Borut Pahor skupaj s predstavniki strank išče rešitev. Foto: BoBo
Borut Pahor skupaj s predstavniki strank išče rešitev. Foto: BoBo


"Eno osrednjih vprašanj je, ali in kako lahko sedanja vlada v teh okoliščinah poglobitve nezaupanja ljudi v etično ravnanje politike učinkovito opravlja svoje delo. Odgovornost za to oceno nosita v prvi vrsti vlada in koalicija. Odgovornost vseh nosilcev visokih političnih funkcij v državi – tudi predsednika republike - pa je, da ob tem ocenijo, kaj bi v nasprotnem primeru pomenila politična kriza in zlasti kakšne bi bile možnosti za njeno preseganje," so zapisali v kabinetu.

Poročilo je sprožilo močan val v politični sferi in zamajalo koalicijo. Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je v odzivu zavrnila navedbo, da NSi brezkompromisno podpira premierja Janeza Janšo, saj na podlagi poročila Komisije za preprečevanje korupcije dvomi o pravilnosti in moralnosti delovanja tako Janše kot tudi Jankovića.
"A ker je bilo v preteklosti veliko različnih poskusov, kako to vlado, predvsem pa Janšo, spraviti s položaja v stranki, nismo povsem prepričani, da je poročilo komisije korektno," je še dejala Novakova.
Oblast le kot orodje okoriščanja
Če na poročilo protikorupcijske komisije ne bo nobenih odzivov Jankovića in Janše, kot za zdaj kaže, bo to sporočilo Sloveniji, da je na politično oblast mogoče priti le s pomočjo klientele, ki si od tvoje oblasti obeta koristi, pa je aktualno dogajanje komentiral predsednik SD-ja Igor Lukšič.
"Zato je prav, da se poslovijo tisti, ki so v politiko prišli, da javna sredstva prelivajo na svoje osebne račune oziroma da pomagajo prijateljem pri okoriščanju z javno funkcijo," je poudaril.
Rompuy zanikal vmešavanje v slovensko politiko
Kriza koalicije je prestopila slovenske meje. Iz pisarne predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya so sporočili, da predsednik ne želi komentirati slovenske domače politike ali se vanjo vpletati.

To je odziv na izjave kabineta slovenskega predsednika vlade Janeza Janše, iz katerega so v četrtek sporočili, da je Van Rompuy po telefonu poklical Janšo in mu izrazil osebno podporo ob zadnjih političnih dogajanjih v Sloveniji.
Tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik pravi, da se v Evropski komisiji o aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji niso pogovarjali. Po njegovih besedah komisija verjame, da je Slovenija pravna država, in če ni očitne kršitve pravnega reda EU-ja, tudi ni razloga, da bi komisija domačepolitična dogajanja ali komentirala ali kako drugače ukrepala.