Trenutna vlada mora oditi, se strinjajo trije politični veljaki. Foto: MMC RTV SLO
Trenutna vlada mora oditi, se strinjajo trije politični veljaki. Foto: MMC RTV SLO

Kar v resnici čakamo je, da PS predlaga mandatarja ali mandatarko, a do danes tega predloga ni, je uvodoma povedal predsednik SD-ja Igor Lukšič. »Tu je tudi vprašanje programa, kjer mora biti določen tudi datum predčasnih volitev. Do takrat pa se morajo izvesti vsi nujni projekti,« je poudaril. Po njegovem mnenju ni nobenega dvoma, da bodo poslanci SD-ja sledili k temu, da v slovenski politiki prišlo do očiščenja in se bo dalo prednost etiki.
Predsednik DL-ja pa je zanikal, da so dali prednosti rušenju vlade Janeza Janše. Če Zoran Janković ne bo odstopil, potem do te koalicije ne bo prišlo, je zatrdil. »Odprli smo možnost, da pridemo do dobre vlade, ali pa do predčasnih volitev,« je pojasnil. Vstop v novo koalicijo tudi v DeSUS-u pogojujejo z odhodom Jankovića z mesta predsednika PS-ja.
Ob tem je Lukšič poudaril, da je sedaj na PS-ju, da se odloči, saj je njen predsednik že povedal in pokazal, kaj si misli. Virant je temu pritrdil in pojasnil, da bodo nezaupnico podprli zato, da se konča trenutna politična agonija.
Novak: NSi ostaja in dela
Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je zavrnila odhod iz koalicije, saj da Slovenija sedaj potrebuje vlado ki deluje, medtem ko se drugi prepirajo o tem kdo mora oditi. Meni tudi, da bodo nekateri močni egi ovirali delovanje nove koalicije, saj niso sposobni poslušati drugih in sklepati kompromisov.
Lukšiču je oponesla, da bi morala biti njegova glavna naloga iskati rešitve za Slovenijo in ne rušiti trenutno vlado, Virantu pa, da je izločil svojega glavnega aduta in se poraja vprašanje, v katero smer bodo šle javne finance. Predsednik DL-ja ji je ob tem zagotovil, da v morebitni novi vladi ne bodo dovolili novega zadolževanja. Lukšiču pa je predlagal sestanek z Janezom Šušteršičem, da razjasnita nekatere ekonomske pojme.
Pisatelj Lenart Zajc je pojasnil, da je celotna slovenska politika izgubila zaupanje ljudi in zato je vsakršna vlada, ki bi sedaj vztrajala do konca mandata, nesprejemljiva. Prehodna vlada da, a predčasne volitve so nujne, je prepričan. Vprašal se je tudi, kaj Novakova meni, da vlada dela tako dobro, če izvaja kadrovski cunami in ne more skozi parlamentarno sito spraviti nobenega zakona.
Položaj, ki demokracijam ni znan
Janez Janša zaradi suma koruptivnega ravnanja, ko ni znal razložiti, od kod mu 30.000 evrov gotovine, zakaj je z gotovino plačal nov avto in kdo je plačeval eksotična potovanja, ne namerava odstopiti. Potem ko je jasno, da je izgubil večinsko podporo v parlamentu, ne namerava te podpore niti preveriti z zaupnico, kar za takšne primere predvideva slovenska ustava, ki je povzeta po nemški.
Očetje slovenske ustave pač niso računali na takšno situacijo, ki demokratičnim sistemom ni lastna. Zato je edina možnost za njegov odhod, da se poišče nova večina z novim predsednikom vlade. To naj bi se zdaj 4. marca tudi zgodilo.

Korak k predčasnim volitvam
A tudi zmagovalec volitev –Zoran Janković – vztraja na svojih položajih, kljub temu da tudi nad njim visijo težki sumi korupcije, ki so predvsem povezani z njegovo družino, podjetji njegovih prijateljev in odtekanjem denarja iz proračuna glavnega mesta. Zato se zdi, da menjava Janeza Janše pomeni le korak k čim prejšnjim predčasnim volitvam, kjer bo politika morala na novo poiskati legitimnost pri državljanih in s tem tudi legitimnost za uvajanje reform, sicer bo Slovenija, glede na letošnje napovedi o potrebnem zadolževanju, novi dokapitalizaciji NLB in podobno, enostavno bankrotirala. Odgovore na vse te dileme in vprašanja bodo dali predsedniki vseh parlamentarnih strank, ki smo jih povabili v studio Pogledov Slovenije.
Bojan Traven, A. Č.

Pogledi Slovenije, 21. februar 2013
Pogledi Slovenije, 21. februar 2013