Foto:
Foto:

Prišlo je do kršenja ustavno zagotovljenih človekovih pravic, zlasti pravice do zasebnosti in do svobodne veroizpovedi.

SŠK

Raziskava o prisotnosti političnih elementov pri verskih obredih pred volitvami, ki jo je naročil profesor Igor Lukšič s fakultete za družbene vede, po mnenju SŠK-ja "služi političnim namenom, vzbujanju nezaupanja in stigmatiziranju duhovnikov in vernikov". Predsednik komisije in celjski škof Anton Stres zato od državnih in akademskih organov pričakuje ustrezno opredelitev do raziskave.

Lukšič naj bi dobival osebne podatke
Lukšič naj bi po mnenju komisije za pravičnost in mir s tem raziskovalnim delom pridobival osebne podatke in informacije občutljivega značaja, kot sta versko in politično prepričanje posameznika, kar naj bi predstavljalo kršitev predpisov o varstvu osebnih podatkov.

Raziskava profesorja naj bi bila sporna tudi zato, ker raziskanih oseb nihče ni predhodno vprašal za privolitev. Sicer pa SŠK meni, da je že sama obravnava verskega obreda kot potencialno politične dejavnosti objektivno žaljiva. Tovrstno "ideološko delovanje" pa naj bi predstavljalo zlorabo študentov v politične namene, pri čemer naj bi bilo sporno predvsem, da se kaj takega zahteva tudi od vernih študentov.

SŠK skrbi podpredsedniška funkcija Lukšiča v SD-ju
SŠK skrbi tudi Lukšičeva podpredsedniška funkcija v SD-ju, ki po njihovem "Cerkvi odreka pravico do resnično svobodnega vzgojnega in izobraževalnega delovanja in sploh do javnega delovanja". V tej luči naj bila vloga Lukšiča kot podpredsednika politične stranke v neskladju s statutom univerze, na kateri je zaposlen.

Prišlo je do kršenja ustavno zagotovljenih človekovih pravic, zlasti pravice do zasebnosti in do svobodne veroizpovedi.

SŠK