potrebuje pokojninsko reformo in reformo na področju zdravstva, vendar obstaja občutek, da vladi ne uspe zagotoviti političnega konsenza in podpore v javnosti.

"Za reforme potrebna verodostojna vlada"
"Velika Britanija je bila v še slabšem položaju, nato pa so sledile volitve in država se sedaj uspešno pobira iz krize. Za reforme je namreč potrebna verodostojna vlada. Če bi reforme v Sloveniji primerjali s številom izrečenih besed, bi imeli občutek, da je Slovenija najbolj reformna država. Reform pa praktično ni. Tiste, ki pa so, pa ne dobijo politične podpore koalicije. Pahor je v tem pogledu nekakšen general brez vojske," je prepričan.

Pojasnil je, da vlada ni izvedla še nobene reforme, pa je s podporo že na rekordno nizki točki. Na eni strani so po njegovem mnenju reformne obljube, na drugi pa ni pripravljenosti zanje niti v koaliciji. Kot pravi, je pesimist, kar se tiče Slovenije. Prepričan je, da se v razvitih demokracijah, ko vlada izgubi zaupanje, razpišejo predčasne volitve ali pa se oblikuje tehnična vlada, česar pa poslovnik DZ-ja in ustava v Sloveniji ne omogočata.

"Pilota ni za krmilom vladnega letala, saj verjetno na stranišču bruha. Stevardesa je šla, kopiloti kličejo boga na pomoč, drugi iščejo padala, pa vidijo, da jih ni, tretji pa preprosto čakajo, da se vožnja po dveh letih konča," je stanje v vladi slikovito opisal Lahovnik.

"Pogoj za stabilizacijo sistema je privatizacija NLB-ja"
Pezdir je poudaril, da sistem v državi postaja izrazito nestabilen, ker je vlada nesposobna potegnili kakršno koli potezo. Kot pravi, imamo zgolj semaforje, ki pa so tako slabo predstavljeni, "da gre človeku na bruhanje".

Po njegovih besedah smo obtičali z ljudmi, ki se jim ne da nič več dopovedati in pojasniti. "Pogoj za stabilizacijo sistema je privatizacija NLB-ja. Trikrat smo jo že dokapitalizirali, pa še vedno gnije," ocenjuje.

"Mreže so prevzele državo do te mere, da jim enostavno nihče več nič ne more. Na način, kot smo debatirali do sedaj, več ne gre naprej. Država razpada pred našimi očmi. Vsi smo odgovorni za svojo usodo. Če bomo pustili, da se mreže igrajo z nami, nismo dostojni, da živimo. Potem je mogoče le, da gre država masovno na vislice," je zaključil Pezdir.

"Ljudje na državnih položajih nimajo več legitimnosti"
Šušteršič je prepričan, da tistim, ki so danes na položajih v državi, nihče več ne zaupa in nimajo več legitimnosti. Poudarja, da je vsak dan več afer, upravičenih in neupravičenih, ki si jih podtikajo politiki, rezultat tega pa ni prečiščenje države, ampak ta, da nikomur več ne zaupamo.

"Če si domoljub, si nacionalist. To je nevzdržno."
Pavliha se je v svojem govoru skliceval na Cicerona, ki je dejal, da nismo rojeni le zase, temveč mora del naše biti utripati tudi za domovino, družino in prijatelje. "Danes pa, če si domoljub, si nacionalist. To je nevzdržno," opozarja.

"Niso samo ekonomski razlogi, da smo tukaj, kjer smo. Pomanjkanje etičnih vrednot je eden poglavitnih razlogov za sedanjo krizo, zato bomo morali vsi najprej resetirati sebe, če bomo želeli resetirati celotno domovino," poudarja.

Opozoril je tudi, da zlorabe prava najedajo pravno državo, pri čemer gre pri arbitražnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško po njegovem mnenju za najhujšo vrsto zlorabe prava. "Klasičen primer je tudi svoboda izražanja. Nekdo lahko pove kar koli želi, psuje, pa se mu ne zgodi nič. Nekdo drug pa lahko pove 'danes je torek', pa bo zato preganjan," ponazarja Pavliha.

Večinski ali proporcionalni volilni sistem?
Na konferenci je bilo govora tudi o spremembah volilnega sistema. Lahovnik je prepričan, da bi bil večinski volilni sistem veliko bolj učinkovit, pri tem pa Šušteršič opozarja, da ima tudi ta sistem svoje slabosti, saj zmanjšuje politično konkurenco.

Upam, da nisem bil preveč odkrit, da mi ne bodo jutri vdrli v hišo in zaplenili računlnikov.

Matej Lahovnik
Marko Pavliha v odgovoru na vprašanje, ali je že prejel priznanje za naziv pravnika leta
"Resetirati" Slovenijo?