Predsednik SD-ja Igor Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsednik SD-ja Igor Lukšič. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kmalu spet predčasne volitve?
V SD pripravljeni na predčasne volitve

"Zato je prav, da se poslovijo tisti, ki so v politiko prišli, da javna sredstva prelivajo na svoje osebne račune oziroma da pomagajo prijateljem pri okoriščanju z javno funkcijo," je dejal Lukšič. Ob tem pa dodal, da je skrb vzbujajoče, da so se tudi stranke, ki bi morale biti kadrovsko sito, postavile na stran korupcije.

Glede na to, da ti stranki predstavljata dve tretjini državnega zbora, je to sporočilo po mnenju Lukšiča še bolj vznemirljivo. "Kdor misli, da bomo na taki osnovi dobili boljše bonitetne ocene, več investicijskih partnerjev in mednarodni ugled, se krepko moti." Zato je po mnenju Lukšiča to tudi vprašanje slovenske demokracije.

Zdaj vidimo, da se je klopčič protikorupcijskih zgodb začel odvijati, in prav je, da se je začel odvijati pri vrhu. Zdaj se po mnenju Lukšiča vidi, kje je treba iskati politične botre in kdo se je v času tranzicije okoristil.

Črna lisa Evrope
"Slovenija je tu dejansko na preizkušnji, in če se vladajoča politika ne bo postavila v obrambo demokratičnim vrednotam, je Slovenija res v slabi situaciji." Glede na to, da sta dve tretjini državnega zbora kontaminirani, je po mnenju Lukšiča preverjanje mandata poslancev na volitvah nujno. Tako vlada kot del poslancev državnega zbora sta po njegovem mnenju izgubila kredibilnost za vodenje Slovenije iz krize.

"Mi smo svoje poteze kot stranka naredili v primeru Thalerja, ki po razkritju na funkciji ni ostal niti en teden. Tisto, kar si ljudje želijo in kar si želimo tudi mi v SD-ju, je, da se vzpostavi nek red, da bodo institucije demokracije delovale." Ob tem je dodal, da se pri tem v SD-ju niso o tem pogovarjali s predsedniki drugih strank, zato meni, da morajo stranke same reševati svoje notranje težave.

Prav tako po njegovih besedah ni mogoč scenarij tehnične vlade, saj je za konstruktivno nezaupnico potrebna večina v parlamentu, zato obstaja bojazen, da "bomo zamenjali le jezdeca, ne pa tudi konja." Zato je po mnenju Lukšiča potrebno večino v parlamentu, ki je podprla svoja voditelja, ponovno prevetriti na volitvah. "Če bodo ponovno izvoljeni, pomeni, da je država izgubila kompas in bo v Evropski skupnosti zaznamovana kot neka črna lisa, kot neko koruptivno področje."

"Menimo, da je holding neustaven"
Lukšič se je dotaknil tudi državnega holdinga, za katerega je Gregor Virant sklical sestanek predsednikov strank, kjer bi usklajevali merila za članstvo v nadzornem svetu. Ob tem je Lukšič povedal, da se sam sestanka ni udeležil, saj ni v pristojnosti predsednika DZ-ja, da sklicuje tovrstne stranke.

"To tudi ni materija, o kateri bi razpravljali predsedniki strank. Sam ne bom nikoli sodeloval pri političnem kadrovanju. Tudi ko je SD vodil vlado, je bil proti političnemu kadrovanju, zato smo ustanovili AUKN. Tisti, ki bi zdaj omejil politično kadrovanje, potem ko je ukinil AUKN, je pač zamudil svojo priložnost."

Lukšič je ob tem dejal, da v SD-ju menijo, da je zakon o državnem holdingu neustaven, saj se prihodki ne bodo stekali v proračun, temveč v zasebne roke. Ker je holding ekonomsko podjetje, mu v SD-ju nasprotujejo. "Predvidevam pa, da bomo imeli velike težave dobiti kredibilne ljudi za delo v holdingu, ker imajo vsi, ki smo jih predlagali, slabe izkušnje, saj jih ta vlada ob podobnih priložnostih ni imenovala."

SD je pripravljen na predčasne volitve
Julija letos bo imelaSD ponovno kongres, na katerem bodo člani stranke razpravljali o svojem programu, ki ga bodo revitalizirali. Glede na dogajanje bodo organi stranke pripravljali tudi vladni program, potreben za predčasne volitve, ki so po Lukšičevem mnenju "vse bolj na vidiku."

Kmalu spet predčasne volitve?
V SD pripravljeni na predčasne volitve