Izdelek vrnite v trgovino in ga ne mečite v smeti (fotografija je simbolna). Foto: EPA
Izdelek vrnite v trgovino in ga ne mečite v smeti (fotografija je simbolna). Foto: EPA

Uvoznik Mejnstrim ljudi opozarja, naj živila ne jedo, če pa so to že storili, naj se nemudoma obrnejo na zdravnika.

Gre za kozji sir francoskega proizvajalca SARL Cavet Picodons. Izdelek je zavit v posušen kostanjev list in prevezan z vrvico iz naravne rafije. Sir tehta 80 gramov in ima premer 60 milimetrov. Rok trajanja se bo iztekel 2. oktobra, na prodaj pa je bil med 11. in 20. septembrom v Maximarketu.

Če opazite simptome, obiščite zdravnika
Izdelek so iz prodaje umaknili zaradi suma okužbe z Listerio monocytogenes, ki lahko povzroči listeriozo. Med znaki okužbe so vročina, mrzlica, bruhanje, oteženo dihanje, pljučnica, endocarditis, glavobol, bolečine v trebuhu, driska, izpuščaj, prizadetost jeter, meningitis, encefalitis in vnetje oči. Okužba je posebej nevarna za starejše in nosečnice, ker se lahko prenese na plod.

Izdelka ne vrzite v smeti
Kupci, ki so živilo jedli in imajo katerega od naštetih simptomov, naj se obrnejo na zdravnika. Izdelek naj vrnejo v prodajalno, nikakor pa se ga ne sme odvreči med smeti, saj ga sme uničiti le pooblaščeno podjetje. Nujno je zavreči tudi vsa živila, ki so bila v neposrednem stiku s sirom in se uživajo brez predhodnega kuhanja ali pečenja.