Novakova je v izjavi za medije ob robu seje izpostavila, da je Slovenija v zadnjem letu sprejela vrsto reform, ki kažejo na rezultate:
Novakova je v izjavi za medije ob robu seje izpostavila, da je Slovenija v zadnjem letu sprejela vrsto reform, ki kažejo na rezultate: "Zato menimo, da bi bila velika škoda in neodgovorno do državljanov Slovenije, da bi vse to zdaj izničili." Foto: BoBo
SDS na Twitterju
Odziv SDS-a na Twitterju. Foto: Twitter
NSi bi delal naprej

Svet NSi je na današnji seji soglasno sklenil, da je za Slovenijo najbolje, da sedanja vladna koalicija nadaljuje s svojim delom ter izpelje in uveljavi začete reforme. Odločitev o tem, ali bo odstopil, pa prepušča predsedniku vlade Janezu Janši, je povedala predsednica stranke Ljudmila Novak.

Glavni problem Slovenije niso ne stranke ne posamezniki. Pomembno je, da bo ta koalicija izpeljala in uveljavila že predlagane reforme, je prepričana. Tudi zato v stranki pozivajo druge stranke koalicije, naj razmislijo, kaj je dobro za Slovenijo: "NSi ne bo postavljal nobenih pogojev."

Janša pa naj po besedah Novakove predvsem ugotovi, ali lahko koalicijo vodi pod zdajšnjimi pogoji ali "mora ukrepati kako drugače". Stranka od Janše sicer pričakuje, da bo naredil vse, da bo lahko ta vladna koalicija nadaljevala s svojim delom.

Tonin nikogar ne poziva k odstopu
"Verjetno bomo šli v smeri, da želimo v koaliciji sodelovati, hkrati pa naj tisti, ki so konflikt zakuhali, tega rešijo tako, da ostale tri stranke ne bomo talec," pa je pred odločanjem o usodi koalicije dejal Matej Tonin. Vodja poslanske skupine NSi-ja je pred sejo sveta stranke ocenil, da bi bilo za Slovenijo najbolje, če bi vladna koalicija nadaljevala delo. Na vprašanje, ali je zdaj na potezi predsednik vlade Janez Janša ali predsednik DL-ja Gregor Virant, Tonin odgovarja, da so na potezi vsi - če se reši koalicija, se reši tudi Slovenija, je prepričan.

Sam sicer nikogar ne bo pozival k odstopu: "To je problem Janeza Janše in SDS-a, glede njihovih dejanj pa jih bodo sodili volivci na naslednjih volitvah."

Šest mesecev "mrtvega teka" v primeru razpisa predčasnih volitev pa, opozarja Tonin, ne bo pripomoglo k ničemur. "Volitve kaj bistvenega ne bodo premešale. Mogoče bo posamezna stranka kakšnega poslanca pridobila, druga kakšnega izgubila, hkrati pa bomo vrgli stran šest mesecev. Tega si Slovenija v tem trenutku ne more privoščiti," ocenjuje.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je pred sejo pojasnila, da so sklepi, ki naj bi jih po koncu potrdili člani, že pripravljeni, vendar jih, dokler niso potrjeni, ni želela razkriti. Od Janše sama pričakuje, da bo naredil vse v dobrobit Slovenije. To pomeni, "da bo naredil vse to, da bo Slovenija šla naprej po poti reform", je dejala.

"Ni možnosti, da bi Janšo pozvali k odstopu"
Obrambni minister Aleš Hojs pa je prepričan, da možnosti, da bi svet Janšo pozval k odstopu, ni. Po njegovem mnenju bo šla razprava v smer, ki je "edina logična", to je, da predsednika vlade in koalicijo pozovejo k temu, da naredita vse, da se začete reforme izpeljejo.

Hojs je sicer prepričan, da so v ozadju zadnjih dogodkov predvsem tisti, ki jim reforme niso všeč, prav tako ocenjuje, da se poročilu Komisije za preprečevanje korupcije daje preveliko težo. "Zato pričakujem, da bodo organi pregona sum potrdili ali ovrgli," je še dejal. Iz poročila namreč razen suma o morebitni korupciji po mnenju Hojsa ne pri Janši ne pri Zoranu Jankoviću ni mogoče nedvoumno razbrati korupcije.

NSi bi delal naprej