Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Vlada je konec leta zagotovila sredstva za nakup prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče in višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani v vrednosti 7,7 milijona evrov, od tega je ministrstvu za pravosodje iz splošne proračunske rezerve zagotovila 6,5 milijona evrov, so 28. decembra sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Ministrstvo za pravosodje naj bi po poročanju portala 24ur že nakazalo kupnino za stavbo na Litijski cesti 51, ki sicer že dalj časa propada.

Ministrstvo za pravosodje je potrdilo, da je v sredo popoldan z njimi stik navezal Nacionalni preiskovalni urad, ki zbira informacije o nakupu stavbe na Litijski cesti. Ministrica Dominika Švarc Pipan je zapisala, da bo ministrstvo NPU-ju posredovalo vso zahtevano dokumentacijo. "Prav tako bomo z NPU-jem polno sodelovali, saj je tudi vsem nam in meni osebno v največjem interesu, da se dejstva čim prej raziščejo in razjasnijo. V primeru ugotovljenih nepravilnosti pri izdelavi cenitve, ki je bila podlaga za sklenitev kupoprodajne pogodbe, bomo nemudoma sprožili postopke za ugotovitev ničnosti pogodbe in izvedli vse druge ustrezne ukrepe."

Sorodna novica Ministrica Švarc Pipan: Projekt gradnje nove sodne stavbe ni ustavljen, le začasno zamaknjen

Ministrica: Nisem delovala malomarno

Ministrica je za oddajo Tarča napovedala, da bo ministrstvo zahtevalo ničnost pogodbe, če se bo potrdilo, da je bil sporni nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani opravljen na podlagi ponarejene ali prirejene dokumentacije.

V oddaji so namreč pred tem razkrili, da je cenilec, podpisan pod cenitvijo, novinarjem dejal, da cenitve ni naredil on sam, ampak cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe. Ministrica je v oddaji zatrdila, da tega ni vedela, cenilka pa zadeve za Tarčo ni želela komentirati.

Če navedbe držijo, Švarc Pipan v tem vidi morebitne elemente kaznivega dejanja. Če se bo potrdilo, da je bil sporni nakup opravljen na podlagi ponarejene ali prirejene dokumentacije, bo ministrstvo zahtevalo ugotovitev ničnosti pogodbe in uveljavljalo odgovornost enega ali obeh cenilcev, je napovedala.

Kot je dodala, je ob teh informacijah ogorčena, saj gre za sodno zaprisežena cenilca, ki imata jasno določene zakonske obveznosti. Napovedala je še, da bodo takoj po prevzetju stavbe, ki je že plačana, naročili tudi neodvisno izmero prostorov.

Po mnenju ministrice niti strokovne službe na ministrstvu niti ona sama sicer v tem primeru niso malomarno opravile svojega dela.

Sorodna novica Tarča: Kaj prinaša leto 2024 za politiko in kaj za državljane?

NPU na delu

Portal Necenzurirano navaja, da je ministrstvo prostore odkupilo od koprskega poslovneža Sebastjana Vežnaverja, ki naj bi pred štirimi leti za nepremičnino odštel kar šest milijonov manj, kot je zdaj zanjo plačala država. Policija je za portal potrdila, da Nacionalni preiskovalni urad preverja informacije, povezane "z domnevnimi nepravilnostmi glede nakupa predmetne nepremičnine". Kriminalisti NPU-ja tako zbirajo obvestila, ali so vključeni v nakup stavbe storili kazniva dejanja, "katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti".

Navedbe pravosodne ministrice, ki je prejšnji teden zatrdila, da so ceno 7,7 milijona evrov določili s pomočjo cenilcev po popolnoma natančnem postopku in pravilih, po poročanju portala ne držijo. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Vežnaver, poroča portal. Ministrstvo je v sredo za portal navedlo, da cenitve niso opravili, ker država ne more ocenjevati nepremičnin, ki še niso v njeni lasti. Vendar bi morala po navedbah portala po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti država preveriti, kakšna je realna vrednost stavbe, ki jo namerava kupiti.

Ministrstvo zaupalo cenitvi sodnega cenilca

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da so "ravnali v dobri veri" in zaupali cenitvi "sodno zapriseženega cenilca, ki mora cenitev v skladu z zakonom izvesti neodvisno, nepristransko, objektivno in brez naklonjenosti do bodisi naročnika ali kupca, v skladu s pravili stroke, znanosti in zakonodaje". Kot je v izjavi za javnost pojasnila ministrica Dominika Švarc Pipan, ministrstvo ločene cenitve ni naročilo prav zato, ker je prvotno izvedel sodni cenilec. "Če cenitve ne bi pripravil sodno zapriseženi cenilec, bi ločeno cenitev vsekakor naročili, saj bi v tem primeru lahko dvomili o neodvisnosti, nepristranskosti in strokovni verodostojnosti cenitve."

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov in navedla, da je njena neto tlorisna površina z vštetim atrijem 4603,50 kvadratnega metra, uporabna površina pa 2761 kvadratnih metrov. Likvidacijska vrednost je bila nekoliko nižja – 2,4 milijona evrov.

Vežnaver je eno leto po nakupu dal izdelati izmero obstoječega stanja, ki je pokazala, da naj bi bila kvadratura stavbe večja od prvotne ocene, in sicer naj bi znašala 5126,9 kvadratnega metra. A cenilno poročilo iz decembra 2023, ki ga je Vežnaver predložil ministrstvu, kljub temu navaja prvotno kvadraturo stavbe, še poroča 24ur.

Ministrstvo za pravosodje je konec leta pojasnilo, da želi rešiti prostorsko problematiko upravnega, delovnega in socialnega ter višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani v skupni velikosti 5126,90 kvadratnega metra. Vlada je v veljavni načrt razvojnih programov 2023–2026 uvrstila projekt nakupa poslovnih prostorov v Ljubljani za potrebe pravosodnih organov.

Z nakupom naj bi se zagotovili zakonsko ustrezni in prostorsko zadostni lastni prostori, ki omogočajo ustrezne delovne razmere, racionalnost rabe, dostopnost za vse uporabnike, tudi funkcionalno ovirane, energetsko učinkovitost ter racionalnost stroškov vzdrževanja in obratovanja poslovnih prostorov in koncentracija centraliziranih organov. "Z nakupom sledimo cilju, da pravosodni organi poslujejo v nepremičninah, ki so v celoti v lasti države in zagotavljajo nemoteno in neodvisno poslovanje pravosodnih organov," so še zapisali na ministrstvu.

Ali je ministrstvo preplačalo novo sodno stavbo?