Še zadnjič letos so učenci osnovno šolo lahko končali v osmem razredu. Foto: MMC RTV SLO
Še zadnjič letos so učenci osnovno šolo lahko končali v osmem razredu. Foto: MMC RTV SLO
Nova podoba spričeval, ki so jih učenci in dijaki prejeli letos. Foto: MŠŠ
Konec šolskega leta, kaj prinaša novo?
Novosti v šolskih programih
Spremembe v ocenjevanju
Ministrove želje šolarjem

Minister Milan Zver je ob koncu šolskega leta ocenil, da je slovenski izobraževalni sistem med boljšimi na svetu.

Šolsko leto se sicer danes končuje za 163.430 osnovnošolcev in 94.300 dijakov in vajencev. S tem šolskim letom se bo dokončno iztekel tudi osemletni osnovnošolski program, tako da bodo od jeseni vse osnovne šole izvajale le še devetletni program.

Splošni šolski učni uspeh se poslavlja
Minister za šolstvo in šport
pa je predstavil še prihajajoče novosti in oceno izobraževalnega sistema. S prihodnjim šolskim letom se za osnovnošolce odpravlja splošni učni uspeh, kar je minister Zver označil kot velik mejnik pri ocenjevanju in razložil, da je v drugih evropskih državah to že navada. S to spremembo hočejo tudi spodbuditi drugačno kulturo ocenjevanja, je še poudaril.

Modra in zelena spričevala
Že letos pa učence in dijake v zvezi s spričevali čaka še ena novost: spričevala z novo enotno podobo. Na modri in zeleni podlagi so natisnjeni slovenski državni simboli, podoba Franceta Prešerna in verzi slovenske himne. Kot pravi šolski minister, take javne listine vplivajo tudi na krepitev domovinske zavesti.

V višji razred tudi z negativno
Druga prihajajoča novost je omogočanje napredovanja v višji razred ali letnik, četudi bo šolar imel negativno oceno pri katerem izmed predmetov. Če se bo učiteljski zbor strinjal, bo tako učenec ali dijak oceno popravljal pozneje.

Drugi tuji jezik v 48 šolah
Uvajanje drugega tujega jezika za učence v sedmem, osmem in devetem razredu osnovne šole je že v poskusnem obdobju, v naslednjem letu pa se bo to izvajalo na 48 šolah, razlaga minister. Ob tem je opomnil, da je bilo tem šolam težko dobiti dovoljenja za učenje novega jezika, saj so se morali s tem strinjati prav vsi starši.

Katere jezike bodo poučevali, pa je odvisno od samih šol in njihovih zmožnosti, zagotovo bodo v največ primerih učili nemščino in angleščino ter tudi francoščino in španščino, je povedal Milan Zver. Sam bi rad, da se bolj popularizirajo tudi slovanski jeziki, denimo ruščina, kar je pomembno tudi za slovensko gospodarstvo.

Brezplačno varstvo do petega razreda
Druge novosti so še brezplačno varstvo za učence do petega razreda osnovne šole, uvedba toplega obroka na srednjih šolah in prav tako na srednjih šolah tudi prenova učnih programov. Gimnazijski program je bil tako, denimo, isti kar 15 let. Kot meni minister, gredo spremembe predvsem v smeri uvajanja kakovosti.

"Zelo dobre kompetence slovenskih šolarjev"
A kljub temu še vedno ugotavlja, da je slovenski šolski sistem dober, celo med boljšimi na svetu. Kot zelo dobre ocenjuje kompetence slovenskih učencev in dijakov v primerjavi z drugimi, kar naj bi dokazovalo več raziskav.

Spremembe mature v naslednjem mandatu
Matura v tem mandatu vlade ne bo doživela sprememb
, vendar je Zver opozoril, da se bo moralo v naslednjem mandatu to zgoditi, predvsem zato, da se bosta prva in druga bolonjska študijska stopnja prekrivali tudi s poklicno maturo.

A.M./S.Z.

Konec šolskega leta, kaj prinaša novo?
Novosti v šolskih programih
Spremembe v ocenjevanju
Ministrove želje šolarjem