Foto:
Foto:

To je po zaključku 3. rektorske konference v Kopru povedal njen predsednik in rektor Univerze v Ljubljani Jože Menciger. Univerza v Ljubljani bo tako dobila 30, Univerza v Mariboru 10, Univerza na Primorskem pa milijardo tolarjev.

Letno 2,5-odstotna rast sredstev
Glede javnega financiranja visokošolskih zavodov in univerz je pojasnil, da se bodo realna sredstva letno povečevala za 2,5 odstotka oziroma skladno z rastjo BDP-ja in inflacije. Ob tem je poudaril, da stroški na univerzah rastejo hitreje od splošne rasti cen, zato je pomembno, da se za višino javnih sredstev vse tri univerze pogajajo skupaj.

Primorska univerza pričakuje dodatna sredstva
Skladno z uredbo se bo 80 odstotkov sredstev delilo glede na obstoječe stanje na posamezni univerzi, 20 odstotkov pa glede na število študentov in diplomantov. Primorska univerza je pri slednjem v najslabšem položaju, saj nekatere članice še nimajo lastnih diplomantov. Rektorica Lucija Čok je dejala, da pričakujejo tudi nekaj sredstev za uvajanje novih programov in gradnjo študijske infrastrukture, ki je kot najmlajša slovenska univerza primorska še nima.

Rektorji so sicer poleg javnega financiranja govorili tudi o dopolnitvah zakona o visokem šolstvu in programu dela univerz v letošnjem letu.