V poročilu je precej prostora namenjenega prodaji Mercatorja in Leka pa tudi Cestnega podjetja Maribor in Hotelov Morje. Foto: MMC RTV SLO
V poročilu je precej prostora namenjenega prodaji Mercatorja in Leka pa tudi Cestnega podjetja Maribor in Hotelov Morje. Foto: MMC RTV SLO
Marinič je dejal, da so netransparentne prodaje vplivale tudi na inflacijo in s tem na neki način tudi na siromašenje državljanov. Foto: EPA
Kako sta se prodajala Kad in Sod?

Predlog poročila razkriva, da so nejavne, netransparentne in negospodarne prodaje dovoljevale koncentracijo kapitala, kar se nedvoumno kaže v zadnjem času. Deleži so bili prodani brez omogočanja udeležbe konkurenčnih kupcev, javno ponudbo je podal le zainteresirani kupec, s tem pa so se ustvarili monopoli, še ugotavlja poročilo.

Komisija je ugotovila še, da je imel nejaven način prodaj kapitalskih deležev podlago v vladajoči strukturi, saj so se posli sklepali po političnih povezavah, in da so se politične povezave krepile v dolgoletni vladavini ene politične opcije, naslednice dolga desetletja edine vladajoče stranke v slovenskem prostoru. Franc Žnidaršič iz DeSUS-a je opozoril, da bi bilo treba pri slednjih dveh opredeliti, za katero vladajočo strukturo in politične povezave gre. S tem so se člani strinjali in bodo poročilo dopolnili. Člani komisije so poročilo, ki ga bodo dopolnili še z pripombami, sprejeli soglasno.

Marinič: Gre predvsem za LDS in SD
Predsednik komisije Branko Marinič (SDS) je nato po seji komisije pojasnil, da gre predvsem za LDS in Združeno listo, danes SD, saj člana SD-ja, Milan M. Cvikl in Anton Rop, ki sta danes najbolj glasna glede transparentne in gospodarne prodaje, v dokumentih, ki jih ima komisija na razpolago, izstopata kot večna kršitelja velikega premoženja. Delovala sta na političnih funkcijah in dopuščala, da so se dogajale tako nepregledne prodaje deležev države v posameznih gospodarskih družbah.

Marinič je dodal, da je to vplivalo tudi na inflacijo in s tem na neki način tudi na siromašenje državljanov. Marinič je še dejal, "da se prodaja deleža v Mercatorju ni bistveno razlikovala od prodaj deležev v ostalih gospodarskih družbah, ki so jih preiskovali". Sam je menil, da je bila "prodaja deleža v Mercatorju transparentna in pregledna. To je komisija nedvoumno ugotovila."

Komisija v zvezi s prodajo Mercatorja ni še enkrat zaslišala nekdanje državne sekretarke Andrijane Starina Kosem, ker je znova pregledala zapisnik prvega zaslišanja, ki je skupaj z gradivom o Mercatorju zadostoval, da so potegnili sklepe. Komisija tudi ni zaslišala predsednika vlade Janeza Janše, saj, je dejal Marinič, nikjer v gradivu ni ugotovil, da je Janša sodeloval v prodaji.

Potrč: Mariničeve besede so čiste politične obtožbe
V poslanski skupini SD-ja menijo, da bi morala preiskovalna komisija raziskati primer Mercator, saj je bila zaradi tega primera skupina tudi ustanovljena. Dokler se ta primer ne razišče, imajo v SD-ju to za politični manever prikrivanja dejanske slabosti v prodaji Mercatorja, je poudaril predsednik poslanske skupine Miran Potrč. Glede Mariničevih navedb o LDS-u in SD-ju je Potrč dejal, da je ta konkretiziral imena strank, ne pa dejstev. Po njegovem mnenju gre za nedokazane stvari in čiste politične obtožbe.

Kako sta se prodajala Kad in Sod?