Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kot je pojasnil novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek, v največji opozicijski stranki SDS-u evidentacijskih postopkov sploh še niso dobro začeli, Milan Zver, v nasprotju z Romano Tomc, pa se za nov mandat naj ne bi potegoval.

V SD-ju imajo sicer širok nabor možnih kandidatov, vendar bo do dokončnega oblikovanja liste najbrž minilo kar nekaj časa.

V Svobodi so zadovoljni s sodelovanjem z obema evropskima poslancema, Ireno Jovevo in Klemnom Grošljem, a po informacijah TV Slovenija ni nujno, da bo kdo od njiju dejansko tudi nosilec liste Svobode.

V Levici pa bo veliko odvisno od odločitve Luke Mesca, ki naj bi resno razmišljal o možnosti kandidature, vendar bi ta odločitev prinesla velike dileme v stranki.

Na eni strani kaže, da bi bil po dosedanjih javnomnenjskih raziskavah skoraj gotovo izvoljen, in to bi bil tudi uspeh Levice. Na drugi strani pa bi Levica morala najti novega ministra za delo in tudi podpredsednika vlade, kar pa bi bilo zelo zahtevno za stranko.

Prihodnje leto bomo volili poslance v Evropskem parlamentu

Sodelovanje med NSi-jem in Anžetom Logarjem?

NSi je v ponedeljek zaključil evidentiranje kandidatov za prihajajoče evropske volitve. Med evidentiranimi kandidati sta tudi aktualna poslanca NSi-ja Janez Cigler Kralj in Jernej Vrtovec, evropska poslanska Ljudmila Novak ter predsednik stranke Matej Tonin, ki je k oblikovanju skupne kandidatne liste povabil tudi SLS in Platformo sodelovanja pod vodstvom poslanca SDS-a Anžeta Logarja. Odločitev o sodelovanju s katerim od potencialnih partnerjev v boju za poslanska mesta v Evropskem parlamentu v NSi-ju pričakujejo najpozneje v začetku oktobra.

Takrat je pričakovati tudi končno odločitev o možnosti ponovne kandidature Ljudmile Novak, ki je že dejala, da ne bo kandidirala na morebitni skupni listi z Logarjem.