Foto:
Foto:
Del zemljišča ob Cesti dveh cesarjev je v postopku denacionalizacije, česar do sedaj nihče ni vedel ali pa upošteval.

Muslimani praznujejo največji muslimanski praznik bajram. Islamska skupnost v Sloveniji je jutranjo molitev pripravila v več krajih.

V Ljubljani, kjer jo je vodil mufti Osman Đogić, se je je udeležilo okoli štiri tisoč ljudi, je poročala TV Slovenija.Z bajramom se je končal ramazan, post v muslimanskem svetem mesecu.

V tem postnem mesecu muslimani med sončnim vzhodom in zahodom niso smeli piti, jesti in kaditi. Ramazan naj bi bil za muslimane čas molitve in razmišljanja. Po islamskem izročilu je nadangel Gabrijel pred približno 1400 leti med ramazanom preroku Mohamedu razodel 114 koranskih sur. Tridnevni praznik bajram simbolizira vernikovo duhovno zmago, ki jo doseže s spoštovanjem pravil v času ramazana.

V Ljubljani pa spet zapleti
Muslimani v Sloveniji pa bodo morali, kot kaže, svoj največji praznik še nekaj prihodnjih let zaznamovati z molitvijo v najeti športni dvorani. Čeprav je ljubljanski mestni svet sprejel prostorski odlok, ki ga je potrdilo ustavno sodišče, na njegovi podlagi naj bi zemljišče za graditev verskega in kulturnega središča ob Cesti dveh cesarjev ponudili islamski skupnosti v odkup najpozneje do konca oktobra, pa se zadeve znova zapletajo, saj zemljišča še ne bo mogoče takoj odkupiti, je še poročal Radio Slovenija.

Del parcele v postopku denacionalizacije
Del parcele, predvidene za gradnjo džamije, je namreč v denacionalizacijskem postopku, ki ga je pred več kot desetimi leti začel red lazaristov. Poleg tega pa, kot piše današnje Delo, parcela, ki jih je islamski skupnosti ponujala mestna občina Ljubljana, sploh ni velika 18.000, ampak največ 10.000 kvadratnih metrov.