Tudi Škocjan je za kratek čas dobil dvojezični napis. Foto: RTV SLO
Tudi Škocjan je za kratek čas dobil dvojezični napis. Foto: RTV SLO
Jörg Haider v Pliberku
Haider je s prestavitvijo table preprečil uresničitev odločitve ustavnega sodišča. Foto: RTV SLO

V akciji, ki se je zaključila pozno popoldne, sta se dva aktivista skupine Resistence for peace na dvojezično tablo tudi priklenila. Sprva so aktivisti napovedali, da bodo table stražili tudi ponoči, vendar so se temu nazadnje odpovedali, da bi se izognili morebitnim nočnim incidentom s policijo.

Policija v protestni akciji sicer ni posredovala in se je po besedah predstavnika odločila za strategijo pomirjanja. Okrajni polcijski poveljnik v Velikovcu Viktor Musil je povedal, da so aktivisti s svojim dejanjem storili upravni prekršek po pravilniku o cestnem prometu in kaznivo dejanje poškodovanja javne lastnine.

Kljub temu se uporaba sile ni zdela primerna, saj so aktivisti tablo odstranili strokovno in niso ničesar poškodovali.

Napovedali pa so, da bodo aktiviste popisali in table po končani akciji vnovič zamenjali z enojezičnimi, vendar se to po zagotovilih aktivistov ni zgodilo. Table naj bi sicer z enojezičnimi še nocoj zamenjala cestna služba.

Haider dejanje pripisuje nacionalistom
Akcija je potekala brez sodelovanja slovenske manjšine, aktivisti pa so pojasnili, da so želeli uresničiti odločbo ustavnega sodišča. Kljub temu koroški deželni glavar Jörg Haider meni, da je akcija zgolj nadaljevanje provokacij slovenskih nacionalistov in njihovih prijateljev.

Haider, ki je pred kratkim osebno premaknil tablo v Pliberku, je še dejal, da takšna dejanja, naperjena proti miru v deželi, niso želja niti nemškogovoreče večine niti večine manjšinskega prebivalstva.