Potrošniki se pogosto premalo zavedajo, kako pomembna je varnost igrač, so prepričani na ZPS-ju. Foto: EPA
Potrošniki se pogosto premalo zavedajo, kako pomembna je varnost igrač, so prepričani na ZPS-ju. Foto: EPA

Na pobudo Evropske komisije v določenih državah Evropske unije poteka kampanja osveščanja o varnosti igrač. Od julija 2011 morajo igrače izpolnjevati najstrožje varnostne predpise na svetu. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pojasnjujejo, da redno objavljajo odpoklice igrač na slovenskem trgu.

Na ZPS-ju redno spremljajo odpoklice igrač. "Dejstvo je, da je na trgu na tisoče igrač, vendar vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekatere pa lahko dolgoročno vplivajo na njegovo življenje, celo usodno," poudarjajo.

Problem so majhni delci ...
Na Zvezi potrošnikov Slovenije se pridružujejo stališču Evropske potrošniške organizacije BEUC in organizacije, ki zastopa potrošnike v procesu standardizacije ANEC, ki opozarjata, da so kljub strogim varnostnim ukrepom na trgu še vedno igrače, ki niso varne. Te trditve potrjujejo tudi zadnji testi, ki so jih opravile potrošniške organizacije; ti so pokazali, da so na trgu še vedno tudi varnostno pomanjkljive igrače. Težavni so še vedno majhni delci, zaradi katerih obstaja možnost zadušitve za otroke, mlajše od treh let, predolge vrvice na igračah in vsebnost nevarnih kemikalij.

Navajajo še, da so testi pokazali, da ena izmed šestih igrač ne ustreza varnostnim standardom.

Nadzora je premalo, zato zlorabe
Hkrati potrošniške organizacije opozarjajo, da oznaka CE sama po sebi še ne zagotavlja, da je igrača zares tudi varna. Znak CE namreč ni namenjen potrošnikom, ampak nadzornim organom. Proizvajalci ali uvozniki oznako sami nalepijo na izdelek, s čimer izjavljajo, da so upoštevali vse veljavne varnostne standarde, vendar izdelkov včasih ni preizkusila še kaka neodvisna organizacija.

Na ZPS-ju še poudarjajo, da je nadzora premalo, zato se dogajajo zlorabe.