Nadzor na mejah s Hrvaško in z Madžarsko je Slovenija znova uvedla 21. oktobra. Foto: BoBo/Nik Rovan
Nadzor na mejah s Hrvaško in z Madžarsko je Slovenija znova uvedla 21. oktobra. Foto: BoBo/Nik Rovan

Da bo vladi predlagal podaljšanje mejnega nadzora, je že v četrtek napovedal notranji minister Boštjan Poklukar med obiskom mejnih prehodov z Madžarsko Pince in Dolga vas.

Odlok o podaljšanju je vlada že poslala v objavo v uradnem listu, veljati bo začel dan po objavi.

Začasni ponovni nadzor na mejah je Slovenija uvedla prejšnjo soboto, 21. oktobra, in prvotno predvidela, da bo veljal do 30. oktobra, pri čemer že takrat ni izključila podaljšanja.

Kot je pojasnila vlada, je ukrep začasnega nadzora na notranjih mejah uvedla zaradi zagotavljanja varnosti zaradi teroristične grožnje. Pristojni sicer nadzor izvajajo ciljno, kar pomeni, da ne ustavljajo in preverjajo vseh, ki prečkajo mejo, ampak le nekatere avtomobile oz. potnike.

Za ta ukrep se je vlada odločila, potem ko jo je Italija obvestila, da bo v enakem obdobju uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo. Zahodna soseda je medtem že nakazala, da bo nadzor na meji s Slovenijo podaljšala – italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je namreč napovedal, da se bo nadzor izvajal tudi v prihodnjem letu, in sicer zaradi nevarnosti prihoda teroristov med prebežniki na balkanski poti.