Sindikat paznikov zahteva odpravo kršenja delovne zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat paznikov zahteva odpravo kršenja delovne zakonodaje. Foto: MMC RTV SLO
Težave paznikov ostajajo nerešene že vse od leta 2001, ko so nanje prvič opozorili. Foto: MMC RTV SLO
Pazniki opozarjajo na svoj položaj

Od delodajalca zahtevamo takojšnjo odpravo sistematičnega kršenja delovne zakonodaje, razlaga predsednik sindikata uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Frančišek Verk. Kot je dejal, bi radi prihajajočo vlado opozorili na težave zaporskega sistema.

Pazniki so napovedali tudi morebitno stavko oz. belo stavko, a Verk dodaja, da za zdaj pričakujejo le ukrepanje odgovornih na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) in na ministrstvu za pravosodje. Od vlade zahtevajo ustrezno povečanje kadrovskega načrta, saj je ta "nesorazmeren". Poleg tega bi po njegovem mnenju morali pristopiti k reviziji vseh načrtov varovanja zavodov in tudi pravilnikov, ki jih predpisuje minister za pravosodje. Ti bodo namreč morali biti usklajeni z novelo zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki je začela veljati 1. novembra, je poudaril.

Premeščenim iz SV-ja niso izpolnili obljub
Zahtevajo tudi, da se pripadnikom Slovenske vojske, ki so bili premeščeni v zaporski sistem, zagotovijo pravice, ki so jim bile po besedah Verka obljubljene ob premestitvi. Ob tem je predsednik sindikata izpostavil potrebo po ohranitvi najboljših kadrov v zaporskem sistemu.

Velika težava je prav tako v odrejanju nadurnega dela, še opozarja Verk. Pazniki namreč v času nadurnega dela niso deležni nadomestila za prehrano. Poleg tega v sindikatu zahtevajo boljšo opremljenost paznikov z orožjem in drugo opremo. Ob tem pa Verk tudi opozarja, da je delovno mesto paznikov "podcenjeno v primerjavi z drugim javnim sektorjem", še posebej zaradi posebnih, nevarnih delovnih razmer. V zaporih tudi manjka strokovni kader, primanjkuje paznikov, strokovnih delavcev z univerzitetno izobrazbo, inštruktorjev, učiteljev praktičnega pouka in socialnih delavcev.

Dogovor že pred 7 leti, a še ni uresničen
Po besedah sekretarja republiškega odbora Sindikata državnih in družbenih organov Slovenije Draga Ščernjaviča je bil o reševanju zaporske problematike dogovor sklenjen že leta 2001, a njihove pobude "niso naletele na plodna tla". Zato poziva predstavnike nove vlade, da se o problematiki začnejo pogovarjati čim prej in dosežejo "operativen in konkreten dogovor".

C. R.

Pazniki opozarjajo na svoj položaj